Не мисля, че си ме разбрал правилно.
Според мен няма никакъв смисъл да се сменя AV2 с NAC 112, както и няма особен смисъл да се купува NAC 112 сам по себе си!
AV2 е временно решение при повечето неймаджии, просто защото сам по себе си AV2 не е нито сериозен предусилвател, нито сериозен DAC - по стандартите на Naim.
С други думи, при изграждане на стерео система, обикновено Naim любителите се насочват към стерео продукти, просто защото качеството, което предлагат, сравнено с цената на която се предлагат (без значение нови или на старо) е значително по-високо.
За да стане съвсем ясно какво имам предвид, ще го обясня с конкретни примери и цени.
AV2, когато беше актуален, струваше приблизително 7000лв нов.
Около този бюджет, човек може да вземе NAC 152xs, който е доста по-добър предусилвател от 112/ респективно от AV2, плюс Naim Dac, който е много нива над AV2...
Давам пример със съвременни компоненти, просто защото такава ценова листа имам под ръка. Със същия успех, може да се даде адекватен пример със съвременници на AV2.
При закупуване на компонентите на старо, според мен също могат да се намерят оферти за чисти стерео продукти, на близка цена или умерено по-висока цена, които се справят по-добре в стерео режим.
От там нататък, нищо не ти пречи да си вземеш AV2 и да си доволен от него (като предусилвател и DAC) дълги години, стига да не ти се наложи да го сервизираш, но за това вече говорихме.
AV2 е чудесен процесор, или поне беше за времето си, и макар да се справя доста добре в стерео, според мен покупката му би била оправдана основно ако човек планува изграждането на многоканална система с Naim стъпала.
Относно въпроса за по-усложнената работа на AV2 - както вече няколко пъти казах, това е AV процесор. Може да работи в чист стерео режим, но разполага и с доста други опции, настройки и режими, които в най-добрия случай ще са ти излишни, в най-лошия могат да те объркват или да създадат главоболия. Като прост пример, който ми хрумва на първо четене, мога да ти дам ситуация, при която ти или някой друг в къщата без да иска включва пролоджик режим от дистанционното... Колкото и странно да звучи, имал съм случаи с клиенти, които едва ли не са готови да изхвърлят компонента си, крайно афектирани от това, че не работи нормално - а в крайна сметка се оказва, че по невнимание са включили непозната за тях опция (конкретно визирания случай няма общо с Naim, но е показателен...).