Автор Тема: Ето и моята стерео система IvanK  (Прочетена 21988 пъти)

Неактивен sss

 • Публикации: 95
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #90 -: Май 06, 2021, 14:40:15 pm »
Благодаря за отговора и сравнението.

И аз използвам някои програми, за да улесня работата с NDX:
- За DLNA Server използвам MinimServer или вградения на JRiver.
JRiver се контролира много добре с JRemote през iPhone.
Така имам малко по-добър достъп до библиотеката и мога да възпроизвеждам музика директно през UPnP към NDX.

Някои радиостанции си ги слушам през foobar с UPnP MediaRenderer Output плъгин.

Пробвах и Stream What You Hear (SWYH), което насочва цялото аудио на Windows към UPnP устройство, но има голяма забавяне.

За Airplay свързаност използвам AirConnect на philippe44.

За няколко дни използвах и Roon с iFiBridge.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #91 -: Август 09, 2023, 13:02:25 pm »
След известна пауза се включвам с нови размисли и колебание в каква посока да поеме системата ми. След различни експерименти в момента системата ми има следния вид:

Дигитален източник: Raspberry Pi + Allo Digione Signature + Shanti LPS -> хибриден лампов DAC от EtherAudio
Аналогов източник: Rega Planar 3 + Rega Exact + Rega Neo PS + Rega Aria Mk1

Като усилвател все още използвам Supernait 2, захранен с HiCap DR и колоните ми са все още Monitor Audio Gold 5G.

С времето и все повече слушане ми се засили една тенденция, независимо от източника звукът на моменти да ми идва твърде "загладен" и ми липсват детайли във високия регистър, като често доминира по-скоро басът и ниските среди.

Започнах да си мисля, че топло звучащите компоненти на Naim, съчетани с рафинирания и приятен звук на новата Gold серия в комбинация дават малко по-мек звук, което на моменти започва да прави впечатление. Това ме накара да се замисля за фундаментална промяна в конфигурацията и исках да се допитам до вашето мнение. Според мен за по-драстични проблеми има 2 основни варианта:

1. Смяна на Naim усилвателя с друг производител, който е по-"светло" звучащ и би засилил още повече високия регистър на системата, до колкото знам такива компоненти, които се съчетават добре с Monitor Audio са например Krell, Emotiva и други class D усилватели.
2. Смяна на ОТ с друга марка като например ProAc или Wharfedale, запазвайки сегашния усилвател. Наскоро чух Evo 4.4 серията и те имат в пъти повече изявени високи и среди с детайли, които изпъкват много лесно. При това колоните бяха съчетани с по-бюджен усилвател от моя от френския производител Advance Acoustics.

Предимството на сегашната ми система е, че дори с не толкова добри записи звучат доста приятно и удовлетворяващо, но често няма толкова прозрачност, обем във високия регистър и височина на сцената.

Неактивен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1829
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #92 -: Август 09, 2023, 19:08:21 pm »
Здравей,
Има една поговорка - да внимаваш вместо да изпишеш вежди, да не извадиш очи :P
Произволната подмяна на един компонент в системата, за да постигнеш засилване на конкретен аспект в звученето, може да постигне целта си, но може и да развали цялата синергия на системата.

Често хората бъркат детайл с агресивни високи честоти, но стига това да им харесва - няма нищо лошо.

Относно усилвателите - Krell отдавна не са това, което бяха, всъщност откакто ги напусна Dan D`Agostino и започна да произвежда собствените си чудесни усилватели :)

Възможно е да намериш втора употреба от старите Крелове, но от една страна поддръжката би била сложна, от друга - при големите усилватели Krell имаха отлични попадения, имал съм удоволствието да слушам задълбочено някой техни епични модели... при интегрираният им усилвател нещата не бяха толкова блестящи и еднозначни и немалко клиенти предпочитаха Supernait пред него.
Естествено всичко е въпрос и на вкус, и на напасване с конкретната система, и на конкретни акценти в звученето, на които някой държат, други не. Няма връзка със звученето, но все пак е значим фактор - при Krell топлината, която отделят, за някои потребители е проблем, включително и при интегрирания им модел.

Emotiva е марка, чието съществуване до ден днешен не успявам да си обясня. Слушал съм 2 техни модела и никога не са успявали да ме впечатлят с абсолютно нищо. Не бих ги обмислял, особено пък в контекста на ългрейд спрямо това, което имаш.
Досега не съм попаднал на Клас D усилвател, който да ме впечатли със звучене.

Относно колоните -  ProAc сме обсъждали многократно тук, включително, ако не бъркам, и при твоя избор на колони преди време. Според мен са прекрасно решение, стига да можеш да им отделиш необходимото пространство - особено на стоящите им модели.
При тях звученето е много по-отворено и мисля, че биха те задоволили напълно, като детайл, въздушност и звънкост.
Преди време един от форумните потребители мина от Monitor Audio (Макар и Silver) към ProAc - можеш да намериш впечатленията му във форума.
Сцената, която пресъздават е забележителна, но имай предвид, че за сцената огромна роля играе и усилвателя, и източника, и разположението... а при Naim сцената определено не е сред акцентите в звученето.

Системата ти търпи постоянни и на моменти странни промени, в което няма нищо лошо, стига да ти носят удоволствие.
Съветът ми е все пак преди резки промени да обмисляш нещата добре и да мислиш в контекста на цялостната система - настояща или бъдеща.

Неактивен IvanK

 • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #93 -: Август 09, 2023, 19:39:27 pm »
Наистина експериментирам и променям различни компоненти и причината е, че искам да подобря някои неща, които ми липсват, но често при смяна други пък се влошават :). В дигиталния домейн може да са малко по-странни промените ми, но при аналоговия, до колкото знам Rega, Naim и Monitor Audio се съчетават съвместно като компоненти. Смяташ ли, че по отношение на винила в момента се наблюдава странна комбинация при мен? Задавам въпроса, тъй като в момента грамофонът ми е по-приоритетния източник.

Често е споменавано във форума, че Naim и ProAc са много добри партньори и предполагам колоните компенсират липсата на отлична сцена от страна на Naim. Ако трябва да сменя и колоните и усилвателя, то това значи да имам напълно нова система, което си е доста голяма крачка. По принцип харесвам поетапните подобрения.

Навярно, какъвто и усилвател да използвам, Monitor Audio няма как да придобие характера на ProAc, та може би евентуално подобрение при мен, което да даде фундаментална разлика би се въртяло около смяна на колоните.

Няколко разшмишления относно източниците..

Rega P3 и Exact смятам, че са един доста добър източник, но ми минават и мисли за ъпгрейд към P8 и Ania Pro :). Може пък подобрението на източника да изкара неща от системата, които в момента ми липсват като още поведе детайл, прецизност, разстояние между инструментите, докато аз се опитвам да ъпгрейдвам компоненти по средата на веригата като кабели, ДАК-ове, RIAA коректори, при положение,че в същото време източниците ми не са на върхово ниво.

Започвам да клоня по подобрения в двата края на системата - източник или ОТ. Подобрението на източника може да е по-безобидно и да покаже системата в още по-добра светлина, а дори след това звученето отново да не ми харесва, може да предприема по-голямата стъпка и да подменя ОТ-тата, като те ще се възползват и от вече подобрения източник.

Неактивен Rudra

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1829
 • AV Guide
  • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #94 -: Август 09, 2023, 19:57:49 pm »
Rega правят чудесни и много харесвани грамофони, вероятно най-популярното решение в по-достъпните ценови граници.
Просто Rega P3 би бил по-разумен партньор за система изградена около Nait 5 Si. Твоята система в сегашния си вид заслужава по-сериозен източник. Вероятно многократно си попадал на кредото на Naim феновете - Source first!
Тази гледна точка е споделена и от много други аудиофили, нямащи нищо общо с Naim. Ако от източника нещата тръгнат компрометирани - по нататък по веригата няма как да станат по-добре.
Ако твърдо си решен да се развиваш в посока винил - по-високите модели на Rega са сигурен залог, а ако съвсем обезумееш - при винила горна граница почти няма :P

Неактивен IvanK

 • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #95 -: Август 10, 2023, 11:48:57 am »
Грамофоните на Rega наистина ми допадат като кохезия, органичност на звука и цялостно като философия. Определено ще се замисля тогава за P8, за да вдигна нивото на източника :)

Друг интересен момент е поведението на Rega Aria - ако я пусна веднага преди слушане е доста по-бистра, обемна и чиста като звук, а след няколко часа или непрекъсната работа става по-мътна и басова. За сега решението ми е да го пускам и спирам преди/след слушане.

Интересен е въпросът е и с дигиталния източник, ако реша да подобря нещата и там. Може би нелош вариант е ND5XS2 + Chord Qutest?

Неактивен Venci

 • Публикации: 23
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #96 -: Август 12, 2023, 13:13:31 pm »
Ако ще сменяш тонколоните с Proac то задължително трябва да ги чуеш преди това. Много са добри и интересни, но си имат своите особености. Аз се сдобих преди няколко месеца с Proac Response D 20R след доста слушане на 5 или 6 техни модела и да ти кажа първия път слушах Proac Response D28 и бях доста разочарован. Имаха отвратително бумтене и беше невъзможно да се слушат в стаята. Беше цялата в теракот и нямаше много място около тях. След няколко месеца чух моя модел който притежавам и се влюбих. И те бяха сложени малко неподходящо, но нямаха такова ужасно бумтене. Чух и 2 букшелф модела с рибон туитър и нормален и да ти кажа че едните и другите имат плюсове и минуси. Мислех, че с обикновения ще звучи по глухо и неинформативно, но не беше така. Много трудно взех решение с кой туитър да взема, но накрая се повлиях от модата т.е Proac почват да наблягат здраво на този тип високочестотен дори при бюджетните модели. Като ги изкарах от кашоните и ги пуснах малко бях разочарован. Високите бяха доста изцъклени и в повече. Четох, че им трябва 1 месец  и коренно ще се променят и така и стана. Скоро звука им се промени и високите се успоиха. Резултата е страхотен звук с изключително детайлни високи чак нереални. Когато в дадена музика чуя на тези тонколони чинели, звън или перкусии то тогава се изумявам всеки път. Звучат като истински, а с Focal Chorus 816v не беше така - там имаше просто високи. Фокала продължавам да го харесвам много, но няма такъв детайл и реализъм. Така че моето мнение за повече детайлен звук е, че не би сбъркал с един Proac , но със сигурност ще ти изтощи бюджета поради високата им цена, която расте постоянно. Това е моето мнение! Иначе имам забележки за външния вид. За тези пари е недопустимо решетките да не са на магнити , но явно прекалено много искам за 9000 лв :D

Това е модела ProAc Response DB1 който най ме впечатли като съотношение цена-звук и ако не ми беше толкова голяма всекидневната щях да взема тях. Изключително звучене, толкова ми допадна, че се двуомих между тях и сегашните ми. Размера им е малък, но как звучаха само.....

Неактивен IvanK

 • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #97 -: Август 13, 2023, 13:02:18 pm »
@Venci, описанията ти звучат страхотно! :) Идеята за тестване на колоните в домашни условия също е чудесна, само че не знам в България да има такава услуга особено на тази марка, дори не знам някъде да могат да се чуят ProAc в шоурум. Евентуално, ако ги видя някъде на изложение в чужбина...  ::)

Неактивен dpg

 • Публикации: 66
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #98 -: Август 19, 2023, 01:08:47 am »
Включвам се малко късно, но мисля че съм споделял мнение тук във форума относно системата ми и по-специално за синергията Naim - ProAc. В момента съм с точно със Supernait2 и Proac D2R, като преди няколко месеца си boost-нах предусилвателната част с NAC82 с HiCap. SN2 сам по себе си е безупречен интегриран, но както повечето от нас, винаги има стремеж към по-горното ниво. Излишно е да казвам че 82ката направи системата тотално различна, най-вече откъм реализъм, сепарарине на инстрименти и други такива клишета, но е факт.

Понеже имах и Таблет10S преди D2R и мога да кажа, че разликата в звука заради различните типове пищялка не е голям, но такава има - лентовия е навсякъде в по-горната К серия, което само по себе си е достатъчен аргумент (и успокоение), че с него човек няма да сбърка. Аз се двоумях между куполния и лентовия на D2 серията преди покупката, но лентата в крайна сметка надделя, и съм сигурен че съм направил по-добрия избор, не че купола е зле. Най-разпространеното мнение на хора които не са ги чували е, че са остри или harsh (както се казва) във високите честоти, но това е единствено и само защото този тип туитер има такава слава от миналото, при Проак това изобщо не е така. Д2Р си е много балансирана колона, лесна за позициониране в малко помещение и близо до стена от задната страна, реверберации не се усещат при нормално ниво на звука (дори и при по-високо също всъщност), моите са позиционирани точно където бях позиционирал и Таблета, ефекта е идентичен - въпрос на дизайн (и акустика на помещение, но то е валидно винаги).

Горе долу е end game speaker, ако тр да ползвам още такива подобни клиширани изрази :)


Неактивен IvanK

 • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #99 -: Февруари 08, 2024, 10:53:13 am »
Привет,

Включвам се с нова доза промени по моята система :).

Направих няколко промени, от които:

1. Включих усилвателя директно към контакт на стената (до сега беше в активен филтър, който използвам за системата)
2. Премахнах един разклонител със защита, който използвах за кухненски уреди и се оказа дефектирал - възможно е периодично да е вкарвал смущения в инсталацията и оттам да са идвали вариации в звука, за които бях писал преди години. Сега звукът си е доста консистентен - когато и да пусна системата знам какво да очаквам и няма такива изненади
3. Добавих предусилвател Naim 282 към SN2 и сега използвам SN2 само като крайно стъпало. Добавянето на този предусилвател отвори много звукът и се появиха среди и високи честоти, които преди не бях чувал. Басът стана по-дълбок и плътен и честотната характеристика цялостно се измени
4. По стечение на обстоятелствата ми изпадна много добра оферта за Naim DAC V-1, с което цифровия ми източник се подобри също и имам много добро стерео разделяне на каналите, много плътен звук, бърз, динамичен бас, още по-ниски честоти, като са много стегнати в същото време. Чувам детайли, които преди не бях улавял.

Като заключение смятам, че в цифровия домейн звукът се подобри изключително много и тепърва ще преслушвам познати песни и ще чувам нови неща в тях :). Звукът стана още по-"forward", както се изразяват по ревюта за Naim звученето. Звукът придоби друга дълбочина, повече широчина и височина, но определено прави впечатление как на моменти някои звуци идват повече към слушателя.

Това, което е интересно и може би логично е че в момента аналоговия ми източник - Rega P3/Rega Exact + Rega Aria RIAA въпреки че звучи динамично с много широк спектър на честоти и добра сцена, някак звучи по--размито, вяло и не така категорично, както звука от Raspberry PI + Naim DAC V-1. Ще ми се да изравня нивото в представянето на двата източника и за момента си мисля, че следваща логична стъпка би била Rega P8 + Ania Pro MC например. Смятате ли че това би била следваща логична стъпка в развитието на системата ми?

След време може би ще заменя и SN2 с 250DR или 300DR, но за момента SN2 се справя чудесно с контрола на колоните и мисля, че в момента основно източниците ми куцат спрямо нивото на останалите компоненти.