Автор Тема: Помогнете в избора Yamaha или Dеnon  (Прочетена 2129 пъти)

Неактивен V.D.

  • Публикации: 3
Помогнете в избора Yamaha или Dеnon
« -: Юни 21, 2020, 17:53:07 pm »
 Здравейте, от заглавието е ясна дилемата, но първо бих искал да попитам има ли разликата в звученето на стерео усилвател и мрежов ресивър? Само за пример, Yamaha RN602  и Yamaha AS701. Не съм наясно с много неща и моля да сте търпеливи.
 От скоро се сдобих с колони Monitor Audio Bronze 6 и следващата логична стъпка е да ги накарам да свирят възможно най-добре.
 Музиката която слушам е предимно рок и метъл, но не отказвам и Арета Франклин,Коко Тейлър, Джо Бонамаса и подобни.
 Основния източник е РС, имам някаква допълнителна звукова карта, която ще продължа да използвам на първо време и с оптичен кабел мога да взимам сигнал от TV-то за Youtube. Нямам дискове и не смятам да правя колекция,нито пък плочи.
 Мисля, че с мрежов ресивър ще ми е по-лесно. Yamaha RN602 адекватен избор ли е или трябва да се постарая за стъпка нагоре? Моля предложете и нещо на Denon.
 За мен е важно да се усеща динамика в музиката и ниските честоти да са чуваеми при ниски нива на усилване.
Нямам възможност да ходя по магазини за прослушване, в моя град няма такъв освен Техно....  но за там е ясно.
  С Уважене !

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Помогнете в избора Yamaha или Dеnon
« Отговор #1 -: Юни 21, 2020, 19:48:22 pm »
Здравей,
В общи линии при сходен бюджет стерео ресивърите и стерео усилвателите на един и същи производител се очаква да звучат твърде сходно.
Възможно е лек превес в качеството на звука да се забележи при чистия стерео усилвател - най-малкото заради по-малкото неща за които се "грижи" захранването.
От друга страна съвременните стерео ресивъри предлагат всевъзможни решения за свързване, наред със стрийминг, USB порт и управление от смартфон.

Колоните, които си купил, са добро решение за този бюджет, а и не са твърде взискателни към усилвателя.

И двата варианта, които си посочил - YAMAHA MusicCast R-N602 и YAMAHA A-S701 са добри решения за Monitor Audio Bronze 6, а Yamaha и Monitor Аudio са често срещани партньори.

Добри варианти от Denon са Denon PMA-800NE и Denon DRA-800H, които също много добре си пасват с Monitor Audio.

Yamaha и Denon имат различен харакер и няма как да се знае кой би ти допаднал най-вече като комбинация с колоните ти. Но всеки от вариантите е добро решение в твоя случай - всеки има и оптичен вход - за връзка с настоящия ти източник.

За мен най-доброто решение от изброените може би би бил Denon DRA-800H - и като мощност, и като възможности за свързване и управление (включително HDMI), но пък е и най-скъп от изброените.

Успех!

Неактивен V.D.

  • Публикации: 3
Re: Помогнете в избора Yamaha или Dеnon
« Отговор #2 -: Юни 22, 2020, 20:03:14 pm »
Благодаря за бързия отговор! Наистина HDMI е предимство, което не е за пренебрегване. Отново изразявам съжаление, нямам възможност да чуя и двете машини, макар,че пак няма да е съвсем обективно. Стаята ми, акустиката, източника и т.н. все важни неща.
 Моля някой да драсне няколко реда, нещо като описание на звученето. Ямаха съм слушал и ми се стори,че изкарва прилична динамика. За Денон нищо не знам.
 Колоните ги взех на сляпо, без да съм ги слушал и мисля, че не сбърках. Доста са приятни. Слушах dali zensor 7 - много нива над старите ми, но не бяха моите. Fokal не помня модела, но с тези характерни високи малко се зачудих... И някакви други на които дори марката не запомних, защото звучаха все едно са сложени в затворен варел.

Неактивен V.D.

  • Публикации: 3
Re: Помогнете в избора Yamaha или Dеnon
« Отговор #3 -: Декември 05, 2020, 20:02:50 pm »
Здравейте, след няколко месеца реших да споделя развитието на питанката от заглавието.
 Исках Yamaha или Denon, но срещнах Marantz NR1608 втора ръка за прилични пари. Разликата в звученето е голяма със старото Сони, но след първоначалния кеф, започнах да усещам липсите. Имам кабели за тонколоните и  чинчове към 3,5мм. жак да купувам. Основния проблем е,че ми липсва динамика и още нещо, което все още не мога да формулирам в главата си. Дали Marantz звучи прекалено меко за моя вкус или проблема е че вместо усилвател, пак взех ресийвър ? Но пък хубавото на модела е,че има изход за усилвател, който може и да заработи.
 Знам,че има раздел за кабели, но все пак ако не съм в голямо нарушение да попитам Chord C-screen дали е удачен избор? Не искам да се изхвърлям със скъпи кабели, дайте съвет, може и алтернативи.

Неактивен p100ynov

  • Публикации: 133
Re: Помогнете в избора Yamaha или Dеnon
« Отговор #4 -: Януари 20, 2021, 17:10:19 pm »
Типичен пример за дискусия във форум. Човек се чуди межди 1 и 2, дават му съвети за 3, 4, 5 и 6, а накрая той взима 7.
Със смяна на кабели няма да си решиш проблема. По-добре си смени ресийвъра. Би трябвало да не си назад финансове, щом си го взел на добри пари + че си натрупал опит.
you're nobody without a naim