Автор Тема: Съвет за избор на ресивър и стерео усилвател за Focal chorus 816V  (Прочетена 1288 пъти)

Неактивен Lion4o

  • Публикации: 6
Здравейте колеги,
имам нужда от съвет. Бюджета ми е около 3000 лв. В момента съм с въпросните колони и ресивър Onkyo TX NR-626, но взе да дава често дефекти, а и определено не съм доволен от звука в стерео режим и мисля да го заменя. Насичил съм се към Marantz 6015 за около 3000лв, или Marantz 5015 + стерео усилвател Denon 1520ae (който мога да взема 2 ръка в перфектно уж състояние за 950лв) заедно пак около 3000лв. Какво бихте ме посъветвали? Приемам разбирасе и други предложения в този бюджет.
Ползвам по равно за филми и музика. Идеята ми при втория вариант е да интегрирам стерео усилвателя с ресивъра за предните 2 канала, и отделно с DAC пък към усилвателя от ТВ/плейър за стерео.
Благодаря!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Освен Сhorus 816V предполагам системата ти включва и център + съраунди + субуфер?
Имай предвид, че Онкио имат много характерно звучене, което рязко се различава от звука на Marantz, Denon и Yamaha.

Неактивен Lion4o

  • Публикации: 6
Да да, имам център, съраунди и субуфер. В каква посока Onkyo се отличава от другите или по-скоро какво да очаквам? Чуденето ми е и дали да взема по-евтин ресивър с pre out и усилвател или просто да взема по-високия клас, който се вписва в бюджета ми, за съжаление е ограничен до около и малко над 3000 лв. И дали изобщо в рамките на този бюджет бих могъл да постигна осезаемо подобрение, особено в стерео звученето.  Изчетох доста неща, но нямам много опит в тази "сфера".
Благодаря за съдействието ;)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Ами според мен Onkyo имат преднамерено и прекалено смекчено звучене. На някои слушатели това се харесва, за мен е далеч от натуралния звук. В тази връзка - възможно е ако прекалено много си свикнал с такъв тип звучене - преминаването към ресивър или усилвател на друга компания да ти се стори агресивно в по-голяма или по-малка степен.
Що се отнася до въпроса ти - дали по-бюджетен ресивър + стерео амп или просто по-висок клас ресивър, според мен отговорът зависи от това в каква посока ти е по-важно да се развива системата ти.

Ресивърът ти в момента е бюджетен модел и предполагам ще усетиш сериозно подобрение, който и от двата варианта да решиш да следваш.

При варианта с отделен добър стерео усилвател - ъпгрейдът в слушането на музика би бил още по-забележим, но системата се усложнява значително и като брой компоненти - усилвател, дак и т.н., и като свързване, взаимодействия помежду им и възможните изненади свързани с това.

При варианта с ресивър от по-висок клас - подобрението ще е в цялостоното звучене на системата (кино + стерео), но макар и със сигурност да очаквам стереото да звучи доста по-добре, отколкото с наличния ти ресивър, трудно би стигнало нивото на система с отделен добър усилвател + източник. От друга страна системата би била много по-компактна, проста и удобна за работа и управление.

В общи линии според мен изборът ти зависи от това накъде и до колко би ислкал да развиваш системата си.
Ако се увличаш все повече в слушането на музика, искаш да изстискаш максимума от колоните си и обмисляш ъпгрейд на фронт колоните в бъдеще - като не те притеснява многокомпонентна и по-сложна система - бих се замислил за поетапното надграждане със стерео усилвател и външен източник.

Ако пък не искаш да се вманиачаваш, слушането на музика не ти е основно и приоритетно хоби, и предпочиташ системата да е по-компактна и опростена - то тогава е напълно възможно един приличен ресивър около 3000лв да задоволи напълно нуждите ти. А ако желанията ти се променят - нищо не пречи с времето да надграждаш.

Имай предвид все пак, че покупката на техника втора ръка може да се окаже много изгодна и интересна, но носи и своите рискове - особено на нашия пазар, особено ако купуваш от човек, когото не познаваш и не знаеш историята на продуктите, които купуваш.

В избора на ресивър бих обърнал сериозно внимание на Denon и Yamaha, въпреки че положението с наличности и доставки в момента е драматично - уви както при куп други неща.

Неактивен Georg Mihailov

  • Публикации: 110
След подробния и компетентен отговор на Rudra малко се притеснявам и аз да изказвам мнение, но все пак ще споделя. Имам известен опит в използването на комбинацията ресивър плюс стерео усилвател за фронт каналите  и само стерео усилвателят за слушане на музика. Преди няколко години бях комплектувал система с ресивър Onkyo TX-RZ 810 плюс усилвател Onkyo A9070. Бях свързал изводите от преампа на ресивъра за фронт каналите към директния вход на крайното стъпало на усилвателя. Според мен има значително подобрение в звука за музика (стерео) от усилвателя спрямо ресивъра в режим 2 channel stereo. Трябва да подчертая, че при въпросния усилвател превключването от режим крайно стъпало към режим интегриран усилвател и обратно се извършва от дистанционното, без да се налага пресвързване на мостчета, кабели и т.н. За слушане на музика използвах отделен плейър/стриймър или отделен ДАК, включени към входове на преампа на усилвателя. А комбинацията ресивър плюс крайното стъпало на усилвателя - само за филми с многоканален звук.
При теб разликата в качеството на музиката при преминаване от ресивър начален клас към приличен стерео усилвател ще е още по-голяма. Обаче само ако при слушане на музика използваш предусилвателя на стерео усилвателя, а не предусилвателя на ресивъра. Т.е. по-добре е в режим стерео да подаваш сигнал от външен източник/плейър/ДАК към предусилвателя на стерео усилвателя.
Субективно според мен за слушане на музика с добро качество използването на телевизор като източник е компромис с качеството. Т.е. аз предпочитам като източник платен стрийминг ресурс с високо качество (Tidal, Qobuz, в краен случай Spotify Premium) през мрежови стриймър/плейър или от компютър през външен ДАК. Или записани на диск файлове с високо качество през външен плейър или от компютър през външен ДАК.
Поздрави.

Неактивен Lion4o

  • Публикации: 6
Много благодаря за съветите, колеги! Реших да взема по-добър ресивър за сега, пък след време евентуално да добавя стерео усилвател. Но наличности просто няма. Звънях по всички аудио магазини и на всякъде очакват доставки, за съжаление незнайно кога. Разглеждах и варианти за нещо добро втора употреба, но из нашите сайтове също не се забелязва нищо интересно. Разгледах и оферти втора ръка в Германия където набелязах няколко ресивъра между които започнах да се колебая.

Marantz sr7013
Yamaha rx-A3050
Denon avr-x4400
Denon avr-x6200

Всичките уж в перфектно състояние, и на горе долу еднаква цена, около 2200лв.
Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря!

Неактивен Lion4o

  • Публикации: 6
И дали изобщо си заслужават (впредвид, че не са актуални модели) или по-добре да изчакам, но да взема актуален модел с гаранция?

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Ако не планираш да изграждаш Atmos система едвали ще ти липсва нещо друго като поддръжка и функционалност.
Възможно е да имаш проблеми с HDR макар с ъпдейт някои модели да пише, че го поддържат.
Риска е дали реалното състояние на подобна машина е добро.

Неактивен Lion4o

  • Публикации: 6
Да ъпдейтна малко темата! В крайна сметка взех ресивър Yamaha RX-A3070! От няколко месеца го ползвам и мога да кажа, че има осезаемо подобрение при филми и стерео! Като цяло съм изкючително доволен! Предстои ми ремонт и съм решил да изградя Atmos система 7.1.4 с вградени в тавана 4 atmos високоговорителя. Дали това с вградени високоговорители е добър вариант, тъй като гледам, че има и друг тип, за горе на стената? Иначе съм избрал тези: Dali Phantom E-60
Чуденето ми също, е дали има смисъл до 7.1.4 или 5.1.4.,тъй като помещението не е особено голямо- хол 19m2.

Поздрави!

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Честито! За атмос - идеалният вариант е колоните да са над теб - в тавана, което предполага именно колони за вграждане. Щом останалите ти колони са Focal, защо тези за Атмос да не са?

Неактивен Lion4o

  • Публикации: 6
Благодаря! Ами основно заради цената. Гледам, че 6.5" са двойно по-скъпи. Всъщност се замислям за Фокал, но не знам дали за такъв тип ОТ и предвид функцията им ще има съществено значение.

Неактивен dimi123

  • Публикации: 184
Всъщност само Dolby препоръчват колони на тавана (за Atmos). DTS нямат препоръчително разположение за DTS-Х. Казват, че може навсякъде - на стената или на тавана. Auro-3D препоръчват задължително да са на стената отпред и отзад.  :)
Epson EH-TW9300W/135" 2.40 Stewart StudioTek 100/Prismasonic P-100M/Denon AVR-X7200WA/SMSL SU-10/3x Naim Nait 5si/Oppo BDP-103D, Oppo BDP-95, RTX 4090/JBL Studio L Series, 7.2.4/BlackNoise 1000 V2, BlackNoise 2500, ISOL-8 VMC1080/Chord Cadenza Reference, Chord Epic Twin, Chord Signature ARAY