Автор Тема: Обща тема за компонентите на Naim Audio  (Прочетена 9908 пъти)

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Обща тема за компонентите на Naim Audio
« -: Август 03, 2018, 17:11:26 pm »
Преди около месец се снабдих с Naim Nait 5si, във връзка с което допълних темата си в раздела "Моята система".
Там Rudra даде много интересна идея - ако има желаещи, да си отворим специална тема, посветена на усилвателите на Naim. Мисля, че такава идея ще е интересна за всички, които се интересуват или ползват усилватели Naim.
Поради това си позволявам да пусна такава тема в подходящия раздел.

Досега съм притежавал няколко усилвателя, но за пръв път имам удоволствието да използвам Naim, пък било то и най-началния модел.

Усилвателят /5si/, както и всички останали модели на фирмата, си има доста  интересни особености.
Примерно - спартанския дизайн. Максимално опростена схема, осигуряваща най-пряк и най-къс път на сигнала. Пълен отказ от всякакви релета /примерно за даване на късо на изводите по време на включване и изключване на усилвателя/. Отказ от всякакви глезотии като стендбай режим. Премахване от схемата на всякакви филтри и "неаудиофилски" тонкорекции. :) Липса и на потециометър за баланс на звука. Характерен "плаващ" монтаж на конектора за захранващия кабел. Корпус от сравнително дебел алуминий с пълна липса на вентилационни отвори.
В този модел няма и отделни радиатори   за крайните транзистори. Те са монтирани през правоъгълни отвори в платката към долната плоча на усилвателя, която заедно с целия корпус изпълнява ролята на радиатор. Характерните букси за аудиокабелите, които нямат "врътки" и връзката задължително се осъществява чрез банани, монтирани на кабелите. Своебразното "огледално" разположение на левите и десните букси за аудиокабелите. Наличие на DIN конектори освен RCA конекторите за входящия сигнал.
Усилвателят е силно чувствителен към смущения в захранващата линия 220 V и изисква допълнителни мерки при разполагането и свързването му към мрежата и източниците. Използването на висококачествени интерконекти и аудиокабели подобрява чувствително качеството на звучене. По препоръка на производителя усилвателят да се държи включен в мрежата непрекъснато - 24/7.
Всичко гореизброено е направено с една единствена цел - максимално подобряване качествено на звука.

Още една особеност - конкретният модел на практика се явява крайно стъпало с пасивен предусилвател.

Като разгледах платката на усилвателя /на снимки в Интернет/, ми направи впечатление, че има няколко интегрални схеми /операционни усилватели/. Наличието на интегрални схеми не води ли до влошаване качеството на сигнала?

А иначе като начални впечатления /аз имам възможност да го слушам по 2-3 часа максимум на ден/ - много ми харесва. Като източник основно използвам мрежов плейър Onkyo NS-6170 с вграден двоен дак - два стерео чипа - по един на канал, AK4490. Слушам HiRes файлове. Озвучителните тела са Canton Nestor DC802 - трилентови, с по два 8 инчови говорителя плюс един 7 инчов плюс 2.5 инчова пищялка на канал, 4 ома, 150 вата, с чувствителност 88.5 децибела.


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #1 -: Август 03, 2018, 19:31:45 pm »
Аз не бих се занимавал с преразкази по картинка.
С какви кабели - интерконекти и колонни, ползваш твоя усилвател?

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #2 -: Август 03, 2018, 20:07:08 pm »
И двата вида кабели са производство на немската фирма Eagle Cable. Колонните са със сечение 4 кв.мм. Естествено OFC. Бананите също са Eagle Cable. По-рано се продаваха от Аудио фактор - при Весо Кокала. В момента вече не предлагат такива интерконекти. Да, знам, ще си купя по-добри. Дори ще помоля за консултация какво конкретно да си взема от онлайн магазина при вас.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #3 -: Август 03, 2018, 20:25:26 pm »
Както стана дума Naim са пословично капризни от гледна точка на кабелите.
При по-съвременните им модели, особено при интегрираните усилватели, това не е вече чак толкова драматично от гледна точка на безопасност, но звука може тотално да се компрометира с неподходящи кабели.

Противно на масовото разбиране, сечението е само един от многото елементи, оказващи влияние за звученето на даден кабел и по-конкретно звученето му в контекста на дадена система.

Случва се прекрасни сами по себе си кабели да звучат откровено посредствено с Naim.

В общи линии има основно три изключително често срещани и утвърдени варианта за кабели с Naim.

Не задължително в този ред:
1 - Naim кабели - NAC A5  (мин 3.5м) или Superlumina за по-високите класове.
2 - Chord кабели
3 - Tellurium Q

Освен кабела сам по себе си, с всичките си характеристики - материал, сечение, структура на проводника, изолация, разстояние между отделните жила и т.н и т.н. при усилвателите на Naim немалко значение играе и дължината на кабелите.

В Упътването, особено на по-високите модели, се препоръчва например 3.5m NAC A5 като минимум, 5-7м оптимум и 20м максимум. При други производители тези дължини не биха били 100% валидни, Но обикновено 2Х3 се приема като минимум.
Важно е да се отбележи, че при кабелите въобще, не само при Naim, в случай, че дължината е твърде голяма спрямо разположението на системата и остава "Излишен" кабел то той не бива да се намотава на руло - става бобина :), а на фльонги, които не се пресичат. Ето така:




Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #4 -: Август 14, 2018, 10:51:44 am »
Наскоро промених дължината на моя кабел за тонколони Nac A5 от 2m на 5m и наистина даде по-добър резултат (y)!Трябва да направя и начина на позициониране на кабела посочен от Rudra,но не знам от къде да намеря тези елементи?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #5 -: Август 14, 2018, 11:51:36 am »
Единствените елементи, от които имаш нужда, са "Свински опашки" :)



Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #6 -: Август 14, 2018, 12:16:56 pm »
 Благодаря ти Rudra (y)!Нямаше да се сетя!

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #7 -: Август 30, 2018, 11:38:59 am »
Да споделя още малко впечатления за моя Naim Nait 5si.
При усилване от потенциометъра при нива над 10-11 часа /ако си представим потенциометъра като часовникова стрелка/ при плейър/източник, даден на пауза, се появява шум - леко бръмчене. Производителят обяснява това явление със замърсяване в захранващата линия или разположени наблизо източници на високочестотни смущения и т.н. Естествено този шум изобщо не пречи при слушането на музика, още повече, че при моите озвучителни тела и моето помещение комфортното ниво на усилване за слушане е около 9-10 часа.
От известно време ползвам Naim-а изключително като крайно стъпало. Към него съм включил качествен предусилвател. Интересното в случая е, че при такава схема на свързване горепосоченият шум изчезна напълно. Единствено при усилване до крайно положение от предусилвателя, ако почти си допреш главата до тонколоната, се чува извънредно слаб "бял" шум.
И още едно наблюдение: когато си купувах предусилвателя, в шоурума /заличката за слушане/ на магазина ми го демонстрираха, включен към две мощни крайни стъпала - моноблокове на Accuphase и големи озвучителни тела на Dynaudio, подобни на моите по размери, обем, мощност и акустична схема / 2 х 8 инча баси, 1 х 7 инча средночестотен и 1 х 2.5 инча пищялка/. Помещението е подобно по размери на моя хол. За постигане на комфортно ниво на слушане предусилвателят беше усилен до около 12 часа. Интересното в случая е, че при мен в домашни условия ориентировъчно същото комфортно ниво на слушане се постига при усилване до 9 - 9.30 - 10 часа. Явно Naim-ът има доста по-висок коефициент на усилване.
Предусилвателят е производство на немската фирма Lake People, известна още като Violectric, а моделът е Pre V630.

Неактивен PIP

  • Публикации: 44
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #8 -: Август 30, 2018, 20:53:57 pm »
gain-а на naim е много висок и при нормален източник достигат максимална мощност около 10-11ч, което много хора бъркат с това, че усилвателя е по-мощен отколкото е.

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #9 -: Август 31, 2018, 14:13:54 pm »
Много се извинявам, но това, че усилвателят достигал максимална мощност при усилване до 10-11 часа, ми се струва нереално. На практика това означава той да подава 60 или 95 вата мощност /съответно при 8 или 4 омови колони/ към озвучителните тела. А в домашни условия при адекватни на усилвателя озвучителни тела и помещение в рамките на примерно 15-20 квадрата при такава мощност нивото на звука ще бъде непоносимо високо.
При мен моят Naim при усилване и от вградения предусилвател, и при усилване от външен предусилвател, до 10-11 часа нивото на звука е леко над комфортното за слушане, но е напълно в рамките на нормалното и поносимото за слушане. Усивателят има още огромни запаси за усилване без изкривявания.
Все пак за един хол до 20-25 квадратни метра музиката се слуша при ниво няколко вата или 10-15 вата. Нека дори да се 20.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #10 -: Август 31, 2018, 14:50:07 pm »
Все пак за един хол до 20-25 квадратни метра музиката се слуша при ниво няколко вата или 10-15 вата. Нека дори да се 20.

Моля въздържайте се от такива нелепи обобщения. Има стотици варианти за озвучителни тела, с различна чувствителност и изисквания към усилвателите. Отделно има хиляди слушатели с различни вкусове и нужди и навици.
Да се обобщава как се слуша, още повече пък при колко Вата се слуша, звучи наистина странно и не прави услуга никому.

Моля замисляйте се задълбочено преди да напишете каквото и да е. Токувиж го прочел някой, който тепърва прохожда в аудиото и разбирането му се изкриви още преди да е формирано.


Неактивен ivaylo10

  • Публикации: 104
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #11 -: Септември 02, 2018, 09:18:57 am »
PIP го е написал много точно. Много притежатели на усилватели naim си мислят, че слушайки музика при позиция "10" часа на потенциометъра разполагат с още доста мощност. Всъщност не е така, защото при позиция 11-12 се постига максимална мощност на усилвателя и се появява така нареченото "clipping", което не се отразява добре на озвучителните тела и могат да бъдат повредени.

Неактивен RossT

  • Публикации: 21
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #12 -: Септември 15, 2018, 11:58:25 am »
Колеги,

Някой да може да ми услужи с двойка кабели Naim SNAIC 4 / 5 PIN (или съвместими) за уикенда срещу заплащане? Трябват ми за тест на 2 Naim компонента. Имам поръчка за въпросните, но няма да ги получа навреме.

Благодаря

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #13 -: Септември 15, 2018, 19:32:02 pm »
Обади ми се, ако още имаш нужда.
0886114432, Павел.
you're nobody without a naim

Неактивен RossT

  • Публикации: 21
Re: Обща тема за компонентите на Naim Audio
« Отговор #14 -: Септември 16, 2018, 09:04:24 am »
Ще звънна днес, благодаря предварително.