Още една чудесна система с Magico M6

И малко разсъждения леко встрани от темата:
По-нагоре в темата бях споменал, че съм слушал няколко големи модела на Magico и S5 Mk2 ми е допаднал повече от топ модела Q7.
Наскоро имах изключително приятно и образователно изживяване.
Бях слушал Q7 с поне 4-5 различни усилвателя от най-различен калибър и дизайн. Транзисторни мощни усилватели, транзисторни хибриди - клас D + A, лампови сингъл енд маломощни стъпала и редки (и доста скъпи) сингъл енд с голяма мощност... и при всички тези случаи не усещах удовлетвореност от колоните. Сами по себе си звучат чудесно и вероятно много потребители биха били изключително щастливи, както и да са захранени. Но за мен все нещо не достигаше. Което беше и донякъде озадачаващо. При положение, че модел от по-ниската серия ме очароваше нееднократно.
Та накратко - наскоро имах възможност да чуя Q7 с още едни стъпала. Огромни, 160кг Сингъл енд лампови стъпала с мощност от 65 вата на канал. Колоните бяха в помещение, където съм слушал и тях и много други системи, многократно, за дълго и на спокойствие. И за първи път звучаха прекрасно. Променени стъпала, променено разположение - и... прекрасно звучене.
По принцип, ако човек подходи повърхностно, нещата би трябвало да са елементарни - високочувствителна колона - 94db, затворен обем и изключително инертен корпус - изцяло от масивен алуминии - 340кг на колона... та според елементарната логика тези колони би трябвало да свирят чудесно с всякакъв усилвател и да са елементарни за разполагане.
Е

елементарната логика за пореден път прекрасно показа, че рядко работи в аудиото.
Не става дума за това, че новите стъпала са най-добрите на света и затова колоните свирят супер с тях - да, много са добри, но и някои от предишните, с които са били захранвани колоните са от много много висок клас. Просто напасване и търпение... и любов към музиката

Идеята на това писание е - да се замисляме преди да даваме квалификации на един или друг компонент, особено пък ако сме го чули в среда и с партньори, които може и да не са идеални за него.
Приятно слушане и приятно разглеждане, и дано всеки от нас успее в някакъв момент да има или поне да се наслаждава на такива системи!