Автор Тема: Добавяне на грамофон  (Прочетена 525 пъти)

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Добавяне на грамофон
« -: Март 25, 2023, 15:17:51 pm »
Здравейте,

Имам един Creek Evolution 50A към който имам добавен ДАК модула + Monitor Audio BX2 озвучителни тела за спалнята и си слушам от телефона обикновено. Искам сега да си добавя грамофон към него и бюджета който съм намислил за старт е между 1000 и 2000 лв за всичко - грамофона, дозата и грамофонен предусилвател ако се налага, че гледам в интернет има някакви добавки за този усилвател които се слагат вътре, въобще не знам дали усилвателя е ок "as is" да се включи грамофон директно без екстра устройства, въпреки че има вход на който пише phono.

Нямам абсолютно никакъв опит с грамофони до сега. Предложете нещо смислено в този бюджет или в друг ако в този няма нищо смислено и някакви съвети как да действам.

Благодаря предварително.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Добавяне на грамофон
« Отговор #1 -: Март 25, 2023, 22:10:35 pm »
Здравей,
Заиграването с винил може да бъде опасно и пристрастяващо начинание :P
Освен това е свързано с доста повече грижа и внимание - както за самите плочи - съхранение, поддръжка и т.н., така и при просвирването им. Но нищо не пречи да пробваш и сам да прецениш доколко удобно и приятно ще ти е това занимание.

Усилвателят ти няма вграден фоно коректор - има опция за добавяне на такъв като модул - на цена малко над 300лв.
В общи линии според мен вариантите ти за стартиране са няколко:
1 - Взимаш сравнително бюджетен грамофон с вграден фоно коректор - има такива модели на доста производители, сещам се например за Denon и Audio-Technica. Като предимство на този вариант е по-ниският бюджет и по-опростената система.
2 - Взимаш модула за вграждане в твоя усилвател + приличен грамофон в горната граница на бюджета ти - като предимство потенциално по-добър звук и отново сравнително опростена система, като недостатък -  по-ангажиращо за теб - ако не ти допадне идеята за винил - модулът за вграждане е вечно твой, дори да успееш да продадеш грамофона :)
3 - Взимаш по-висок клас грамофон + външен фоно коректор. Като плюс - потенциал за доста по-добър звук и повече възможности за развитие, като минус - най-висок бюджет и най-сложна/многокомпонентна система, което за система в спалня може да е фактор.

Аз персонално не съм фен на винила и макар да съм слушал много интересни неща - никога не съм се и замислял да тръгна по този път, но мисля, че ако чисто хипотетично ми се наложи такъв избор в такъв бюджет - вероятно бих се насочил към моделите на Rega - имат чудесно разнообразие в бюджетния и среден клас, рамената и дозите им са доста добре оценени и от това, което съм слушал и чел, мисля че са много добър избор. Друго популярно предложение са грамофоинте на Pro-Ject.

Остава въпросът защо грамофон в спалнята, а не в основната система, и защо грамофон за 2000лв при колони, които макар и чудесни за цената си, са бюджетно решение.

Успех!


Неактивен atanas

  • Публикации: 3
Re: Добавяне на грамофон
« Отговор #2 -: Април 05, 2023, 20:56:20 pm »
Привет,
Опция 2 може хич да не му хареса на човека. :) Доколкото разбирам в момента е с Руби дак модула, тоест няма как да сложи втори модул. А дака е приличен и не беше евтин...  Лесен вариант е Опция 3, но с външен ентри левъл коректор на Creek: OBH-8 Mk2, който си работи добре с усилвателя и е доста евтин дори и нов. Пробвал съм го на 50А а по-късно известно време съм слушал с него и на баткото 100А.
Успех с Винила  (y)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Добавяне на грамофон
« Отговор #3 -: Април 05, 2023, 21:51:23 pm »
В момента човек от София продава Rega Planar 3 за 1000лв (бързо търсене в Гугъл дава повече информация за обявата). По думите му почти неизползван и в перфектно състояние. Според мен чудесен вариант, ако човек не се притеснява да купува ползвана техника.