Автор Тема: Съвет относно колони за Onkyo TX-NR5010 и ТВ/Проектор  (Прочетена 8058 пъти)

Skulls

• Гост
Здравейте,
Както заглавието подсказва, търся тела за този звяр. Ще бъде система само за гледане на филми, без музика и телевизия. Засега ще е 5.1 с тенденция да добавя още 2 задни за 7.1(плюс втори субуфер евентуално). Знам, че има блурей филми 7.1, но не знам дали всъщност са два отделни задни канала или системата "интелигентно" разделя един канал на двете задни колони?!
Но основният ми проблем е, че нямам никаква идея от тонколони - марки, съпротивление, инчове на говорителите и т.н., и т.н. Поразгледах няколко от темите тук и видях, че хората разглеждат марки, за които никога не съм и чувал. Не съм се интересувал досега, защото не съм имал финансова възможност и затова съм игнорирал темата. Знам само JBL и JAMO. И оттам нататък - пълна мъгла. Къде в БГ може да се чуе, пробва, види, подходяща за моите условия, колона? Какво да гледам/слушам при избора(външният вид не ме интересува)?

Холът ми е 34кв. м., стара къща с високи тавани - 3м. Телевизорът ще е огромен(80 или 90инча) и не знам дали ще имам необходимото 50-60см.(ако правилно съм прочел) отстояние. Ширината, където ще е ТВ-ора, може да варира(може да се дръпне ТВ-ора малко напред) м/у 3.5м. и 4м.

За ресивъра: от pdf-a на сайта пише следното:
220 W/Ch (6 Ω, 1 kHz, 1% THD, 1 Channel Driven, IEC);
280 W/Ch (6 Ω, 1 kHz, 1 Channel Driven, JEITA)
Но, на ревютата в нета хората пишат 145w. И понеже съм пълен аматьор, не знам какви колони са подходящи/стават.
Плюс това, има още нещо: този модел поддържа технология Digital CrossOver, което, ако правилно съм разбрал, означава, че пищялките и басите се захранват с отделни кабелни жила. И това още повече ме обърква, защото не разбирам дали това означава, че мога да вържа и колони с нормално връзване към ресивъра без да прецакам или обезсмисля горепосочената технология. Естествено, дори не знам дали това е поредната маркетингова дъвка или наистина работи.
Съжалявам за тъпите въпроси, но засега само такива имам! :D

Неактивен vanquished

• Публикации: 12
Re:Съвет относно колони за Onkyo TX-NR5010 и ТВ/Проектор
« Отговор #1 -: Юли 06, 2013, 12:07:39 pm »
За диагонал 80-90 инча помисли за проектор,не знам какви са ти възможностите ,но 90 инчов телевизор струва няколко десетки хиляди.
Другото ,което е основно за колоните е да кажеш какъв ти е бюджета .
Dune HD TV101 - Roksan Kandy MKIII + ATC SCM 11 - TH42PV80

Skulls

• Гост
« Отговор #2 -: Юли 06, 2013, 14:46:48 pm »
За диагонал 80-90 инча помисли за проектор,не знам какви са ти възможностите ,но 90 инчов телевизор струва няколко десетки хиляди.
Другото ,което е основно за колоните е да кажеш какъв ти е бюджета .

Проекторът, доколкото знам, няма такава острота на картината. Плюс това са капризни относно условията - осветеност на помещението, място за самия проектор отзад, а и няма къде да закача екрана, защото стената има чупка.
За колоните - зависи от това дали ще са 5.1/5.2 или 7.1/7.2. Но, да речем, че съм склонен да похарча до 10хил. Зависи. Гледах в техномаркет 5хил. за бройка Jamo, но това ми се струва прекалено. Не мисля, че имам уши за всичките 5к и малко ми намирисва на суета и манящина от друга страна. Аз търся оптималното за този ресивър и телевизор, не максимума.
И все пак - не съм наясно с техническата част. Вероятността да говоря пълни глупости е голяма!  :D

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Юли 06, 2013, 21:03:43 pm »
Това, дали ще минеш на вариант проектор или голям ТВ зависи много и от това доколко можеш да осигуриш подходящи условия за проектор - затъмнена стая, тъмни стени и таван. Тогава за парите на един 80 инча LED телевизор ще постигнеш отлична картина, но с размер 120-135-150 инча.
Също така, дали ще е 7.1 или 5.1 много зависи от стаята ти и разположението на системата в нея.
Ако минеш на вариант проектор, особено с тези високи тавани, може да разшириш системата с допълнителни предни, високо разположени.
Не виждам и притеснения да издърпаш колоните напред от стените, а телевизора да е по-назад.
Колкото по-гъвкав си по отношение на разполагането на колоните, толкова по-голям избор от колони ще имаш.

ПП. Това Jamo за 5000 в ТМ го забрави.

Skulls

• Гост
« Отговор #4 -: Юли 06, 2013, 21:41:10 pm »
Това, дали ще минеш на вариант проектор или голям ТВ зависи много и от това доколко можеш да осигуриш подходящи условия за проектор - затъмнена стая, тъмни стени и таван. Тогава за парите на един 80 инча LED телевизор ще постигнеш отлична картина, но с размер 120-135-150 инча.

Мерси за отговора!
Стените и тавана са 99% бели, защото живея на много тъмна улица и исках най-малката светлина да се отрази. Няма да пребоядисвам заради единия проектор. Но не бих и търпял компромис по отношение на качеството на картината заради по-светлите стени. Затова и се насочих към телевизор. Проекторът е страшно капризно решение. Ако строях апартамент от нула - да. Но тепърва да подчинявам целия хол със завеси и тъмни стени заради едното гледане - не. Зле съм, ама не чак толкова!  :P

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Юли 06, 2013, 21:57:26 pm »
Една от най-хубавите картини в домашно кино, които съм виждал, беше именно с проектор от висок клас - в стая с чисто бели стени.

Имайки предвид цените на 80/90 инчовите телевизори, както и компромисите на картината им, за мен в този бюджет и размер реално дилема няма.

Колкото до озвучителните тела - за мен е абсурдно да се обмислят Jamo като партньор на рисивър от такъв клас. Отдели време и прочети изписаното до сега за "непознатите" за теб марки. Може за добиеш някаква първоначална, обща, ориентировъчна представа.

Така или иначе в повечето случаи е по-разумно да се търсят озвучителни тела, които са подходящи за конкретното помещение, както и за вкусовете на слушателя, и едва след това да се търси усилвател/рисивър, подходящ за адекватното им захранване.

При свършен факт обаче, това, което можеш да направиш е поне като начало да се отдадеш на четене и теоритично запознаване с възможни варианти. Дотук изглежда, че четеш основно собствената си тема  ;)

P.S. Поради размиването на темата я преместих в по-подходящ раздел и промених леко заглавието.