Автор Тема: Проблем със звука видео карта - HDMI  (Прочетена 9685 пъти)

Неактивен lilscrappy

• Публикации: 189
Проблем със звука видео карта - HDMI
« -: Декември 07, 2014, 10:37:05 am »
Здравейте, скоро си купих видео карта която има HDMI, и следователно си вързах ПС-то от GPU-то към входа на усилвателя PC in - HDMI, a монитора също е вързан към видео картата с VGA-VGA като използвам DVI адаптер за да влезе в GPU-то.
Проблема е следният качени най новите драйвери на видео картата повечето пъти не ми засича изобщо звука след пускането на усилвателя, даже и като отида в настройките на колоните и пусна level calibration не се чува никакъв звук от която и да е колона.
Проблема някой път го оправям като ресетна токовият кабел, но не всеки път се получава.
Почнах да чета и да си играя с настройките на усилвателя и проектора, от усилвателя имам опция която е control hdmi (RHD) - on, off, също audio return chanell, от проектора съм задал HDMI control на off.
Интересно е че ако го наглася някакси после след спиране на на техниката като не е ползвам и като е пусна отново проблема е пак на лице.
Направих преинсталация като си милих че нещо се е омазало ПС-то, но пак същата история.
Този проблем го нямах изобщо преди когато ползвах ХДМИ на дъното, усилвателя е onkyo th nr 818 а проектора sony vpl hw55es
Ако някой е имал подобен проблем и може да помогне ще съм му много благодарен.

Radyson

• Гост
Re:Проблем със звука видео карта - HDMI
« Отговор #1 -: Декември 07, 2014, 11:54:36 am »
Здравей,
не си написал модела на картата.
Аз съм с Nvidia GeForce GTX 760.
Ако си с Nvidia в Nvidia GeForce Experience/Display/Set up digital audio/HDMI виж какво е избрано по подразбиране?
При мен поне там беше проблема.
При ATI карти, предполагам е нещо аналогично като меню.
Надявам се да съм ти помогнал  :)

Неактивен lilscrappy

« Отговор #2 -: Декември 07, 2014, 12:13:27 pm »
Картата е Gigabyte GTX 970 G1, в контрол панела на Set up digital audio ми е активно само HDMI-то и е зададено Onkyo усилвателя,
ето как са нещата в Device Manager и контрол панела на видео картата:

Не знам усещам че нещо се губи звука някаъде щом след като пусна level calibration на самите колони от усилвателя няма никакъв звук.
не съм инсталирал драйверите за intel процесора ми както и другите за звука, тези които се виждат в Device Manager се инсталират автоматично, опитах се да дам disable, рестартирах ПС-то да останат само активни драйверите за звука на NVIDIA, но без успех,
проблема е някъде в настройките посред мен от самият усилвател и проектор, но не знайно защо след като има звук след като се изкючат и се пуснат отново проблема е пак на лице.

Radyson

• Гост
« Отговор #3 -: Декември 07, 2014, 13:29:28 pm »
В работата ми имаше такъв ресийвър.  Помня само, че компютърът беше на HDMI 6 , а HDMI кабела на проектора беше вкаран в HDMI OUT SUB.
Но не съм се заглеждал много по менюто с настройките.
Успех  (y)

Неактивен lilscrappy

« Отговор #4 -: Декември 07, 2014, 16:36:33 pm »
Хмм и при мен е вкаран HDMI-то в PC in който се явява HDMI 6, но кабела към проектора ми е на HDMI Out Main, явно ще пробвам да го преместя в Sub но не вярвам това да е проблема.

Неактивен dimi123

• Публикации: 184
« Отговор #5 -: Декември 07, 2014, 17:02:26 pm »
Здравей, lilscrappy!

Сигурен ли си, че проблемът не е от настройките на кодеците и MPC-то. Ако ползваш К-Lite Codec Pack-а, задал ли си да bitstream-ва по HDMI?
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY

Неактивен makrelov

• Публикации: 66
« Отговор #6 -: Декември 07, 2014, 22:27:30 pm »
Здравей,

Наскоро се борих с подобен проблем и  решението е сравнително просто. Но преди да давам каквито и да е съвети направи следното и кажи какви са резултатите:
При пуснати всички устройства стартираш и РС-то. Така компютърът трябва да засе
1. PC пуснато, проектор и ресийвър иключени.
2. Влючваш проектора и ресийвъра
3. Получава ли се пак същия проблем

Неактивен makrelov

• Публикации: 66
« Отговор #7 -: Декември 07, 2014, 22:37:36 pm »
Пренебрегни горния отговор и прочети това тук:

Наскоро се борих с подобен проблем и  решението е сравнително просто. Но преди да давам каквито и да е съвети направи следното и кажи какви са резултатите:
При пуснати всички устройства стартираш и РС-то. Така компютърът трябва да засече правилно аудиото от ресийвъра.
След това кликваш с десен бутон еърху иконата за звука в долния десен край на монитора на РС и избираш Playback devices. От там проверяваш дали HDMI Output е Default Device. Кликваш върху него два пъти за да изкараш Properties и в  SUpported Formats трябвa да видиш Max number of channels 8. Това значи, че HDMI функционира правилно. Би трябвало да имаш и HD звук на ресийвъра.
Ако всичко е така, както е описано по-горе, спираш проектора и ресийвъра, но без РС. след това ги пускаш отново. Пак проверяваш с иконота долу вдясно какви формати дава, че поддържа HDMI. Ако изписва само 2 канала, проблемът е ясен. Ако видиш това, извади и пъхни HDMI кабела, за да видиш дали ще се промени нещо в показваната информация. Ако отново видиш 8 канала и поддръжка на HD формати, то решението е ясно и се състои в няколко стъпки. Но нека видим какво ще покажат стъпките до тук.

Поздрави,
Христо

Неактивен lilscrappy

« Отговор #8 -: Декември 07, 2014, 22:48:38 pm »
Пробвал съм сумати вариянти, и накрая стигнах до заключението, че нещо усилвателя ми ги прави тези номера, свалих най новият firmware, че се оказа съм с най първата версия, но при самият ъпдейт от флашката се оказа че е трябвало да спра една опция HDMI control (RHD) която при мен беше на on, както е било добре да не са включени HDMI-тата на ПС-то и проектора.
След ъпдейта не ги засичаше изобщо, даже забелязах че когато изключа усилвателя PC-то ми го дава че е активно onkyo tx nr 818, а като го пусна обратното че не работи, проектора пък всички настройки ми ги даваше off и едва виждах менюто им.
После взех да търся как да върна старият firmware, че да кача след това новият както трябва, и добре че рутъра ми е точно до усилвателя, че през него с много зор успях да върна старият firmware, сега качих отново новият както е описано в pdf-фа, и за сега май е добре един път изключих пак пуснат усилвателя и се запази звука да се надявам че няма да имам проблеми защото четох firmware-рa оправя проблема с HDMI Through който сега съм го дал активен и да приема през ПС входа.
Голям зор, но ако ми направи отново проблем вече би трябвало да се реши бързо от настройките на усилвателя.

едит:
makrelov
Тези неща ги знам аз си правя каналите да са ми 7.1 след конфигурация, но след като изключа всичко и пусна отново пак ми ги дава 7.1, но няма никакъв звук, тествам с песни с тест бутона за всеки канал, вижда се че уж звучи но не се чува нищо, както писах по горе даже и в самият усилвател на колоните Level Calibration там за DB на всяка колона нищо не се чува.
Сега ще карам така с новият firmware и се надявам да е какво трябва всичко.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #9 -: Декември 08, 2014, 12:07:43 pm »
Проблема пак го има и мисля че е в усилвателя не е от ПС-то или проектора и каквито и да е било настройки, когато премахна всички ХДМИ кабели и го оставя да са вързани само колоните при рестартирване от токовият кабел някой път ми засича колоните някой път не, сега видях в youtube, че и други хора са имали същият проблем.
Не знам аз за това качих новият firmware, като уж пишеше че оправя проблема с HDMI-то, но то животното неще да ми засече колоните без пуснати никакви кабели аз искам звука да тръгне пфуу, ще го мисля че много се изнервих, тя че котката ми ляго отгоре някой път е така, но не вярвам тя да е му е направила нещо защото няма какво  ;D

едит:
Проблема може и да е в токовият кабел, но трябва да се тества за да се знае със сигурност.

Неактивен lilscrappy

« Отговор #10 -: Декември 09, 2014, 12:36:08 pm »
Ясно ми е къде е проблема вече не е в токовият кабел а в HDMI Board на усилвателя, четох сумати хора имат такъв проблем след 2 години ползване и се продават отделени HDMI Board за всеки модел,
Но също попаднах на един коментар където е казано как да се е активен HDMI Board и как да се игнорира, но преди това трябваше да задам звука да ми бъде звука на Direct, Игнорирах го Board изключих усилвателя и ХДМИ кабела на ПС-то, Включих усилвателя вкарах ХДМИ ПС кабела отново активирах отново HDMI Board със задържането на двата бутона от усилвателя на предният панел и звука тръгна, изключих го 3-4 пъти да вида дали при включване отново ще ми разпознае кабела и ще има звук, за сега всичко е нармално, но да видим до кога (преди само като го спра и пусна повторно и звук нямаше).
Ако случайно някой от форума има Onkyo усилвател и му се появи подобен проблем съм сигорен че информацията ще му е полезна, HDMI Board се пуска и игнорира по следният начин:
Задържате BD/DVD бутона едновременно с това и power бутона на предният панел на усилвателя, ще се появи HDMI Board use, като натиснете отново power бутона като не пускате BD/DVD, HDMI Board ше се промени на Ignore, важно е преди да започнете да направите звука на BD/DVD да бъде на Direct !
Не знам дали и другите марки усилватели имат след време подобни проблеми, но определено това не го очаквах от модел който се води над средният клас.