Автор Тема: Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58  (Прочетена 37410 пъти)

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
Re:Denon X4100 , Yamaha 2040, Marantz SR7009, Pioneer SC-LX58
« Отговор #45 -: Януари 02, 2015, 23:06:47 pm »
Мда горе долу взех да ги разбирам кое за кое е, интересно ми е при теб след автоматичната калибровка как ти ги пусна колоните като големи или малки ?
При мен ми ги даде всички на Large.
Иначе е интересна опцията Parametric EQ за тестове, също се променя звученето като се задава различна големина на колоните.
Вмомента съм задал Parametric EQ  (YPAO - Flat) и според мен така се чуват и най ниските детайли.
Фронталните - Large,  Високите Фр. - 40Hz,  Центъра - 40Hz ( но сега видях в описанието че го дават над 57Hz, и ще го тествам утре на 60Hz как звучи ),  Страничен съраунд - 60Hz
Има какво да се избира човек да си настрои системата спрямо неговият вкус, също режима Cinema DSP 3D е добър за не атмос нещата, него го оставям на Standart.

Ако админа реши може да отделят коментарите за rx-a2040 като отделна тема за модела, и ние притежателите и бъдещите такива да обменяме полезна информация.

едит:
makrelov
в моята система спомена за DSU, е аз такава опция не намерих а само DSP които са ми на on и двете ?

Неактивен makrelov

• Публикации: 66
« Отговор #46 -: Януари 03, 2015, 11:06:58 am »
Здравей,

DSU e Dolby Surround upmixing. Това ти е опцията, която избираш с бутона sur. decode от дистанционното. Тя е на мястото на Атмос и работи когато не получаваш Атмос саундтрак. Всъщност, за да декодираш Атмос, ресийвъра трябва да е на позиция Dolby Surround, винаги. Та, тази позиция е и DSU за стерео източници до 7.1 такива. Работи аналогично на Cinema DSP, с презумпцията че DSU е по-добро към момента. И съответно хвърля звук и към таванните ОТ. Аз слушам само на нея и ефектите са много по-добре разпределени в помещението.

При моята настройка с Ypao ресийвъра зададе всички ОТ като LARGE, аз ръчно си ги промених в сегашните настройки.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #47 -: Януари 03, 2015, 11:27:42 am »
Да това ми е ясно вече как да пусна чист Atmos с sur. decode то и ми го изписва на екранчето на yamaha-та както и на display бутона на дистанционното че е Atmos звук 5.1.2.
Но ако не е Atmos при пуснат sur. decode не ми изписва 5.1.2 a 7.1, както казах има с какво да си играе човек с настройките за да си нагласи нещата, но при мен хриптенето го няма в субуфера, баса е страхотен, музиката е в пъти с по добър звук спрямо onkyo-то при филмите като тествах една сцена на man of steel имаше едни тънки детайли които не ги чух а ги имаше в onkyo-то, но съм сигурен че ако си поиграя още с настройките ще докарам нещата дори по добри,усилвателя е страхотен и не съжалявам изобщо, това с sur. decode ще е яко наистина с таванни колони, но за сега се въздържам.
Надявам се да има скоро и ъпдейт за auro-3d, ще е хубаво да го има и него като опция за избор.

Неактивен makrelov

« Отговор #48 -: Януари 03, 2015, 19:18:01 pm »
За AURO 3D се заговори, че може да го има като платен ъпдейт за около 200 Евро. Но при АУРО разположението на колоните е коренно различно и не мисля, че при нашите системи ще е удачно. По-скоро ми се ще да пуснат DTS:X, което е аналога на АТМОС.

А колкото до настройките - те са безкрайни и всеки може да постигне каквото пожелае - стига да му се занимава.

DSU ще ти работи и с RB-81ците, тъй като ти имаш такъв Layout в момента, не се притеснявай да си гледаш филмите с този кодек - всичко е много по-добро с него, поне за мен. Звуковите ефекти са по-добре разположени в пространството. Аз даже спрях да се заслушвам кое от къде/коя колона идва конкретно - просто се наслаждавам на разполагането на звуковите ефекти в цялото пространство на стаята.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #49 -: Януари 03, 2015, 23:00:33 pm »
Те другите пускат безплатен firmware за auro-3d, от yamaha ако искат пари за него ще разочароват много хора  ;D
Съветвам те да пробваш опциите Cinema DSP 3D (Standard, Spectacle, Sci-Fi, Adventure) и да ти е изкючена опцията YPAO Volume - Off
Тествах sci-fi, опцията при пуснат атмос филм и нещата сякаш ми харесаха повече, утре ще пробвам една и съща сцена по различни начини и различна големина на колоните, но определено разбрах че не са за пренебрегване Cinema DSP 3D (филмовите режими), сигурно е и музикалните ще си заслужават, но засега само в stereo съм слушал и pure direct.

Неактивен bobopich

• Публикации: 9
« Отговор #50 -: Януари 03, 2015, 23:39:35 pm »
Е ми аз пък чакам да го видим този DTS:X какво ще представлява ама май чак за март месец са обявили пълно инфо да излезне а вече ми писна да чета ревюта по цял ден.

Един въпрос към колегите с ямахите, при денон/маранц със сигурност видях че има pattern в менюто за настройки за atmos телата при 5.х.4 конфигурация предни top middle или top front на задни rear height или съкратено TF/RH което е идеално за сегашното ми разположение. При ямахата не виждам такава опция или е TF/TR или FH/RH нещо дали се е променило с полседния update ?

И вторият ми въпрос към колегите от магазина е кога точно се появиха новите модели на ямаха 2014 година и кога се очакват новите за 2015 като след обявяването им до колко време ги получавате като се поръчат ?

Неактивен makrelov

« Отговор #51 -: Януари 04, 2015, 10:40:21 am »
Lilscrappy,

Навсякъде се споменава, че AURO 3D е платен ъпдейт, дори за Денон и Маранц. До сега никъде не съм прочел информация, че АУРО 3Д ще е с безплатен ъпдейт.

"The not-free firmware update should be available in December, but Denon (frustratingly) has yet to release official or unofficial pricing for the update"

Ето от официалния сайт на ДЕНОН:
Once upgraded with the Auro®-Codec Decoder, the Denon AVR-X7200W and AVR-X5200W are capable of decoding the original Auro-3D® mix and playing back an Auro 10.1 channel configuration (including “Voice of God” channel). The AVR-X4100W can process an Auro 9.1 channel configuration for full height layer capability.

The Auro-3D Upgrade can be purchased for €149.

Така че, приятелю, АУРО ще бъде платено за всички потребители.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #52 -: Януари 04, 2015, 13:32:19 pm »
Ясно, да кажа че пробвах да задам за високите фронтални опцията Dolby Enabled която симулира таванните колони, нещата станаха по добри спрямо front high варианта, явно наистина си заслужава човек да сложи поне две таванни над дивана  :)
Вече бая тествах и мога да кажа финални думи, за филми Onkyo-то сякаш на моменти имаше по изразени остри детайли, Yamaha-та има много натурално звучене и чист звук, за музика няма спор че Yamaha-та е с класи над onkyo-то.
Не ме разбирайте погрешно onkyo-то има изразени детайли на моменти, но това не значи че yamaha-та остъпва в кино речим има богат избор за звучене Cinema DSP 3D режима и кино опциите са доста добри, голям + за мен е че субуфера ми няма вече хриптене и баса е много чист дълбок и в пъти по добър от преди, докато при onkyo-то имаше страшно дразнещо хрептене да не казвам в всички филми но в повечето, и така и не успях да го наглася като трябва.
Както каза makrelov всеки филм при yamaha модела може да се симулира Атмос ефекта, но стигнах до извода, че нещата ще звучат в пъти по добре с едни 2 таванни колони.
Има още неща за тестване но това са общо взето нещата които ми направиха впечатление.

Неактивен makrelov

« Отговор #53 -: Януари 04, 2015, 13:46:23 pm »
Lilscrappy,

Dolby enabled speakers представляват ОТ, които се слагат върху предните основни ОТ, имат определен наклон на говорителя и са със специални филтри, които спомагат разпространяването на АТМОС звука в помещението. В твоя случай със задаване на ATMOS Enabled speakers въобще не задаваш правилната настройка на ресийвъра. Ти имаш FRONT HEIGHT, аз имам Overhead, но никой от нас двамата няма Atmos enabled. Така, че прегледай си пак настройките и си ги коригирай.

Atmos enabled speakers пращат звук към тавана и той идва до теб отразен именно от тавана.

В прикачените файлове съм сложил примери за Atmos enabled speakers и как се разполагат.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #54 -: Януари 04, 2015, 16:53:10 pm »
Да то на картинката ми се преместиха колоните над фронталните под налкон, за мен звука е по добър, но си ги върнах на front high.
Ако реша да слагам таванни колони къде трябва да ги вържа отзад на усилвателя за активни таванните след избор на overhead и да стане 7.1.2, вмомента не се използват входовете за surround back и extra sp2 на extra sp1 (bi-amp) ми са вързани високите фронтални ?

mitko1234

• Гост
« Отговор #55 -: Януари 04, 2015, 17:13:25 pm »
Здравей lilscrappy,аз имам същите колони като тебе и същия буфер на klipsch sw-112.С тази разлика че аз ползвам ресивър onkyo tx-nr727.При мене обаче няма такова хриптене за което говориш.Баса е много добър,удря точно на място и на моменти създава една много приятна вибрация на самото помещение и имаш чувството ,че всичко се случва около тебе.Аз лично съм много доволен от цялата система и буфера.

Неактивен makrelov

« Отговор #56 -: Януари 04, 2015, 19:31:12 pm »
Lilscrappy,

Front Height, Overhead & Dolby enabled се връзват на едно и също място - Extra Speaker 1 & 2. Само задаваш какъв тип са ти ОТ. В твоя случай ES1 го ползваш за Front Height.

Ако връзваш един чифт таванни, използваш ES1, ако връзваш два чифта таванни - използваш ES1 + ES2. Не използваш BiAmp в нито един от случаите.

Както казваш, не използваш surround back, значи че конфигурацията ти е 5.1.2 (front height) в момента. Може да бъде така, или 5.1.4 или 7.1.2. - пише го в упътването.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #57 -: Януари 04, 2015, 20:34:22 pm »
Да това казвам че са вързани високите фронтални както е описано:

В дясно Extra SP1 (което се води за bi-amp на фронталните, но го ползвам за високите)
А таванните трябва да се вържат в Extra SP2 нали така, и опцията в усилвателя Layout - Rear Presence трябва да ми бъде активна нали, защото вмомента ми е заключена и може да се бара само Front Presence ?

Неактивен makrelov

« Отговор #58 -: Януари 04, 2015, 21:11:44 pm »
В настройките на Power Amp Assign задаваш BASIC за да знае ресийвъра че имаш вързани 5,7,9 ОТ към изходите за ОТ, свързваш си колоните както си му е реда, като RB-81 ги свързваш към F.PRESENCE и в Configuration=>Layout избираш F.Presence да са FRONT HEIGHT. Провери и дали Surround ти е зададено на Rear.

След това пускаш YPAO, за да си засече колко и какви ОТ има свързани към изходите за ОТ. И си готов. Евентуално може да се наложи да пипнеш малко dB, или пък разстояние, но това си е според твоите лични предпочитания. YPAO ще ти покаже накрая че са свързани толкова ОТ, колкото имаш закачени. И по препоръки направи Multy Position - така давало по-коректни стойности.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #59 -: Януари 05, 2015, 13:24:56 pm »
Казвам го сериозно звука с Cinema DSP 3D (Sci-Fi, Adventure и DSP Level +3db, както и пусната Enchancer опцията) стана нещо страхотно дълбок съраунд страхотно чист и детайлен звук, и не искам да си помислям да пускам вече чист Atmos !
Отделно има още няколко опции които с правилната настройка съм сигурен ще стане още по добър звука:
Колкото повече си играя разбирам че съм направил правилният избор.
Колоните ми са всички малки като центъра е 60hz съраунда е 60hz фронталните (и високите) сана 40hz, само не знам защо е няма опцията 50hz за избиране, трябваше да е има зада задам на високите фр. да са 50hz