Автор Тема: Избор на усилвател и Phono Stage - за Technics SL 1210 MK2, ProAc Studio 115 и Ortofon 2M bronze  (Прочетена 19150 пъти)

Valjo

• Гост
ще закупувам грамофон Technics SL 1210 MK2,и въпроса ми е кой усилвател Creek destiny 2 или Naim nait XS2 за OT- KEF Q300

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Според мен, ако твърдо си се спрял на KEF Q300, няма никакъв смисъл да взимаш усилвател от такъв клас.
Ако държиш на Naim или Creek, то Nait 5i или Evolution 50A биха били повече от достатъчни. Друг вариант е примерно Arcam A19.

Имай предвид, че ще имаш нужда от външен грамофонен предусилвател.

Valjo

• Гост
спрял съм се на тези модели,защото мисля ,че могат да се ползват без предусилвател

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Arcam A19 има вграден предусилвател, но само за ММ дози. В случай, че се спреш на МС доза ще ти трябва външен фоно пред. Усилвателите на Naim нямат вградени фоно предусилватели, а при усилвателите на Creek има потенциална възможност за добавяне на модул.

Така или иначе, според мен външният фоно предусилвател често е по-добра идея, както като качества, така и като възможност за по-фино напасване спрямо избраната от теб доза.

Обмислял ли си въпроса за баланса на бъдещата ти система?
Спрял си се на грамофон сруващ 1600лв без доза и фоно предусилвател. Обмисляш усилватели в бюджет 2-3000 лв и нагоре. И плануваш да използваш озвучителни тела от 900лв за чифт. Ако приемем, че звука на KEF ти допада изключително, то според мен има по-разумни варианти за така оформящата се система - примерно LS50 или R300. В този бюджет има и други интересни предложения.

P.S. Обърни внимание на начина, по който пишеш. Главните букви и точките имат своята роля...

Valjo

• Гост
Благодаря Rudra! Мислех си за добър интегр.усилвател от посочените марки за този грамофон ,а ОТ ще ги напасвам по- късно, за KEF беше пример

Valjo

• Гост
Мисля ,че Крийк Дестини 2 ,има предусилвател за ММ доза

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Определено не намирам идеята ти за построяване на система за добра.
Според мен логиката на подбиране на компоненти би трябвало да е по-различна - а именно:
-Озвучителни тела - подходящи за помещението и съобразени с бюджет, музикални предпочитания и т.н.
-Усилвател - подходящ за тези озвучителни тела - като захранване, контрол и темброво напасване.
-Източник - съобразен с класа и звученето на системата, и специфичните нужди на слушателя.

Мисля, че е по-добре първо да си изградиш поне виртуална представа за бъдещата си система и едва тогава да пристъпиш към купуване на конкретни компоненти.

Колкото до грамофона - за мен по-разумно е да се съсредоточиш в избора на подходяща доза и съответно външен фоно предусилвател, който добре да пасва на конкретната доза.

Да избираш усилвател спрямо шаси на грамофон за мен е кардинално сгрешен подход.

Valjo

• Гост
Е, аз тръгнах обратно ,защото искам да е DJ грамофон,нов, с доза Ortofon 2M bronze,и към него да напасна останалото.Простете ,ако съм невеж! Аз за това питам!Благодаря!

Valjo

• Гост
Rudra,спрях се Monitor audio Silver 2 за моята стая около 25 кв.м..За фоно предусилвател си мисля за Pro-ject Tube Box SE 2.Дали ще се погоди с Naim.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
В повечето случаи феновете на Naim ползват грамофони на Linn, Rega и Michell. Има разбира се и изключения.
Най-често срещаните фоно предусилватели в Naim системи, поне такива на които съм попадал, са тези на Naim, на Rega и на Tom Evans.

Напълно възможно е Pro-ject Tube Box SE 2 да се сработи прилично с усилвателя. Само веднъж - преди години съм слушал Naim система с  Pro-ject грамофон и фоно, и нямам ярък спомен и впечатления.

Ако държиш усилвателя да е Naim, не е лошо да обмислиш и варианта - Naim StageLine. Цената му(890лв) е по-ниска от тази на Pro-ject Tube Box SE 2, а напасването с усилвателя е гарантирано. Трябва обаче да потърсиш информация за това до колко си подхождат с избраната от теб доза.

Успех!

P.S.
Проблемът на StageLine е, че трябва да бъде захранен външно - а това става или през Nait XS и нагоре, или чрез външно захранване, което оскъпява доста системата.
С други думи, ако се спреш на Nait 5i/5si - може би е по-разумно да пропуснеш StageLine като опция.
Ако пък се спреш на Nait XS - може би е по-разумно да обмислиш по-висок клас колони.

Valjo

• Гост
Rudra,последно се спрях на ProAc Studio 115.В края на месеца ще гледам да ги поръчам магазина на AV Store

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
ProAc Studio 115 според мен са чудесни колони за парите си. Много добре се представят с Nait 5i, а предполагам още по-добре с Nait 5si. Съвсем скоро друг наш съфорумник ще може да сподели как си пасват ProAc Studio 115 с Creek :).

Valjo

• Гост

Valjo

• Гост
Рудра,смятам да изчакам малко и да взема Naim XS 2,и после да го вържа с марковия фонокоректор!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Naim Nait XS 2 e чудесен усилвател и стига да можеш да си го позволиш - отличен избор.
От една страна цената му е по-висока от тази на колоните ти и сама по себе си никак не е ниска. Както вече по-нагоре споменах, по-ниското ниво Nait също би било много добър партньор на колоните ти. От друга страна с Nait XS 2 ще можеш да извадиш на яве максимума от озвучителните ти тела, а ако в бъдеще те споходят мисли за ъпгрейд - XS 2 е напълно способен да захрани адекватно модели стоящи доста по-нагоре в гамата на ProAc.
Вече имаме съфорумци ползващи Naim Nait XS 2 с озвучителни тела както от ProAc Studio, така и от ProAc Response серията. Резултатите са отлични (y).
Освен всичко друго, Nait XS 2 може да захрани Stageline - фоно предусилвателя на Naim, а поддържа и възможност за надграждане с външно захранване - отново в случай, че след време ти се приискат ъпгрейди :).