Автор Тема: YAMAHA RX-V381 BL + колони Pioneer S-ES21TB  (Прочетена 5186 пъти)

mutha

• Гост
YAMAHA RX-V381 BL + колони Pioneer S-ES21TB
« -: Декември 03, 2016, 04:08:08 am »
Здравейте,

Това е първия ми пост във форума, надявам се че не съм сбъркал раздела/нарушил правилата!

Харесал съм си тази комбинация. Искам да си направя една система за домашно кино, която хем да е евтина, хем да е качествена, хем да става за музика и филми. След 3-4 часа браузване и четене се спрях на тази комбинация:

ресийвър YAMAHA RX-V381 BL

+

колони Pioneer S-ES21TB

Ресийвъра ми хареса, защото е изцяло 4K съвместим. Не, че ще го връзвам към 4K телевизор (48 инча 1080p), но е хубаво да знам, че имам подобна екстра, защото последното нещо, което ще сменя от тази система ще бъде ресийвъра.

Имам следните 2 въпроса към вас:

1. Като имате предвид колоните и техните спецификации (по-долу съм ги сложил) смятате ли, че ще имам нужда от субуфер? Мисълта ми е, че хола ми е малък (нямам точна квадратура, но е малък...) и не съм сигурен дали ще усетя голяма разлика по време на филми... Конкретно размерите на хола са около 3,8 м на 3,6 м.

2. Добра идея ли е да се съвмести Yamaha ресийвър с Pioneer колони? Ресийвърите в този клас на Pioneer имат неудобни дистанционни и по-малко настройки за калибриране, затова предпочитам Yamaha.

Имате ли идеи за по-добра комбинация за същия бюджет (1000 лв. общо)? Допуснал ли съм грешка/несъвместимост в комбинацията?

Спецификации на ресийвъра

AV РЕСИЙВЪР 5.1 CH
ИЗХОДЯЩА МОЩНОСТ 5 Х 100W (6 OHMS, 1 KHZ, 0.9% THD, 1 CH DRIVEN)
ДИНАМИЧНА МОЩНОСТ НА КАНАЛ (6/4/2 OHMS) - 110 /130 /150W
CINEMA DSP, 17 DSP ПРОГРАМИ, DTS-HD MASTER AUDIO, DOLBY TRUE HD, DOLBY DIGITAL PLUS
192KHZ/24-BIT DACS ЗА ВСИЧКИ КАНАЛИ
YPAO ЗВУКОВ ОПТИМИЗАТОР
DRC - АВТОМАТИЧНО РЕГУЛИРАНЕ ДИНАМИЧНИЯ ОБХВАТ НА ЗВУКА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ОБЕМА НА СИЛАТА (ПРИМЕР - АВТОМАТИЧНО НАМАЛЯВА ЗВУКА ПРИ ТВ РЕКЛАМИ)

Спецификации на колоните

Основни колони
Нискочестотен говорител 16cm
Средночестотен говорител 16cm
Високочестотен говорител 5,2cm
Магнитно екранирани
Размери (Ш x В x Д) 220 x 910 x 247 mm
Тегло 9,0 kg

Централна колона
Нискочестотен говорител 2 x 10 cm cone
Тип Bass-reflex bookshelf
Импеданс 8 Ohm
Честотна лента 52 - 19,000 Hz
Чувствителност (2.83V/1m) 84 dB
Мощност 120 W
Размери (Ш x В x Д) 350 x 130 x 172 mm
Тегло 2,5 kg

Съраунд
Нискочестотен говорител 10 cm cone
Тип Bass-reflex bookshelf
Импеданс 8 Ohm
Честотна лента 62 - 19,000 Hz
Чувствителност (2.83V/1m) 79 dB
Мощност 120 W
Размери (Ш x В x Д) 180 x 130 x 172 mm
Тегло 1,4 kg

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: YAMAHA RX-V381 BL + колони Pioneer S-ES21TB
« Отговор #1 -: Декември 03, 2016, 12:04:01 pm »
Здравей,
Да очакваш приличен звук от такъв род комплекти колони, според мен е наивно. Купуването на такъв комплект само по себе си не е нещо, което бих посъветвал някой да направи, без значение дали са Pioneer, Sony, Jamo, Thunder и т.н. Още повече, ако става дума и за слушане на музика...

Помисли върху идеята, че едни нови прилични букшелф колони в началния клас стартират от около 600лв. за 2 броя... Тук имаме 5 колони, при това предните са стоящи с по 3 говорителя... на обща цена под 500лв  :-X

Стоящите колони биха могли да са чудесен избор, в подходящо помещение с достатъчно пространство около тях и подходящ бюджет.  Приличните стоящи колони стартират от около 1000 лв за чифт и това не са висок клас колони, а най-началното ниво, за което според мен си струва да се мисли сериозно.
При положение, че помещението ти е толкова малко - за мен много по-разумно би било да се насочиш към прилични букшелф колони.

Многократно сме обсъждали във форума, че далеч по-разумния вариант е, при ограничен бюджет да се почне постепенно изграждане на система с поне прилични компоненти!
Първо рисивър + 2 букшелф колони, после център, след време съраунд колони, субуфер и т.н.
Така има някаъв шанс след време да имаш прилична система.

Що се отнася до субуфера - ако си решил да изграждаш пълноценна система за домашно кино, то наличието на добър субуфер е задължително - без значение какви са фронталните колони. За това също многократно е ставало дума. Идеята, че щом колоните са стоящи, то задължително възпроизвеждат добре ниските честоти и са способни да възпроизведат адекватно действително ниски честоти, е романтична, но уви доста далече от действителността. Това се отнася с още по-голяма сила за супер бюджетни озвучителни тела, но дори и системи за домашно кино от много висок клас, ползващи действително сериозни фронтални колони, задължително са подкрепени от субуфер в съответния клас.

Прегледай форума по-подробно  - някои от темите или статиите може да са ти полезни.

Неактивен Sper

• Публикации: 97
Re: YAMAHA RX-V381 BL + колони Pioneer S-ES21TB
« Отговор #2 -: Декември 05, 2016, 11:23:35 am »
Колега ако искаш компромисен вариант за бюджетно кино аз бихте насочил на готовите комплекти на JBL, H&K, QUADRAL  и BOSTON ACOUSTICS, аз преди време търсих компромисен вариант за кино и след 1 месец четене по форуми и ходене по магазините се спрях на Пионер 528 и BA SOUND WARE XS 5.1SE BK ми излезе точно с кабелите 1500 лева повярвай ми това беше най-компромисния вариант който аз лично успях да вместя в тоя бюджет и не съжалявам използвам го в стая от 15 кв.2 и всичко си има и ефекти от буфера са ок звукът от кино ефектите задоволителен стават и за стерео слушане.
PSB Imagine T, NAD C355Bee, Rega Apollo, RCA QED Performance Audio 1, In-akustik  SuperFlat 2 x 2,5 mm²,