Автор Тема: Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58  (Прочетена 37412 пъти)

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
Re:Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58
« Отговор #15 -: Декември 12, 2014, 14:03:15 pm »
Тоя Atmos мога ли да го пусна ако нямам колони на тавана като ефект, както съм вмомента 7.1, просто да ползва високите фронтални ?
Ще е хубаво ако ще може да се тества примерно не само DTS-HD MA 7.1, a да има опции като да го виртуализира звука до Atmos 7.1 и там други вариянти за тест на звучене ?
За идването ти сигурно си в София аз съм от Пловдив, вече модела е решен четох хабави отзиви, и не мисля че ще съжалявам ако го закупя.

Неактивен makrelov

• Публикации: 66
« Отговор #16 -: Декември 12, 2014, 16:17:18 pm »
Dolby Surround Upmixer (DSU) e част от Dolby Atmos технологията и функцията му е да ъпмиксва като при ProLogic IIx - от стерео до 9.1 канала. Въпросът е, че го прави доста по-добре от ProLogic IIx. А когато имаш вече истински ATMOS звук, то ресийвъра си го декодира. В момента налични са: DOLBY ATMOS DEMONSTRATION DISC, TRANSFROMERS 4, TEENAGE  MUTANT NINJA TURTLES. Очакват се все повече заглавия.

Не е необходимо звука да е Dolby TruHD - DSU ъпмиксва всичко, дори DTS и DTS-MA.

В настройките на ресийвъра имаш опция да зададеш 3 лейаута (Layouts) за Атмос ОТ - Front Height, Ceiling, Dolby Enabled speakers. В твоя случай ще зададеш Front Height.

Колкото до модела 2040 - със сигурност няма да съжаляваш. Това са страхотни ресийвъри, много солидно конструирани и с отличен звук според предназначението си - максимално добро домашно кино. В стерео също се справя много добре, за което роля имат новите DAC-ове на ESS.

Като се обзаведеш да се похвалиш как звучи АТМОС в твоята страхотна конфигурация от RF-82 II система ОТ.

Поздрави

Неактивен Invisigoth

• Публикации: 36
« Отговор #17 -: Декември 12, 2014, 17:58:29 pm »
Филмът Gravity също е с Atmos поток.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #18 -: Декември 12, 2014, 18:20:25 pm »
The Expendables 3 с Dolby Atmos, Гравитация съм сигурен че не е Atmos !
makrelov
Искаш да кажеш,че звука ако е Atmos си заслужава, от колкото при вход на DTS-HD MA 7.1 да се ъпмиксва както каза ти до Atmos звучене, има ли положителен ефект или е по добре да си отсане чист DTS-HD MA звука.
Сигурно има и други звучения за тестване поне така е при мен с onkyo-то когато пусна някой филм.
Защо не направиш една две снимки да видим как се е получило с колоните на тавана  :)

Неактивен makrelov

« Отговор #19 -: Декември 12, 2014, 23:03:32 pm »
Lilscrappy,

Когато гледаш филм с DD или DTS и производните им, но включиш DSUpmixing, нещата звучат още по-добре, защото звуковата панорама става 360 градусова. Немалка част от звуковите ефекти са по-разномерно разпределени в помещението и сякаш се чуват от невидими тонколони. Това е основно ефекта на DSU. Доста добре компенсира липсата на Atmos заглавия.

Линк към много добър форум за 1040, 2040, 3040

Ето няколко не много добри снимки на таванните говорители:

Неактивен lilscrappy

« Отговор #20 -: Декември 13, 2014, 01:05:27 am »
Рядко слушам нещо различно от ХД звук говора за филмите, само серилаите ги свалям с WEB-DL а те са с DD 5.1.
А музиката Flac или от youtube каквото има.
Усилвателя Yamaha RX-A2040 ще се поръчва от avguide в понеделник, надявам се по скоро да дойде, че моят тотално умря , пък като му взема нов HDMI Board ще се пуска за продаване, и се надявам да го намера от някой вносител с гаранция.

Неактивен makrelov

« Отговор #21 -: Декември 13, 2014, 08:36:12 am »
И аз рядко слушам нещо по различно от HD звук. DSU ъпмиксва всичко - от стерео до 7.1 HD аудио.

Съгласен съм за RS-42II, но понякога нещата опират до бюджет. В един близък, следновогодишен момент ще гледам да се сдобия с един чифт поне, за 5.1.2. То и сега е така, ама с Tannoy.

FLAC по мрежа директно от ресийвъра ще си слушаш без проблем. А и плейлистите са доволно ясни на ТВ дисплея. Има и доволно количество Интернет радиа - Бг и чужди.

Ще чакаме да се похвалиш като се сдобиеш с твоята бройка и я тестваш на мах

Неактивен lilscrappy

« Отговор #22 -: Декември 14, 2014, 14:59:04 pm »
Четох че усилвателя Yamaha RX-2040 за да подържа Atmos трябва да се направи ъпдейт на firmware, ти направи ли епдейт или си беше с Atmos firmware усилвателя и нямаше нужда ?

Неактивен makrelov

« Отговор #23 -: Декември 14, 2014, 17:52:32 pm »
Привет,

Когато получих ресийвъра той беше със стандартен firmware, тъй като АТМОС все още нямаше за Ямаха. В началото на ноември излезна ъпдейта и през флашка го инсталирах без абсолютно никакви проблеми. Сваля се свободно от сайта на Ямаха Европа или САЩ.

За да се декодира Атмос, трябва да се избере DD Surround декодер. В този режим се декодира Атмос или се ползва DSU. Всичко е свръх елементарно.

Колкото до въпроса за Dolby Enabled Speakers - това са ОТ, специално конструирани да се поставят върху предните основни ОТ и съраунда и до теб да достига рефлектирал от тавана звук. Виж в прикачения файл.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #24 -: Декември 14, 2014, 19:46:45 pm »
Ясно, а да те питам при пуснат Dolby Atmos на усилвателя изписва ли ти го на екранчето, или от бутона info на дистанционното за Input - Dolby Atmos следователно и за Output същото ?
И мога ли да избирам между чист TrueHD звук без Atmos и такъв със Atmos какъв да е OutPut ?

Неактивен makrelov

« Отговор #25 -: Декември 14, 2014, 21:44:00 pm »
За да слушаш Атмос трябва да прехвърлиш на DD SURROUND декодер. Това става от бутона на дистанционното Sur.Decode. Ако не си на този декодер, то ще слушаш чистия DOLBY TRUEHD. При Ямаха така е направено, че за да слушаш с DSU или Атмос то декодера трябва да е на конкретна съраунд програма. Ако не е поставен където съм посочил слушаш в оригиналния микс или на съответната съраунд програма.

Със сигурност когато имаш Атмос саундтрак, то няма да ти трябва да слушаш TrueHD - просто е безмислено. Само за сравнение - наскоро гледах филма В окото на бурята (Into The Storm), който беше 7 канален саундтрак. В оригинал звучеше много добре, но като превключих на DSU - нещата станаха в пъти по-добри. Така или иначе като се обзаведеш с Ямахата ще разбереш сам колко по-добри ефекти има със DSU/ATMOS.

Разгледай и този форум - доста е подробен и добър - Yamaha 1040,2040,3040

И за миг не съжалявам за инвестицията - оправдава си всяка стотинка от момента в който пуснах ресийвъра. А и ъпгрейда който получих - уауууу.

Маринов

• Гост
« Отговор #26 -: Декември 16, 2014, 16:25:20 pm »
Привет на всички.
Като начало, да споделя удоволствието си от факта , че една от въпросните свободни бройки Yamaha RX-А2040 на 12.12.14 в сайта  на AV Store , (след известно чакане разбира се ) вече звучи в хола ми.  Честито и на колегата makrelov , явно че го имате преди мен. Според коментарите ви разбирам , че и вие сте впечатлен. Аз почти нямах съмнения относно избора ми на ресивър когато реших да го поръчам , но резултата надмина в пъти очакванията ми. Впечатленията си  относно звука мога да обобщя дори само с една дума - ЖЕСТОКО. За момента съм със 7.1 , като колоните са :
FL/FR -Klipsch Reference RF-82 II , C-Klipsch Reference RC-62 II , SL/SR- Klipsch Reference RS-62 II , SBL/SBR- Klipsch Reference RB-61 II , SW - BOSE PANARAY 502B . За надграждане 7.1.2 до DOLBY ATMOS са  поръчани  и са в процес на доставка до дни - Klipsch CDT-3800-C II. Тогава нядявам се ще мога да споделя впечатления и от тях и от Atmos звука изобщо. Новият firmware е свален , Dolby Atmos Demonstration Disc i 1 филм с ATMOS също , остава чакането на говорителите за вграждане в окачения таван. Специални благодарности на екипа на  AV Store за оказаното съдействие и подкрепа .
Поздрави.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #27 -: Декември 16, 2014, 21:15:03 pm »
 Маринов
Честито  :), да те попитам преди Yamaha RX-A2040 какъв кино усилвател ползваше ?
Щом си усетил разлика в звука е супер, защото и аз го поръчах тези дни и факта че го хвалите само ме радва, може да кажеш как се спрявя и без таванните колони така за тест на някой екшън филм, тъкмо ще се усети повече разликата след като монтираш и таванните.
Гледам че нямаш тема в раздела моята система, ако ти се занимава може да направиш няколко снимки да видим след финалният ъпгрейд как се е получило всичко  :)

Маринов

• Гост
« Отговор #28 -: Декември 17, 2014, 11:18:41 am »
Преди RX-A2040 , киното беше със Yamaha RX-V457 заедно със Yamaha AX-590. Вярно е че разликата в класа на двата ресивъра е огромна. На AX-590 и в момента използвам само единия канал и захранвам субуфера BOSE PANARAY 502B . Изгледах откъси от филми както и музика , които имам и съм гледал и слушал преди със стария ресивър. Разликата действително е много голяма . Имайки в предвид , че продължавам да си правя експерименти с настройките на отделните канали , сигурен съм че след определено време ще стигна до още по добро за мен звучене. Дано да остане време , може и да наснимам за раздела - моята система.
Поздрави

Неактивен lilscrappy

« Отговор #29 -: Декември 17, 2014, 11:33:11 am »
Ясно значи само аз ще минавам от onkyo на yamaha от сегашните притежатели на модела, четох много полижителни неща за този Atmos, били впечатлени хората от ефекта явно си заслужава човек да си сложи поне две таванни колони, мисля за едни Klipsch RS 42 II ще свършат добра работа за цента.