Дали е дошло времето на DS плеърите е въпрос на личен избор и преценка. Относно FLAC- всъшност не всичко излиза на FLAC, но е факт че изобилието от музика в този формат вече е голямо. Има и нещо друго - на теория FLAC е формат без загуби, но има какво да се обсъжда по въпроса:
- от какъв носител е направен FLAC файла - в смисъл до колко е бил качествен записа на самия носител,
- с какъв транспорт е направен FLAC файла - в огромен проценто от случаите компютърно CD за 30 лв, което според мен носи известни компромиси,
- с каква програма е създаден FLAC файла ... и така нататък.
Относно твоите въпроси.
В един добър DS плеър има доста разлики от масовите HD плеъри, много по-добро захранване, по-добри компоненти, по-добър ДАК, и т.н.
Дали музиката ще е по-добра в 24/192 или 24/96 е чисто теоритичен и често безмислен спор, има записи - ресемплерани, които уж би трябвало да звучат чудесно, а всъшност нещата са трагични. Има и такива, които звучат добре. Та в общи линии не миисля че това само по себе си е определящо.
Дали Дака на един DS плеър е по-добър от този на ЦД плеър според мен е неправилно зададен въпрос. Различните DS плеъри имат различни дакове, както и различните ЦД плеъри ... как тогава да се сравнява на теория!? Другия момент е, че не винаги една техника с по-добри технически характеридтики свири по-добре от друга с по-слаби такива. С други думи всичко е строго индивидуално и единствения разумен подход е слушането!
На нашия пазар все още няма изобилие от DS плеъри, и не мисля че ще ти е лесно да намериш добро бюджетно решение.
Има обаче друг не-лош вариант. Ако не бъркам, ЦД плеъра ти има цифров изход. Защо не инвестираш в по-висок клас ДАК, за да подобриш хем представянето на ЦД плеъра си, хем да слушаш FLAC от медия плеър или компютър?