Автор Тема: Нова серия Classic от Naim  (Прочетена 610 пъти)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Нова серия Classic от Naim
« -: Януари 04, 2023, 19:51:55 pm »
Слуховете се оказаха верни и преди няколко часа Naim Audio обяви изцяло обновена Classic серия. Или поне части от нея.
Засега серията се състои от Крайно стъпало - NAP 250, Предусилвател / стриймър - NSC 222 и захранване - NPX 300

Визията на стъпалото и захранването е симпатична - зеленото лого вече официално е в историята. NSC 222 за мен е.. да кажем леко спорен като дизайн :) . Едно от предимствата на Naim - в чисто визуален план, беше изключително изчистеният им дизайн, което правеше усилвателите им неостаряващи. Новата Classic серия визуално е базирана на Uniti серията. Което е модерно и свежо, но според мен губи част от Класическото във визията.  От друга страна - и дизайнът на 272 не ми беше по вкуса :). Както и да е - това опира до индивидуални предпочитания.

По-важни промени са въвеждането на стендбай режим при стъпалата. Повишена мощност на NAP250 - 100w/8 Ohm, което, уви е свързано вече и с малко вентилаторче - както при NAP 300. Значитено подобрен модул за усилване в предусилвателя и т.н.

Обявените цени за Англия са по 5700GBP на компонент. За ЕС - тепърва предстои да разберем.






Неактивен dpg

  • Публикации: 66
Re: Нова серия Classic от Naim
« Отговор #1 -: Януари 04, 2023, 22:25:47 pm »
Здравей Рудра, днес през целия ден следя новините и гледам снимките и те разбирам, но мисля че визуално са значително по-добре от Uniti серията, много много по-добре. Мисля че на живо ще бъдат внушителни, като дизайн са модерни да, но имат и част от класик серията, което ги прави по-скоро апдейтнати от колкото изцяло нови. Мен лично мн ми харесват.

Няколко неща от характеристиките ги правят вече много желани, новия вид усилване взаимстван от Statement примерно, но на тези цени тук за съжаление ще са средностатистически недостъпни. Ако 200 серията пред/стриймър ще е новото ентри ниво, то вече е доста нагоре в сравнение с всичко останало от миналото като входно ниво. Качеството очевидно е много подобрено, но 20к евро за трите компонента са просто почти недостижими дори и за заклети Нейм фенове :).

Нямам търпение да ги видя и чуя на живо.

Поздрави

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re: Нова серия Classic от Naim
« Отговор #2 -: Февруари 01, 2023, 13:53:05 pm »
Любопитно, появяват се все повече отзиви от потребители за новата серия. Впечатленията изглеждат доста смесени. Докато едни са очаровани, други не са особено впечатлени. От това, което наблюдавам, като отзиви, най-спорен е Предусилвателя/стриймър NSC 222. От една страна - удобствата му са безспорни. От друга страна качествата му като предусилвател не са твърде впечатляващи - някои смело го приравняват до нивото на NAC 282, други категорично го слагат на едно ниво с NAC202. Друг повод за притеснение е, че от Naim са решили да ползват в този продукт същия DAC чип, както в ND5xs, вместо поне този, използван в NDX2. Чипът далеч не е единственото или основно определящо условие за звученето на даден продукт. И все пак, при тази цена очакванията на потребителите вероятно са били по-високи.
Споровете относно визията също продължават. Докато на рекламните снимки нещата изглеждат ОК, за мен поне, особено в непрофесионални потребителски снимки, новата серия изглежда стъпка назад в няколко посоки, във визуално отношение.

Поредната меко казано спорна новина по темата е и отварянето на завод на Naim в Словакия - вероятно смислено от гледна точка на драмите с Brexit, но все пак притеснителна новина за много заклети Naim фенове, въпреку уверенията от Naim, че всичко ще е на ниво UK - обучен там персонал, докарани от там компоненти, тестване там и т.н.