Автор Тема: ИЗбор на усилвател/ресийвър Technics SA-TX30 или Yamaha RX-V2600  (Прочетена 5442 пъти)

Неактивен Петър Воденичаров

• Публикации: 3
 Здравейте,

Имам колони Jamo C407 + Jamo C403 + C400 Cen, в малкото време което имам, ги слушам на усилвател Technics SA-TX30, източника най-често е телевизорът ( you tube ) иамам и CD player Technics SL-PS 50 , разбира се място за сравнение в звука от единия и другия източник няма.Основно се слуша в стерео режим,останалите колони просто са свързани,но почти несе ползват. Така, нещо съм се навил да си купя друг усилвател ( техникса не се продава разбира се ) като съм загледал Yamaha RX-V2600. Някой от вас по запознат със  стойностите изписани на усилвателите и колоните дали може да ми каже Yamaxa-та възможни ли е да се представя по-добре от Technics-а ? Питам защото вече съм пробвал няколко усилвателя единият е Yamaha RX-397 и Marantz nr1501. Ямахата 397 е мой стар стерео ресивър  и не свири зле , Marantza го купих за пробата и се оказа,че не може въобще да се доближи по качество на звука до Technicsa. Има ли смисъл въобще да взимам ямахаRX-V2600 или да не се занимавам с глупости?

Благодаря предварително!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1871
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Техническите характеристики на даден усилвател трудно могат да ти дадат информация за начина, по който звучи.
От една страна - може да си дотолкова свикнал със звука на този Technics, че каквото и да е друго, било то и обективно много по-сериозно като усилвател, да не ти допадне като звучене.
От друга страна си правил експеримент с най-начален клас слим рисивър... и си учуден, че не те впечатлява :)
Ямахата е по-сериозна машина но много много стар модел, на който липсват доста съвременни функционалности - и е загадка в какво състояние е след толкова години.
А щом слушаш основно стерео - насочи се към чист стерео усилвател - дори бих посъветвал за една идея по-висок клас усилвател, с перспектива за бъдещ ъпгрейд на колоните :)

Да, вярно е, че човек свиква със звука, но в случая е крещяща разликата в звука, много по-чист и ясен излиза през техниска и това го констатираме трима човека. Относно ямахата RX-V 2600 може ли да ми кажете кои са липсващите функции които биха могли да ми потрябват?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1871
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Никога не препоръчвам купуването на такава техника на над 10 години, още повече когато е AV ориентирана - където форматите и стандартите се обновяват на всеки 2-3 години, а и когато е с незнаен произход.
Този ресивър дори не поддържа 1080p, при положение, че в съвременните модели вече се среща 4к/8к. Няма ARC, няма мрежа, няма стрийминг, няма usb...
Ти си преценяваш от какво имаш нужда, но не мисля че тук ще срещнеш твърде много любители на ретро техниката, особено AV.
А и нали наблягаш на музиката - защо ти е кино ресивър?

Не наблягам, просто си ги имам и е хубаво когато имам време и реша да си пусна един филм. Търся ннещо средно като компромисен вариант. Не ме интетесува особено мнението на всипки за по старата техника, в случая освен че звучи чудесно с тези колони си има и друга важна за мен стойност. Та относно по-новият ресивър (rx-v2600) аз през него картина няма да прекарвам, съответно не ме интересува каква резолюция поддържа и т.н интересува ме да звъчи донре и да има оптика и коаксиал входове. Той и въпроса ми е точен. Сега, ако имате някои наблюдения за даден ресийвър който да се дърби добре в съерео режим и т.н може да е друга марка няма проблем, нали затова обменяме мнения тук. Пак казвам, не ме интересуват екстрите му, интетесува ме звук.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Конкретно високия клас на Yamaha са доста сериозни машини.
Проблема в случая е неясното му техническо състояние.
Нямаш никаква гаранция дали това, което купуваш не е пипано и закърпено с някакви части колкото да излиза звук през него.
На теория е ддрастично по-добър от това, което си чувал досега.
Бидейки аудио форум не мога да не направя още едно уточнение.
Много често дадена система има слабо звено, което определя/ограничава нейното представяне.
От това, което чета, при теб виждам поне 2 слаби звена - колоните и подавания сигнал. За кабелите мога само да гадая, но и те са някакъв фактор в случая.
Ниския клас колони който полваш те ограничава в няаква степен и какъвто и усилвател да сложиш те си имат един максимум, който не могат да надскочат.
Не го приемай като заяждане. Просто се опитвам да те насоча и евентуално спестя излишни разходи..