Автор Тема: Настройка на кросоувър на ресивър  (Прочетена 3777 пъти)

Неактивен sarrummann

• Публикации: 48
Здравейте! Имам нужда от съвет относно настройки на ресивър за домашно кино. Използвам фронтални тонколони, които ресивърът с автоматична калибровка е определил като големи. Долната гранична честота на тонколоните е 48 Hz. Централната и страничните тонколони са определи като малки с долна гранична честота 120 Hz. При автоматичната калибровка ресивърът е настроил кросоувъра на субуфера на 80 Hz. Тъй като субуферът в режим на ресивъра "LFE" поема нискочестотната поддръжка и на каналите с малки тонколони, по този начин не остава ли невъзпроизведен честотният диапазон между 80 и 120 Hz на централния и страничните канали и не е ли по-добре да настроя ръчно кросоувъра на субуфера на 120 Hz? Друга настройка на ресивъра относно субуфера е "LFE" или "LFE+Main". Срещал съм мнения, че правилната настройка е "LFE", но в този случай предните големи тонколони са оставени сами да се справят с ниските честоти, които в моя случай под 48 Hz не могат да се възпроизведат. В този случай не е ли по-добре да се настрои ресивърът на "LFE+Main", за да поеме субуфера и предните канали? Ще се получи известно дублиране с предните тонколони, но ще се обхване и диапазона под 48 Hz. Защото ниските честоти, макар да са изведени на отделен канал, предполагам, че на преден ляв и десен канал също се подават честоти под 48 Hz, както и на останалите канали. Изобщо правилно ли разсъждавам, че всеки канал е добре да си изведе всички подадени му честоти или е достатъчно, че ниските си излизат през специалния им LFE канал?

Неактивен RossT

• Публикации: 21
Re: Настройка на кросоувър на ресивър
« Отговор #1 -: Май 31, 2020, 20:38:40 pm »
Избери LFE+Main, 60Hz cross за централните и 120Hz за останалите колони. Не ми се вярва ресийвърът ти да не поддържа задаването на отделни нива за различните колони.

Неактивен sarrummann

• Публикации: 48
Re: Настройка на кросоувър на ресивър
« Отговор #2 -: Юни 01, 2020, 11:01:56 am »
Другият вариант, за който се сетих, е да настроя ръчно фронталните тонколони като малки и да сложа субуфера на LFE. Така той ще поеме липсващия честотен диапазон от всичките канали.