На времето с 5si, който беше първият ми допир с Naim, с сблъсках с лекия брум от колоните, който е така характерен и нормално явление за Naim.
Този брум разбира се изобщо не се чува, когато е пусната музика. Но мен леко ме дразнеше и аз го елиминирах с подходящ мрежови филтър и с по-висококачествени захранващи кабели и интерконекти. Използването на филтри с Naim си е ерес разбира се.
След това при обновяването на системата ми с по-висок клас компоненти на Naim продължих да използвам същите мрежови филтри. Дори не съм пробвал дали ще има брум с настоящата ми система с NAC-N272 плюс NAP250DR без мрежови филтър пред тях.
По Наимските форуми съм чел коментари на потребители, които съобщават за брум от трансформаторите (тороидите) на крайните стъпала и от външните захранвания на предусилватели и други компоненти, който се засилвал в определени периоди от денонощието. Този брум се чувал при включена система без музика. Специално си правих експерименти с моите компоненти. Да, чева се леко бръмчене, но само ако си долепя плътно ухото до горния капак на съответния компонент. Но тук вече опираме до "чистотата" на електрическата мрежа, наличието на постояннотокова съставяща и т.н.
И още нещо за 5si. При включване на усилвателя от мрежовия ключ отзад се чува едно силно пукане през колоните, което е характерно и нормално. Според производителя това е нормално и по никакъв начин не вреди на колоните.
Освен това всички устройства на Naim се препоръчва да се държат непрекъснато включени в ел. мрежата. Звученето се подобрява и според производителя усилвателят (или какъвто и да е друг компонент) показва истинските си възможности наю-рано след един месец включен в ел. мрежата.