Автор Тема: Toshiba LCD / Faq - на първа страница, обсъждане , мнения  (Прочетена 395563 пъти)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Toshiba LCD / Faq - на първа страница, обсъждане , мнения
« Отговор #180 -: Август 08, 2010, 20:45:04 pm »
Би било много полезно ако направиш едно ревю, дори и кратко. Замервания в режим Кино, калибрация, диаграми, ъгли, лаг...
Аз се каня да отида да го видя в ТМ тия дни, но друго си е да е пред теб.

nkd

• Гост
« Отговор #181 -: Август 10, 2010, 23:07:58 pm »
adtomov , ЧЕСТИТО !!!
Не издържа значи на изкушението. Сега действително ще е много интересно какви изводи ще направиш като сравняваш с другия ти модел . Още веднъж Честито  и много бира !!!

adtomov

• Гост
« Отговор #182 -: Август 15, 2010, 19:10:23 pm »
adtomov , ЧЕСТИТО !!!
Не издържа значи на изкушението. Сега действително ще е много интересно какви изводи ще направиш като сравняваш с другия ти модел . Още веднъж Честито  и много бира !!!

Благодаря, nkd :) Ето започвам да давам базата за сравнение. По-долу ще публикувам предварителни измервания с настройките по подразбиране (default) за режимите на картината на 55WL753. Те важат в пълна степен и за 46WL753, защото двата модела са с един и същи енджин и матрица. При първите измервания, се получи, че тазгодишната матрица на Samsung притежава около 2 пъти по-голям контраст от тази на 52Z30303DG.
:)

ЗАБ. АКО НЯКОЯ ОТ ПО-ДОЛНИТЕ ДИАГРАМИ Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА, МОЖЕТЕ ДА Я ПРЕГЛЕДАТЕ В ОТДЕЛЕН ПРОЗОРЕЦ!

Телевизорът притежава пълна и гъвкава  система за настройка на цветовете (CMS- Color management system) и едва ли е необходимо да се влиза в сервизното меню за каквато и да е настройка.

За всики долуописани режими, настройките по подразбиране за яркост (Brightness), цвят (Colour), нюанс (Tint) и острота (Sharpness) са 0. Референтната CIE диаграма е Rec.709.

1. Режим "Стандартен" (Picture mode "Standard")
При него направих замервания с включенo и изключено управление на подсветката (Active backlight control - ON, OFF). По принцип е на "ON" Настройките по подразбиране (default) влияещи на картината, освен гореизброените, са:

Контраст (Contrast) : 100 (!);
Подсветка (Backlight) : 70;
Ниво черно/бяло (Black/white level) : 7;
Стат. гама (Static gamma): 0;
Температура на цвета (Colour temperature) : 7;
Настройки на авт. сензор за яркост (Auto brightness sensor settings) : OFF. (Изкл.)

1.1. Активно управление управление на подсветката (Акт. у-ние осветл. фон, Active backlight control) - ИЗКЛ. (OFF)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар: Режимът е твърде далеч от всякакви стандарти. Високият измерен контраст (~1800) се дължи на прекалено яркото бяло (285 cd/m2). Това се вижда и от диаграмата за Gamma - в областта 70-100 IRE стойностите са направо възмутителни. Степените на скалата на сивото в тази област видимо имат син оттенък. Стойността на яркостта при 0 IRE (черно) е висока: 0.156 cd/m2. Цветната температура също е далеч от стандарта D65 и е в студената област  - около 7200К, което се дължи на избраната от производителя стойност "7" на настройката Температура на цвета (Colour temperature).
CIE диаграмата дава надежди, че може да се постигне точна калибровка на главните и вторични цветове.

1.2. Активно управление управление на подсветката (Акт. у-ние осветл. фон, Active backlight control) - ВКЛ. (ON)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар:Тук нещата са се променили на практика само в областта на контраста (~3900), благодарение на активното управление на подсветката.

2. Режим "Игра" (Picture mode "Game")

Настройки по подразбиране  (Default settings) :
Контраст (Contrast) : 95;
Подсветка (Backlight) : 50;
Ниво черно/бяло (Black/white level) : 7;
Настройки на авт. сензор за яркост (Auto brightness sensor settings) : OFF. (Изкл.);
Акт. у-ние осветл. фон (Active backlight control) : ON (Вкл.)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар: Режимът също е далеч от стандарт D65. Наблюдава се също толкова неприемлив ход на параметъра gamma. Цветовата температура е още по-далеч в синята област - около 9000К. Любопитното тук е, че управлението на подсветката я изключва съвсем при напълно черен цвят - 0.000 cd/m2 при 0 IRE.

3. Режим "Кино" (Picture mode "Movie")

Контраст (Contrast) : 80;
Подсветка (Backlight) : 50;
Ниво черно/бяло (Black/white level) : 0;
Стат. гама (Static gamma): -10;
Температура на цвета (Colour temperature) : 2;
Настройки на авт. сензор за яркост (Auto brightness sensor settings) : OFF. (Изкл.);
Акт. у-ние осветл. фон (Active backlight control) : OFF. (Изкл.)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар: Тук инженерите на Тошиба са се постарали. Ходът на параметрите Gamma и Luminance е много близко до идеалния и дава надежди за точна калибровка. Измереният контраст е около 1300, което се дължи най-вече на доброто черно (0.084 cd/m2 при 0 IRE). Повече работа ще има около калибрирането на скалата на сивото. За този режим тя е най-близко до стандарта D65, което се дължи на избраната стойност по подразбиране "2" за Температура на цвета (Colour temperature). DeltaE  стойностите (10 - 100 IRE) са големи, но
като цяло, този режим е най-удачният за калибриране.

4. Режим "Компютър" (Picture mode "PC")

Контраст (Contrast) : 90;
Подсветка (Backlight) : 60;
Ниво черно/бяло (Black/white level) : 5;
Акт. у-ние осветл. фон (Active backlight control) : OFF. (Изкл.)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар: Без коментар. Всеки сам може да си направи изводи, прочитайки по-горните коментари.

-------------------------------------------------------------------------------------
И, НАКРАЯ - ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА - РЕЖИМ "ДИНАМИЧЕН"! Бях решил да не се занимавам с измервания на този режим, тъй като отнапред ми беше ясно колко отнесен, преекспониран, нереален, препържен и изобщо - извън всякакви стандарти е той, но все пак любопитството надделя. Резултатите сами говорят за себе си. След получаването им се чудех дали първо да заплача от умиление или да се засмея така, че и съседите да ме чуят... Едно не ми е ясно - защо съществува с такива настройки по подразбиране, въобще казано. Може би инженерите на Тошиба са искали просто да покрият целия спектър от възможни вкусове по отношение на цвето(не)предаването на човешкото народонаселение на планетата Земя!
 ;D

5. Режим "Динамичен" (Picture mode "Dynamic")

Контраст (Contrast) : 100 (!!!  ??? ;D);
Подсветка (Backlight) : 100 (!!!  ??? ;D);
Ниво черно/бяло (Black/white level) : 10 (!);
Температура на цвета (Colour temperature) : 10 (най-синята възможна!);
Акт. у-ние осветл. фон (Active backlight control) : ON. (Вкл.)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар: При включено по подразбиране активно управление на подсветката - най-голямата възможна яркост, показана от дисплея за бял цвят (100 IRE,  ~411 Cd/m2). Никому ненужна. Ход на Luminance и Gamma - възмутителен. "RGB tracking" - миш-маш. "Сolor temperature" - извън скалата по подразбиране, вероятно около 10000К. ???  ;D  Горките създатели на софтуера за калибриране, въобще не са и предполагали, че някой дисплей може да покаже ТАКАВА температура на точката на бялото за почти целия диапазон от 0-100 IRE!  Весела работа ;D
--------------------------------------------------------------------------------------
 ;)

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #183 -: Август 15, 2010, 21:25:29 pm »
Не бих разчитал на верни стойности от замерванията на черното с твоя уред. Според много потребители може да му се вярва до 0,03 cd/m2. Не го мисли колко е като стойност. Ти лесно може да сравниш колко е спрямо стария ти, а и с тази матрица няма как да е лошо.
Действай по настройките защотото са със сериозни отклонения за човек свикнал на калибриран образ. Важното е, че имаш налични ужните настройки, уред и умения да се получат нещата.

adtomov

• Гост
« Отговор #184 -: Август 15, 2010, 21:34:13 pm »
Не бих разчитал на верни стойности от замерванията на черното с твоя уред. Според много потребители може да му се вярва до 0,03 cd/m2...

Значи мога да му вярвам, за стойностите, които съм измерил - най-ниската е 0.08 cd/m2 :) При тази, която е измерена 0.000, чисто визуално също установих, че екрана е изключен :) ..... По-натам ще публикувам и калибрационните настройки. Трябва ми време, което засега нямам. Може би следващия уикенд.

nkd

• Гост
« Отговор #185 -: Август 16, 2010, 18:52:26 pm »
Горе долу това са настройките по подразбиране  и при мен XV635D и точно такива са нещата както ги описваш. Направо да се чудиш Стандартен и Динамик за какво са. Кино ми се струва доста точен и всъщност него ползвам за филми и концерти. Интересно какво ти е мнението за режим Auto View , за телевизия го ползвам често,защото е почти идентичен с Кино ,но отчита осветеноста .
Направи ми впечетление , че при 55 WL733G панела не е толкова гланцов както при 55ZV635D , което е много добре.

adtomov

• Гост
« Отговор #186 -: Август 16, 2010, 23:17:04 pm »
... Интересно какво ти е мнението за режим Auto View , за телевизия го ползвам често,защото е почти идентичен с Кино ,но отчита осветеноста .
Направи ми впечетление , че при 55 WL733G панела не е толкова гланцов както при 55ZV635D , което е много добре.
Привет nkd :)
Auto View е режим при който, в зависимост от осветеността, телевизорът променя яркостта на дисплея. Ако ти е направило впечатление, за всички други режими авто сензорът за яркост е изключен по подразбиране. Аз не се интересувам от подобни "умни" режими, като Auto View. Но, по принцип, могат да се проведат някакви измервания, които ще зависят от осветеността на помещението, в което се намира телевизора... Освен да публикувам и данни и за това. Ще видя какво мога да направя по въпроса, в следваща публикация.

Всъщност, панелът на 55WL753G си е направо стъкло.... Това ми е проблем, защото Z3030DG имаше матов панел и не отразяваше така брутално образа на прозорците... ;D Гланцовият панел си е определено значителен проблем за взискателните потребители... Иначе, през такова покритие стават страхотни снимки на матрицата. Май само това му е предимството и то не е за обикновения масов потребител. Е, паднало ми се е да опитам от всичко...

adtomov

• Гост
« Отговор #187 -: Август 18, 2010, 19:52:12 pm »
nkd, Toshiba 55WL753G. Режим "Авто" (Picture mode "AutoView")

Контраст (Contrast) :Auto;
Яркост (Brightness) : 0 (+- корекция);
Подсветка (Backlight) : 0 (+- корекция);
Ниво черно/бяло (Black/white level) : 0;
Стат. гама (Static gamma): 0 (+- корекция);
Температура на цвета (Colour temperature) : 0 (+- корекция);
Настройки на авт. сензор за яркост (Auto brightness sensor settings) : ON. (Вкл.);
Акт. у-ние осветл. фон (Active backlight control) : ON (Вкл.)

Таблица на измерванията:

Luminance:

Gamma:

RGB tracking:

Colour temperature:

CIE diagram:

Коментар: без коментар.

vzlatev

• Гост
« Отговор #188 -: Август 18, 2010, 23:36:53 pm »
Ако мога и аз да се намеся с моите по скромни познания все пак да си кажа впечатленията от моята Toshiba...режими standart i dynamic са толкова ярки че не се траят...затова аз съм на autoview. Този режим не ми товари толкова очите и ми се струва най-добре като контраст и цветове...

adtomov

• Гост
« Отговор #189 -: Август 19, 2010, 08:50:00 am »
..затова аз съм на autoview. Този режим не ми товари толкова очите и ми се струва най-добре като контраст и цветове...

Май само това му е предимството - ниската максимална яркост, при нормално всекидневно осветление - измерената стойност е около 75 cd/m2, което е по-ниско даже от режим "кино". Иначе по отношение на всички други параметри е далеч от всякакви стандарти, поне на моя модел.
От друга страна, всеки собственик има правото да си гледа апарата по начин, който на него му харесва.

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #190 -: Август 19, 2010, 10:38:12 am »
Този последния режим, който е замерил adtomov е ужасяващ. Не виждам защо трябва да се ползва само заради по-ниската яркост. На другите режими също може да си я намалите според лични предпочитания или да ползвате функцията за автоматично регулиране според типа осветеността на помещението. Това второто по-скоро го избягвайте защото при повечето марки то не променя само подсветката, яркостта и контраста, а и гамата като я криви неестествено /вижда се от графиките/.
adtomov, давай спешно тука на хората едни настройки за светло и тъмно и да ги слагат, че само си хабят телевизорите.
Въпреки, че режим КИНО с леки корекции би свършил отлична работа на всеки собственик.

adtomov

• Гост
« Отговор #191 -: Август 19, 2010, 20:10:10 pm »
...adtomov, давай спешно тука на хората едни настройки за светло и тъмно и да ги слагат, че само си хабят телевизорите.
Въпреки, че режим КИНО с леки корекции би свършил отлична работа на всеки собственик.

Привет lazarus18 :)
Няма да е така лесно "даването" на настройките, колкото и да ми се иска.  :( Защо - ще почна малко по-отдалеч.
Днес имах малко повече време и си поиграх с настройките. Направих опит и за бърза предварителна калибровка.
Първо искам да покажа как изглежда промяната на хода на трите цвята при замерване на скалата на сивото при три броя фабрично зададени настройки за цветова температура: (Colour temperature): "1", "2" и "3" при Режим "Кино" (Picture mode "Movie"). Това са тези, които са най-близко до стандарта, ако въобще може да се каже така:

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "1"

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "1"  - RGB tracking

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "2"

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "2"  - RGB tracking

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "3"

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "3"  - RGB tracking

Зеленият цвят има сравнително равномерен (плосък) ход по цялата скала. Червеният цвят има повдигане при около 50 IRE и спад при около 80 IRE. Синият - точно обратно, има спад при около 50 IRE и подем при около 80 IRE. Това води до този "вълнообразен" ход на цветовата температура - "по-топъл" при около 50 IRE и "по-студен" при около 80 IRE. Проверих, че този ход се запазва и при другите фабрично зададени температури - "0", "4", "5"...

След направения опит за калибриране, при използване на  temperature preset: "3" и настройките за скала на сивото в потребителското меню,  резултатите изглеждат "УЖ" хубави, с deltaE стойности в областта 30-100 IRE под 3:

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "3", calibrated grayscale - colour temperature:

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "3", calibrated grayscale - RGB tracking:

Picture mode "Movie", Colour temperature preset: "3", calibrated grayscale - measures:

Не публикувам хода на параметрите Gamma и Luminance, защото се получиха идеални, но не това е важното.
При опит за калибриране с фабрична настройка "2" за цветова температура, резултатите бяха на практика същите.

Изглежда сравнително добре, нали? Да, ама не, както казваше един наш известен журналист. При този, запазващ се, въпреки всички опити за промяна, вълнообразен ход на цветовата температура, след калибриране, скалата на сивото имаше забележим червеникав оттенък в областта около 50 IRE и синкав - в областта около 80IRE ???  >:( Как ли не ги въртях тия RGB "offset" и "gain" настройки в потребителското меню - тая вълна така и не пожела поне да се "поразтегли". Пробвах игра с контраста и яркостта - съвсем слабо влияние. Колкото и да е парадоксално, при цветова температура "2" и "3" скалата на сивото изглеждаше доста по-добре - некалибрирана!  ???

Започвам да подозирам, че тая CMS система, която са ни предоставили от Тошиба не я бива много. До такива изводи са стигнали и авторите на долните две ревюта на един LED събрат модел - 46SV685D:
http://www.avforums.com/review/Toshiba-46SV685-LED-LCD-HDTV-Review.html
http://www.hdtvtest.co.uk/news/toshiba-46sv685d-46sv685-20100118163.htm

Ако се загледаш - получили са подобни резултати за RGB tracking, нищо, че е друг модел. Явно е следствие от енджина на Тошиба.
Посочената в ревютата липса на независимост на настройките "Saturation" и "Brightness" на трите основни и трите вторични цвята е съвсем вярна. В същото време "Hue" не върши почти никаква работа, що се отнася до наместването на главните цветове по CIE диаграмата, а само за вторичните - Y,C,M.
Така, че както и двамата автори на постовете, аз оставих главните цветове почти непипнати. Любопитството ми надделя обаче, и чрез използването на цветните филтри на Joe Kane успях да ги калибрирам според тях.

Като положителен резултат мога да отбележа, че максималната яркост, (~134 Cd/m2), кривите за gamma, Luminance, както и яркостта на главните цветове се получиха идеални. Но докато не се оправя със сивата скала, няма смисъл да публикувам нищо. Даже си мисля, че настройките за нея в потребителското меню на практика не вършат работа и ще пробвам с базовите - в сервизното.

Остава и надеждата, че с някой нов фърмуер Тошиба сама ще си разпъне неравностите в сивата скала..  ;D

Та такива работи.  Само време да има.
;)

Неактивен hristoslav2

• Наказан
  • *
  • Публикации: 698
« Отговор #192 -: Август 19, 2010, 21:16:31 pm »
Влез в сервизното меню и направи калибрацията от там/поне по грубата част/. Само да не забравиш да си запишеш настройките преди промените.
Винаги ми е  било смешно ,като чета ревюта в които калибрацията е правена само от потребителското меню. Това са хора които или не знаят ,как се влиза в сервизното или не им се рискува. Затова и резултатите им са задоволителни.
Дерзай -смело! Айде ,че декември ще те чакам да калибрираш и моя нов телевизор.  ;D

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #193 -: Август 19, 2010, 21:21:33 pm »
hristoslav2, модела на adtomov има всичко необходимо за калибрация в потребителското меню. Няма какво да се пипа из сервизното.

Неактивен hristoslav2

• Наказан
  • *
  • Публикации: 698
« Отговор #194 -: Август 19, 2010, 21:28:42 pm »
hristoslav2, модела на adtomov има всичко необходимо за калибрация в потребителското меню. Няма какво да се пипа из сервизното.
А ти калибрирал ли си от сервизното ? В някои модели там има повече възможности. Проблемът е ,че става по-бавно, освен ако не разполагаш със спектрофотометър ,компютър и необходимият фирмен сервизен софтуер.
Твоят телевизор вече трябва да е навъртял 200 часа -така че чакаме калибрацията. Нека поне грубата част да е от сервизното меню а после довърши от потребителското.