Автор Тема: Сравнение между ProAc Response D 2, ProAc Response D 2 R и ProAc Response D 20R  (Прочетена 2839 пъти)

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
Бих искал да попитам някой слушал ли е ProAc Response D Two, ProAc Response D Two R и ProAc Response D20R. И ако ги е слушал да сподели мнение за разликата и приликата между тях предвид, че са със сходна цена. На 2 та модела еднакви ли са лентовите говорители и каква е разликата им с другия високочестотен. Слушал съм няколко модела от други марки с такъв високочестотен, но сякаш само ProAc разменят високочестотните говорителите на едни и същи тонколони. Така би ми било интересно за мнението на някой който е имал възможност да ги сравнява.

Някъде гледах , а може и да греша ProAc Response D20R с нормален високочестотен говорител на същата цена като другия и ако е така то значи ли че е ъпгрейд.

Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Не си единствен в България, който иска да чуе мнения за посочените от теб, че дори бих прибавил Tab10 и SM100. Форумите на Pinkfishmedia и SteveHoffman има много отзиви, разбира се разнородни, всеки със своите предпочитания, различен източник и помещение, дори и стил музика. Всичко това накуп са фактори които биха определили крайното решение за точния модел. Аз също за себе си бих искал да тествам таблета и см100, чел съм много за тех и за моето малко помещение мисля, мисля че ще са най-подходящи, но за съжаления няма къде. В един от известните български сайтове за онлайн търговия, се продава един чифт таб10 сиг, за който искат абсолютно абсурдна сума, и като говорих с човека (въпреки сумата) дали може да се чуе някъде, той каза че няма как. Всеки може да определи цената която иска за определен артикул, лошо няма, но когато не предлагаш дори опция преглед, да не говорим за прослушване, тогава си просто дребен тарикат. Типичен за тия ширини.

Знам, че Рудра има един от моделите за които питаш, може би той би могъл да сподели опит.

Поздрави и stay safe

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
Благодаря за отговора. Всеки има право да си слага цени каквито иска, но друг е въпроса, че хората вече са доста информирани и няма балъци. Аз поради тази причина съм сложил кръста на няколко от тези магазини и за 20 години съм оставил не малко пари за такъв вид техника. Обичам да я купувам нова и да я чуя естествено с препоръки от познат преди това, защото няма как да прегледаш всичко на пазара задълбочено особено когато искаш да купуваш. Интересно ми беше мнението за този тип високочестотен говорител сложен в ProAc понеже мразя изпъкнали високи, а тези другите няколко модела тонколони, които съм слушал с такива високочестотни ми пробиха ушите особено на по високи нива на слушане.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Генерализирането твърде рядко води до нещо добро. За мен е много по-разумно да не се говори за ТИП говорители, а за конкретен говорител в конкретна колона - в комбинация с конкретен кросоувър и други говорители.

Често по форуми се говори например как копринените куполни високочестотни говорители са деликатни и благи, а металните агресивни - е, всъщност има доста агресивни куполни копринени, както и доста метални високочестотни, в които няма грам агресия.

В конкретния обсъждан случай - лентовия високочестотен говорител в Response серията на ProAc е по-благ и релаксиран от куполния. От друга страна е една идея по-насочен и изисква повечко игра с разполагането на колоните.

Слушал съм го в Response D30R и останах много приятно изненадан. В по-високата си К серия ProAc използват единствено лентов високочестотен - но не същия, като в Response серията. Очевидно според ProAc, а и според много притежатели на новите им колони - комбинацията на говорителите им с новите лентови високочестотни е изключително успешна. Няма да се учудя постепенно куполния да отпадне от Response серията (макар че има и хора, които предпочитат него), но засега няма обявени такива намерения.

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
Rudra благодаря за отговора. Затова и питам как се справя този говорител в тези тонколони, защото 4 те модела, които слушах въпреки цената им ми дойдоха агресивни и ярки. Аз не заклеймявам този тип говорители, а питам за мнение. Не ми хареса при Martin Logan, Lawrence Audio, Quadral и едни немски на които забравих името на едно от изложенията. Тази въпросната немска марка имаха и от друг материал високочестотен и звучаха страхотно.

Неактивен RossT

  • Публикации: 21
Имам непосредствен опит с ProAc Response D20R - прекрасен звук, страхотни колони, наистина. Немалко е писано по специализираните издания и мисля, че може да се чуят на място, поне аз имах този шанс преди да ги закупя. Добре е да се има предвид, че не работят оптимално в близост до стени и проблемът е по-ясно изразен при тях отколкото при други колони в този клас.

Иначе, по мое скромно мнение,  референтен и прозрачен звук, лесно се слушат продължително време и звукът те грабва. Не видях да са претенциозни откъм захранване, но разбира се, колкото по-качествено, толкова по-добре. Работят най-добре със сериозен ъгъл към слушателя, така е и препоръчано в книжката.

Това, за което малко хора говорят и питат е акустиката на помещението, в което слушат. А това за добро или лошо е поне 30% от качеството на звуковата картина. И проблем, когато се търси субективна оценка за един или друг компонент.

 

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
На какво място според теб трябва да се сложат от стената. За обработката на помещението мисля , че всички тонколони си искат своето.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Venci, аз ползвам ProAc Response D2 и от задния им панел до стената зад тях има 50см, до страничните стени повече.
Стоящите колони на ProAc винаги са искали доста разстояние зад и коло себе си, за да звучат добре.

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
Благодаря за отговорите. 50 см. е не малко разстояние, но някой ден, ако си паснем с ProAc и ги ,,съблека'' от кашоните в къщи ще им ги осигуря
 :D. Аз отстрани имам 60 см., а отзад съм им осигурил 30 см. Имам обичайния проблем като повечето от вас, а той е че помещението се ползва от семейството и няма как.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
От днес влиза в сила новата ценова листа на ProAc.
Някои модели, като Studio SM100 и Response D Two R са с намалена цена, почти всички останали са с по-висока.
Очаквам след официалното приключване на Brexit драмата да има още по-сериозно увеличение на цените - на всички стоки с UK произход.

Неактивен Venci

  • Публикации: 23
Финансовата ситуация стана малко сложна, а гледам някои модели доста ,,скокнаха" и на този етап дори съм замразил желанието си да ги чуя.