Автор Тема: Тонколони за Marantz SR5008  (Прочетена 6075 пъти)

Emo

• Гост
Тонколони за Marantz SR5008
« -: Юли 14, 2014, 15:59:54 pm »
Здравейте,

От доста време ми се иска да се обзаведа с прилична система у дома.

Стаята е 48м2 (5мХ9м) тв-то и системата ги мисля да са разположени по 5те метра.

Пробелма идва от това, че ми подариха Marantz SR5008 и сега незнам какви тонколони ще си подхождат, объркването стана още по-голямо като посетих няколко магазина и всеки се опитва да продаде това което има.

Системата ще я ползваме основно за филми и спокойна музика.

Моля за помощ при следните 2 въпроса:
- съвет за тонколони пасващи на Marantz SR5008 за не повече от 5000лв, включвайки 2 тонколони на таван, 2 отзад и 3 отпред + суб.
- Marantz SR5008 добро ли е или да искам (с риск да обидя хората подарили ми го) да го сменя с друг?

Благодаря предварително.
Емил

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Тонколони за Marantz SR5008
« Отговор #1 -: Юли 14, 2014, 18:07:16 pm »
Здравей,
Преди да се започне с изреждането на марки, мисля, че е добре да поизчистиш визията си за колоните.
На твое място бих се съсредоточил върху изграждането на максимално добра 5.1 канална система - с добре подбрани спрямо помещението ти колони и възможно най-правилно разположени.
В тази връзка "2 тонколони на таван" за мен е излишен разход в твоята ситуация.
Не че има нещо лошо да се ползват допълнителни съраунд колони, но бюджета от 5000лв така или иначе не позволява твърде свободни съчинения при изграждането на многоканална система. Ако държиш за в бъдеще да имаш високопоставени фронт съраунд колони или колони на самия таван - за новата Atmos мода, съраунд бек канали и т.н. - няма нищо лошо - пусни трасета за кабели и в бъдеще ако желанието ти е голямо - експериментирай.
Харченето на част от бюджета сега, за такъв тип "екстри", би те отдалечило финансово от възможността да вземеш максимално добри 5.1 колони за системата си.

Писал си също за "2 колони отзад"!? Надявам се знаеш, че реално мястото на съраунд колоните е отстрани на слушателя - леко зад и над позицията му. Директно отзад стоят съраунд бек каналите, за които според мен важи, поне когато бюджета е ограничен, същата посока на мислене като за front height каналите.

Ето статия за правилното разположение на озвучителните тела в една многоканална система - Как да разположа колоните в домашното си кино.

Рисивъра ти е напълно адекватен избор за колони в този, че и над този бюджет. Има и предусилвателни изходи за всички канали, така че в бъдеще ако ти се прииска можеш да правиш ъпгрейди в стерео частта на системата си.

Изборът на озвучителни тела е малко усложнен в случая. Първо - помещението ти е доста голямо. При положение, че наблягаш на кино то добре би било да обмисляш озвучителни тела способни да изпълнят добре помещението ти със звук и налягане. Поне при такова голямо помещение предполагам няма да има проблем колоните да се поставят достатъчно далече от стени и ъгли. В същото време бюджета е твърд и сравнително ограничен...

Обикновено бих препоръчал Система изградена около Monitor Audio Silver 6 / Silver 8, но 5.1 комплект изграден около тях значително надвишава бюджета ти.
Същата е ситуацията и с  Focal Aria .

Ако бюджета е наистина твърдо фиксиран, то ще трябва да се ограничиш до по-бюджетните варианти.

В случай, че киното е най-важно за теб, и държиш на голямото налягане и динамика, то в бюджета ти може да се вмести 5.1 комплект изграден на базата на Klipsch Reference RF-82 II + Klipsch SW-115.

Ако пък слушането на спокойна музика е по-важно за теб, то комплект на базата на Focal Chorus 726 би бил интересно решение.

Около този бюджет могат да също да се сглобят системи с KEF и Dali.

Хубаво е да обърнеш серизно внимание на кабелите. Често и най-чудесния комплект колони, свързан с кабели неотговарящи на класа им, може да се окаже, че свири далеч далеч под възможностите си.

Успех!

Emo

• Гост
« Отговор #2 -: Юли 15, 2014, 18:55:40 pm »
Здравей Rudra ,

Благодаря за информацията.

Идеята за 2 на тавана ми беше дадена в един магазин, като заместител на съраунд колоните (вместо да са floor stand да били на тавана) на мен тази идея ми хареса, без да разбирам как това би се отразило на звука.

Няма проблем да бъдат инсталирани на отстояние от стените.

Благодаря за съвета отностно кабелите.

За съжеление Silver 8 и Focal Aria  са ми над възможностите.
Ще помисля върху възможностите около Silver 6 (може 3 парчета сега и другите 2 с новия бюджет 2015) и Klipsch Reference RF-82 II.

Ако не те затруднявам имам 2 уточнителни въпроса към теб.
"Система изградена около Monitor Audio Silver 6" - Кои други елементи визираш?
" 5.1 комплект изграден на базата на Klipsch Reference RF-82 II + Klipsch SW-115" - Кои други елементи визираш?

Благодаря.
Емо

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Юли 15, 2014, 19:08:43 pm »
Monitor Audio Silver серията разполага с един единствен модел субуфер, един единствен център, както и едни единствени съраунд колони (ако не се ползват букшелф такива - тогава вариантите са 2).
С други думи, спреш ли се веднъж на фронтални колони от Сребърната серия, доизграждането на системата е просто и логично.

При Klipsch нещата са подобни. В Reference серията има 3 центъра, но  според мен RC 52 e подходящ за малки помещения и съответно малки фронт колони - RF52 примерно. RC 64 e чудесен и огромен център, но цената му е сериозна и с нея би надхвърлил първоначалната сметка.

За това - адекватен комплект с Klipsch Reference RF-82 II + Klipsch SW-115 за твоето помещение и бюджет, според мен би включвал Klipsch Reference RC-62 II и Klipsch Reference RS-52 II.
Ако пък решиш леко да разшириш крайната сума - то големия център и евентуално големите съраунди никак няма да навредят ;).