Автор Тема: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148  (Прочетена 8892 пъти)

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #15 -: Декември 08, 2018, 00:13:49 am »
Моя 5си не е гасен от около 2,5 години насам, последния път като го гасих заради пътуване, му трябваха около 3 дни да се върне в реалността. От тогава не е почивал.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #16 -: Декември 14, 2018, 16:51:26 pm »
IvanK, имайки предвид помещението ти, търсенето на отворено звучене и всичко изписано дотук по темата, како и изговореното преди време, според мен прекрасен избор за твоята стая биха били ProAc Response D Two. Имат предостатъчно бас за размера си и в същото време шансът басът да доминита в стаята ти с тези колони, спрямо изброените дотук е минимален. Звученето е изключително добре балансирано, натурално и отворено. Ако прецениш, че искаш сеизмичен бас - след време винаги можеш да добавиш събуфер, но е много възможно и въобще да не изпиташ такава нужда. Колоните са над бюджета, обсъждан досега, но и нивото им е доста над обсъжданите дотук. А и при тази стая и електроника, според мен ProAc Response D Two биха могли да са финален избор за доста години напред.

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #17 -: Декември 15, 2018, 01:16:00 am »
Rudra, наистина усещам, че подовостоящи колони от типа на Bronze 6 при усилване на звука започват да доминират като бас и това влошава цялостната звукова картина. Склонен съм да вярвам, че ProAc Response D Two наистина са по-висок клас от споменатите до сега ОТ и че пасват на моята електроника. Определено изискванията ми за ОТ се промениха спрямо първия път, когато търсих ОТ - сега държа силно на пространствена триизмерна сцена, така че това би наклонило везните към ProAc.

Любопитно ми е само как колона с такъв размер би се справила с хип-хоп и дали има нужният пънч и ударност. Очаквам да се справя доста добре с бас китари, контрабас и други басови акустични инструменти. Единственото ми притеснение е как биха се държали със синтетичен бас, като не търся разтърсващи сеизмични нива, а говорителите да го възпроизвеждат с "туптящ" ефект, така да се каже. :)

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #18 -: Декември 18, 2018, 12:41:55 pm »
Включвам се с интересно развитие. Този уикенд слушах Bronze 6 малко по-силно и продължително и на следващия ден установих, че колоните звучат много по-пластично, детайлно и отворено. Басът е по-контролиран, бърз, стегнат и слиза още по-ниско. С две думи, колоните май не са били разработени напълно  ;D, а може и да очаквам още подобрения. Съответно, звукът в момента много ми харесва. Вокалите са топли и детайлни и станаха доста по-отворени, а басът е много плътен и мек и ми е достатъчен като количество и е добре балансиран с оглед на помещението - нито липсва плътност, нито е прекален. Тъй като тембърът на Monitor Audio много ми допада и начинът, по който възпроизвеждат баса ми харесва най-много от всичко, което съм слушал до момента, започнах сериозно да клоня към ъпгрейд на колоните с техен модел.

Основната ми дилема ще бъде дали това да е Silver 300 (смятам, че 500 вече ще ми е прекален откъм бас) или да скоча направо на Gold 200/300, като по-добра инвестиция за в бъдеще. По писаното до момента във форума, предполагам, че нивото на електрониката ми отговаря сравнително добре на нивото на Silver 300 и ще се получи добър баланс, докато при Gold 200/300 ще се очаква да постигна оптимални резултати с по-сериозен усилвател като Supernait 2, в противен случай може да свирят и по-лошо от Silver 300 с Nait 5si. Т.е. Gold 200/300 би било добро решение, ако в бъдеще планирам да ъпгрейдна усилвателя с нещо по-сериозно, иначе, за сегашната ми електроника Silver 300 ще е по-удачен вариант.  Прав ли съм? :) 


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #19 -: Декември 18, 2018, 14:18:02 pm »
Ситуацията и впечатленията при теб се променят толкова скоростно, че не съм убеден, че какъвто и да е съвет би бил адекватен след 2-3-5 дни :). Но щом ти харесват Bronze 6 - мисля, че няма как да си разочарован от Silver 300. Според мен такава стъпка би била по-разумна в твоя случай и с твоята електроника, а и така ще имаш доста време да доизбистриш желанията и нуждите си преди следващия ъпгрейд. А междувременно, ако искаш да подобриш нещата допълнително - винаги можеш да помислиш за по-добър източник :).

Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #20 -: Април 22, 2019, 12:56:41 pm »
Привет!

В крайна сметка започнах да клоня към Monitor Audio като ъпгрейд на сегашните ми ОТ, защото наистина тембърът и философията на тази марка много ми допада. Имат така нареченото forward звучене, което осъзнах че ми харесва много и искам да се насоча в тази посока. Оказа се, че Bronze 6 запълват достатъчно стаята с бас и по-големи ОТ биха създали проблеми и възможно нежелано бумтене, но искам да ъпгрейдна с по-висок клас ОТ. Поради тази причина започнах да се насочвам към Silver 300 и новата серия Gold 200 поради техните размери. Предполагам че Gold 200 определено ще е инвестиция за по-дълго време и със значително по-добро звучение от сребърната серия. Знам и че Nait 5si няма да захранва и двата модела по най-добрият начин и при сегашната електроника и двата модели колони ще превъзхождат електрониката ми, но искам да попитам дали Gold 200 би си струвал инвестицията като се вземе предвид ъпгрейд към по-сериозен усилвател след време (най-вероятно SuperNait2 като максимален вариант) или за да се усети потенциала на Gold серията ще трябва да ъпгрейдна и моя Rega DAC? Реших да гледам по-перспективно, защото мисля, че дори да взема Silver серия в момента, след време ще искам да ъпгрейдна към Gold и искам да си спестя тази стъпка, ако си струва разбира се.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #21 -: Април 22, 2019, 13:35:25 pm »
Здравей,
Със сигурност новата серия Monitor Audio Gold е сериозна стъпка напред спрямо сребърната.
Що се отнася до захранването и комбинирането с електроника - то има поне два компонента.
1- колоните да се комбинират с техника, която да успее да ги захрани и да си пасва темброво с тях, така че крайния резултат да носи удоволствие на слушателя и да подчертава силните страни както на колоните, така и на електрониката.
2- колоните да се комбинират с електроника, която да извади въсможния максимум от тях - без компромиси (доколкото е възможно) в нито една сфера.

В тази връзка - слушал съм новите Gold 300 с Nait 5i - и макар да е ясно, че усилвателя не може да покаже максимума от колоните и дори не покрива технически минималните им изисквания за мощност - се справя доста добре.

Относно питането ти за Rega Dac - със сигурност той не е от класа нито на колоните, нито на евентуалния SuperNait 2, но сам по себе си е добър Dac за бюджета си и спокойно би могъл да го ползваш, докато не те настигне желанието да балансираш изцяло бъдещата си система с подхождащ на класа и източник :)


Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #22 -: Април 22, 2019, 17:50:17 pm »
Благодаря за отговора!

Интересно, че дори Nait 5i се справя до някаква степен с тези озвучителни тела, а Gold 200 ще искат дори по-малък запас от Gold 300. По твое мнение как се справя новият говорител за средните честоти? Размерът му е доста по-малък от предишните серии, което според мен ще придаде по-голяма прецизност, детайлност и по-добро сливане с високите честоти, но дали няма да има спад в ниските среди или двата басови говорители се справят добре с тази задача? Също ми е интересно дали и Silver и Gold серията възпроизвеждат звука с лекота (както са правени описания за звученето на ОТ на ProAc) или на моменти се налага да се напъваш да чуеш определени детайли? Най-вероятно няма да имат чак толкова пространствено звучене като ProAc, но поне се надявам и при тях звукът да излиза леко. :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #23 -: Април 22, 2019, 18:18:51 pm »
Говорителите в една колона обикновено не свирят сами за себе си :) а в комбинация помежду си - комбинация, която се влияе от много неща. При положение, че ти харесва Monitor Audio Bronze - не виждам вариант, в който звученето на Silver или Gold да ти се стори по-посредствено в която и да е посока. При Monitor Audio подобрението в звученето в различните серии е изключително лесно забележимо. Не мисля, че звучат чак толкова отворено, както ProAc, но пък и не са чак толкова взискателни от гледна точка на разположение, както стоящите модели на ProAc.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #24 -: Април 24, 2019, 12:07:25 pm »
 ;)


Неактивен IvanK

  • Публикации: 89
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #25 -: Април 24, 2019, 12:45:19 pm »
Истинска красота! Monitor Audio и Naim е комбинация, която ме завладя още от начало. Друг е въпросът защо се отклоних малко от нея.. :)

Rudra, по твое мнение как се представя високочестотния говорител на новата златната серия спрямо този в бронзовата и сребърната? Знам, че е по-остър като звучене от златните говорители, но предполагам са се постарали звукът да е рафиниран и приятен, особено с подходяща електроника. Също така, осезаема ли е разликата между Gold и Silver серията по отношение на по-пространствено и детайлно звучене и по-добра сцена?


Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #26 -: Април 24, 2019, 13:24:51 pm »
Златната серия звучи осезаемо по-благо и рафинирано спрямо сребърната. Както писах по-горе - разликите между сериите са лесно и ясно доловими.

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Избор между Monitor Audio Silver 200 и ProAc 148
« Отговор #27 -: Април 24, 2019, 22:57:36 pm »
Благодаря за отговора!

Интересно, че дори Nait 5i се справя до някаква степен с тези озвучителни тела, а Gold 200 ще искат дори по-малък запас от Gold 300.

Мога да те уверя, че с тоя усилвател няма да имаш абсолютно никакви, и като казвам абсолютно го имам наистина предвид, проблеми с менажирането на тела с 88дб чуствителнот. Моите ОТ са даже още една идея по-неефективни и 5си не се усеща да се задъхва на каквито да е сложни пасажи наситени композиции. Не случаен интегриран.