Автор Тема: Ето и моята стерео система IvanK  (Прочетена 22278 пъти)

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #75 -: Януари 28, 2020, 01:14:19 am »
За нищо. Имай в предвид, че ако пускаш лошо качество файл, то ще си остане такова и дака няма да го подобри. Това, че е DSD не е задължително да е по добро от качествен flac или wave. Дака ги просвирва еднакво добре. В качествения DSD и hi res има малко повече въздух и прозрачност, но имам доста обикновени flac, които се чуват удивително наравно добре с другите. Просто там откъдето теглим повечето музика, знаете за кое място говоря, не всичко е мед и масло откъм качество.

Неактивен vanko0305

  • Публикации: 24
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #76 -: Януари 28, 2020, 10:25:07 am »
ами незнам какво знаеш за напасването на sabre32  и Naim , но един доказал се компонент в годините е с Сабр 32 9018с  - имам предвид Oppo 105 D(признато в целия аудиофилки свят )за мен отнесе най- скъпия стример в шоурума на  ********. аз неможах да повчрвам както и всички останали си признаха че звученето на Опото е по добро :)
 Теста беше на Фокал сопра и Супернаит 2

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #77 -: Февруари 02, 2020, 18:13:53 pm »
Относно файловете съм наясно, че няма как един лош запис или пък зле компресиран файл чрез хубав ДАК да се "прероди". По-скоро целя да имам още по-голяма резолюция и по-широк честотен диапазон. Почнах да клоня към DAC V1 или nDAC, но за втория четох, че без външно захранване не бил особено впечатляващ.

Прикачвам и актуален снимков материал на моята система :)

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #78 -: Февруари 02, 2020, 22:21:39 pm »
Почнах да клоня към DAC V1 или nDAC, но за втория четох, че без външно захранване не бил особено впечатляващ.


ИванК, имам комбинацията към която се стремиш :). V1+SN2. nDac не съм слушал, сигурен съм, че е перфектен дак и както казваш, с външно захранване ще е всичко от което човек има нужда от към дак, но има един недостатък, ако може да се каже, че е недостатък - няма асинхронен usb вход, а имай предвид, че точно този вход на V1 е на много високо ниво, Audiophilleo са го разработили, а те не са случайна компания. Някой уикенд може да уредиме прослушване, виждам че имаш хубвави интерконекти, бих се радвал аз пък тях да чуя :). Пиши

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #79 -: Февруари 03, 2020, 11:09:00 am »
@dpg Асинхронното USB не ме вълнува, защото използвам коаксиалния изход на моя Innuos, но и аз четох, че на DAC V1 USB-то е много добре имплементирано. Бих се радвал да направим едно слушане да :). Може да ми оставиш номер или мейл тук, понеже не мога да ти изпратя ЛС в сайта.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #80 -: Юли 07, 2020, 14:49:45 pm »
След около половин годината, системата ми претърпя още трансформации, както следва:
 
Ъпгрейднах стриймъра Innuos Zen Mini Mk3 с Naim NDX, който макар и по-старо поколение стриймър има чудесен звук и възможности. Противно на доста коментари, че NDX има най-добро представяне с Ethernet кабел, при мен Wi-Fi връзката се представя отлично и е много по-добре от свързване през кабел. Innuos-ът е чудесно устройство, но напоследък започнах да слушам все повече стрийминг от Tidal със CD Quality, а локални файлове мога да пускам и с NDX през uPnP протокола, като открива папки на домашния ми компютър през Wi-Fi. Като цяло мисля, че NDX-ът е по-висок клас стриймър и се напасва по-добре с останалите компоненти на Naim в системата ми.

Преминах и на ДАК на Naim, след дълго умуване и четене на ревюта, а именно Naim nDAC. Изключително доволен съм от представянето му макар и все още без външно захранване. Има много детайлен, органичен звук с добра сцена и много стабилен бас. Оказа се много взискателен от качеството на източника преди него. Колкото по-добър дигитален сигнал му се подаде толкова повече от потенциала на ДАК-а се разкрива. Това важи за повечето ДАК-ове, но при този модел това е силно застъпено. За това е възможно да има разочаровани потребители от nDAC-а, след като са го захранили с много лош цифров сигнал.

Смених аналоговите си интерконекти с Chord Signature Tuned Array, както и мостовите джъмпери на колоните с Chord Signature links. Това даде допълнителна бистрота и детайлност и отвореност на системата.

Добавих Naim HiCap DR захранване към Supernait 2 усилвателя ми, което беше драстична промяна в моята система и един от най-добрите ъпгрейди, който съм правил  :). Допълнителното захранване предаде повече контрол и стегнатост на баса, по-отворена и голяма сцена, повече детайлност и някак отпуши едни притъпявания във вокалите, които придаваха леко носово звучене.

Системата звучи все по-балансирано и все повече се изненадвам на какво са способни колоните ми. Сцената става все по-голяма и пълнеща повече стаята и то при същите нива на звука, както и инструментите и вокалите все по-плътни и реалистични. Мисля, че има още доста от потенциала на колоните, който е неразкрит и понякога вместо ъпгрейд на колони, човек е добре да се замисли за нивото на електрониката си и колко добре е балансирана тя. Покрай тези ъпгрейди и подобрението на захранването на предусилвателната част на Supernait-а, чрез HiCap DR, видях какво огромно има значение предусилвателят. Подобрения в тази насока разкриват много повече на какво е способен източникът на сигнала, в моя случай стриймърът + ДАК-а. Също интересно за мен се оказа, че подобренията в предусилвателната част могат да повлияят драстично и върху контрола на колоните. Тоест крайното стъпало не е изцяло отговорно за този контрол, а голяма роля има и предусилвателят, както и добрата комбинация между предусилвателя и крайното стъпало.

След като баща ми видя, на какво са способни източниците на Naim, той придоби Naim NAC 272 за своята система, от който също придобих впечатления. Макар и то да е по-старо поколение, има много балансиран, детайлен и контролиран звук. Изключително интересно устройство от Naim, което съчетава в себе си стриймър, ДАК и предусилвател. При ъпгрейд с външно захранване се подобряват и 3-те сегмента едновременно, което прави подобен ъпгрейд доста изкусителен.

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #81 -: Юли 08, 2020, 21:32:53 pm »
Wow, с това изобилие от източници, изглежда като въпрос на време прибавянето на 555PS :), ще има база за сравнение предствянето на всеки един от тях давайки му най-доброто по отношение на захранване. Разбира се може да се сравнява и без него, но е всеизвестно че nDAC е нещо много специално с него, по-добро комбо от колкото когато е закачено на NDX, по данни на международни медии. В случая има един излишен дак, но това не е нещо необичайно в хобито. Ако може да се нарече хоби

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #82 -: Юли 09, 2020, 11:39:19 am »
Да, мненията, че 555PS трансформира nDAC-ът са многобройни и категорични. Интересен е фактът, че се споделя и мнението, че старата версия на 555PS си пасва по-добре с ДАК-а, отколкото 555PS DR. От друга страна 555PS е доста стар модел и бройките, които се намират 2-ра ръка са поне на около 10 години, което е близо до препоръчителното време за сервизиране и подмяна на кондензаторите на компоненти на Naim, от такъв тип. Това би въвлякло потребителя в допълнителни разходи. В днешно време може 555PS DR да е по-удачният вариант. Дори да не пасва така, както старият модел с този ДАК, смятам, че със сигурност звученето няма да е лошо с него :). Освен това е предпоставка да се използва за вбъдеще и с по-съвременни стриймъри и устройства на Naim.

Наистина се предпочита и добавяне на захранване на nDAC-а, отколкото на NDX, ако става въпрос да се избере между двете. nDAC-ът има много какво да покаже с хубаво захранване и хубави дигитални данни на входа си. Относно излишния ДАК в NDX-а, дори в момента не го използвам и така или иначе е излишен, но при стриймърите на Naim, често се среща вътрешният ДАК да остава излишен, освен при модели като NDS, NDX2, ND555, където той е наравно или по-добро от nDAC-а. Макар че се срещат и комбинации NDX2 с nDAC или пък NDX2 с ДАК-ове на Chord.

Неактивен sss

  • Публикации: 95
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #83 -: Юли 14, 2020, 18:56:23 pm »
Поздравления за системата.
Имам един въпрос за Supernait 2.
Когато сменяш входовете или натискаш mute чува ли се едно пукане в колоните?
В книжката пише, че е нормално при включване, но за другите два случая нищо не споменават.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #84 -: Юли 15, 2020, 11:37:27 am »
Леко припукване се чува и при Nait XS, и при Supernait1, като при последния се чува само, когато си доста близко до колоните. На 2 метра и повече не се усеща. Така или иначе това припукване е в пъти по-слабо от първоначалното стряскащо пукане - при пускане на тока, но и неговата сила зависи и от свързаните колони. Не мисля, че има от какво да се притесняваш.

Неактивен sss

  • Публикации: 95
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #85 -: Юли 15, 2020, 11:46:34 am »
Четох, че при Supernait 1 този ефект е по-малък, защото за цифровата част и за лицевия панел има отделно захранване. При Supernait 2 е премахнатa цялата цифрова част и може би пукането е малко по-силно.
Същото пукане имам и с Arcam AVR600. При Denon 4308 то липсваше.

Явно при Arcam и NAIM това е направено с цел по-изчистена схема и по-аудиофилски звук.

При мен кабелите към колоните са и по-къси от препоръчителните (2м Chord Epic Twin)
Може би и това влияе, както е коментирано във форума.

П.С. Извинявам се на Иван, че пишем в неговата тема, просто исках да сравним с неговата система.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #86 -: Юли 20, 2020, 00:54:14 am »
@sss, Няма проблем, че пишеш тук. За това са форумите :). Относно въпроса ти - да има леко припукване при смяна на входовете или mute функцията, но трябва ухото ти да е много близо до колоната, за да се усети. Напълно нормално поведение е. :)

Неактивен sss

  • Публикации: 95
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #87 -: Август 31, 2020, 16:09:32 pm »
Ще ми е интересно да напишеш няколко думи за NDX с вградения си и ДАК и спрямо ndac.

Неактивен sss

  • Публикации: 95
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #88 -: Май 04, 2021, 17:13:53 pm »
Тези дни си поиграх малко с Naim NDX.
Открих варианти за:
- поддръжка на Airplay (инсталира се Airplay 2 UPnP програма на компютър)
- по-лесно управление на Jriver през мобилно устойство (JRemote)  -> Naim NDX
- UPNP streaming през Foobar към NDX.

Ако ще ти е от ползва мога да споделя.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Ето и моята стерео система IvanK
« Отговор #89 -: Май 06, 2021, 12:41:59 pm »
@sss, Забравих да отговаря на въпроса ти относно NDX/nDAC, извинявай, за което. След многократни сравнения между двете установих, че чистият NDX звучи по-кристално и с леко по-бързо темпо. Звукът е леко по-"суров" и сух. При добавянето на nDAC се добавя една аналогова мекота и допълнителен бас. Сцената става по-богата и голяма Сравненията са извършени с Naim Hi-Line интерконект. NDX е отлично устройство, което просто може да бъде подобрено с nDAC. При моята системата обаче, на моменти усещах, че допълнителният бас, който придава nDAC идва леко в повече при някои песни и ми липсват високи честоти. Това, разбира се, варира от конкретното парче и мастеринга. Което ме води до мисълта, че nDAC изменя характера на NDX, но може би не във всички случаи и системи това е задължително подобрение, а просто по-различна музикална картина. Моите колони имат достатъчно бас и са някак приятно и рафинирано звучащи, което съчетано с nDAC понякога идва като твърде мека комбинация. Би било интересно да добавя външно захранване към nDAC, някой ден. Доста потребители казват, че това напълно трансформира характера на nDAC към по-добро.

Наскоро и аз открих един интересен вариант за стрийминг към NDX. Стриймвам Tidal през Bubble UPnP от външен NAS, който конвертира FLAC потокът от Tidal към WAV. Идеята е, че се образува обратно прокси чрез NAS-а и вместо стриймърът да пуска заявки за изтегляне на аудио съдържанието от Tidal, той получава пакетите, които са обработени и свалени от самия NAS и е в ролята на приемник на данните. По този начин, крайният ефект е, че все едно стриймингът от Tidal е стрийминг на локални WAV файлове от NAS-a. Стриймърът няма да направи никаква разлика между двете. Това е добро дошло за стриймърите на Naim с по-стара архитектура, които не се справят толкова добре с директно стриймване на Tidal, спрямо новите серии, по това, което съм чел. Казват, че силата на NDX, ND5XS и NAC272 е стриймването на WAV файлове и то локално. Разликата при стриймване през Bubble UPnP е впечатляваща. Получи се страхотен ъпгрейд след този софтуерен "хак". :)