Автор Тема: Акустично третиране  (Прочетена 1953 пъти)

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Акустично третиране
« -: Юли 28, 2019, 00:46:02 am »
Здравейте, бих искал да споделя впечатление, което навярно на много от вас отдавна е познато, но понеже ми се наложи да преместя озучаването в по-малка стая в жилището наскоро, никога не съм предполагал че може да има такава драстична разлика в звука между едно и др помещение. Тъй като преди преместването, системата беше в помещение с големина около 22 м2, звука си беше перфектен, има си мебели и тн., а сегашното е около 13 м2 и в началото при преместването, стаята беше абсолотно празна, дори нямаше щори, с др думи кънтеше много, под много имам предвид невъзможно за слушане. Мислех, че проблема е в големината на помещението, и затова смятах, че дори след като се обзаведе, нещата няма да са като в по-голямата стая. Затова потърсих някакво решение и се спрях на акустични панели, които нямах идея дали ще помогнат изобщо, щот нещата наистина бяха зле. В началото мислех на всички стени по няколко, нямах представа кое е оптималното разположение, просто исках звука да се оправи по някакъв начин. След разговор с човек от една от компаниите които ги предлага, се оказа че местата на които е най-важно да се сложат са стените пред и зад ОТ. Спрямо квадратура и разположение, стигнахме до резултата, които виждате на снимката (само сивите и червените са от тях, с черните аз си правих проби преди това, напълно безуспешни, но така си и останаха). На огледалната стена отзад има още три големи 100х500 см, тези на снимката са по-малки, с оглед разположение на прозореца и стените около него. На снимката телата изглеждат близо до стената, но всъщност са на 50 см, което е повече от необходимия мин.

Искам да кажа, че системата далеч не е най-важното, ако акустиката в стаята не е на добор ниво, независимо колко скъпи са компонентинте, звука никога няма да бъде на необходимото ниво и системата ще е далеч под потенциала си. В това се убедих напълно и почти бях стигнал до подмяна на ОТ, тъй като тези са капризни откъм разположение и мислех, че никога няма да звучат добре в тази стая. Панелите при мен изиграха огромна роля, кънтенето тотално изчезна и се създава усещане, че звука някак остава напълно между тях без загуби, странно е. Това е моята система, която в тази стая всъщност щеше да е кънтяща и супер светла, ако не беше подпомогната от акустичната обработка на помещението, която съм далеч от мисълта че е нещо свръх, но със сигурност звука е на мн добор ниво, сравнен с това което беше в по-голямата стая даже може би е по-добре.

IMG-0236" border="0

Неактивен ivogmarinov

  • Публикации: 140
Re: Акустично третиране
« Отговор #1 -: Юли 29, 2019, 00:32:34 am »
Радвам се че си постигнал добър резултат dpg (y).Наистина е от голямо значение акустиката на стаята,както и подходящите за размера на стаята озвучителни тела и компоненти,също и тяхното правилно позициониране.Аз също се убедих в това :)