При така зададения въпрос, според мен има няколко варианта.
Първо, мисля че презентацията на BX5 и BX6 е доста близка като качествено ниво. Разбира се BX6 звучи доста по-обемно, предлага повече налягане и като цяло звучи по-отворено, но типа звук е до голяма степен идентичен.
Мисля че няма да е твърде пресилено да се каже, че BX5 e умалена версия на BX6 - както по размери, така и по звучене.
RX6, макар и по-малка от BX6 и реално отговаряща на BX5 като брой говорители и конструкция, за мен е качествена стъпка на горе, при това не малка.
Сега вариантите:
Бюджетно достъпен вариант би бил
Monitor Audio BX5 +
Denon PMA720AE или пък
NAD C326 BEE.
Като план максимум в конкретния случай бих предложил
Monitor Audio Silver RX6 +
Creek Evo 2 или
NAD C356 BEE. Както виждаш, тук конфигурацията се оскъпява допълнително и от по-високия клас усилвател - нужен според мен за да покажат RX6 реалните си възможности.
Междинен вариант би бил примерно
Monitor Audio BX6 +
NAD C356 BEE, но при положение, че разликата в цената между BX6 и RX6 е реално под 300 лв, аз бих се тормозил от съмнения - дали не си е струвало да се мине на по-виския клас озвучителни тела, предлагащи(според мен) значително по-интересно звучене.
При изграждането на такава система е силно препоръчително да обърнеш подобаващо внимание и на източника.
При NAD 356, нещата са значително по-прости - предлага се версия на усилвателя с вграден DAC.
При другите варианти ще трябва да се помисли за външно решение. Може да не е задължително веднага при купуването на усилвятеля и озвучителните тела, но ако се надяваш да получиш наистина добро звучене в даден бюджет, то рано или късно трябва да се помисли за баланса и нивото на всички компоненти в системата.
Успех!