Автор Тема: Как да постигнем добро качество при записване на музика в lossless формат  (Прочетена 36500 пъти)

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
Здравейте :)

Вероятно много от вас поддържат идеята, че най-качествените носители и източници за слушане на музика са ЦД-та, респ. ЦД плеърите. Това сигурно е така. Аз даже ще отида по-нататък и ще предложа твърдението, че най-качествения носител за мен е грамофонната плоча :) Сигурно защото съм закърмен с това, а и първата ми "уредба" беше грамофон и ролков магнетофон.

Така или иначе в последните години lossless форматите станаха доста популярни решения, които са с добро качество и предлагат по-голямо удобство. В смисъл че не трябва да ставаш всеки път от канапето за да смениш диска и пр. Въпросът е обаче, че се натъквам на доста ФЛАК-ове в мрежата, които са с отвратително качество и се питам какви са причините за това. Вероятностите които ми идват наум са: или некачествен изходен носител, или некачествено рипващо устройство, или некачествен софтуер, или неправилни настройки на софтуера. Може би има и други причини, за които не се сещам.

Та молбата ми е, ако човек иска да съхрани ЦД-тата си в лослес формат с добро качество, да дадете идея за прилично ЦД устройство, добър софтуер и съответните настройки.

ПП. Досега съм ползвал ДВД-устройството, което е на лаптома ми и Easy CD-DA Extractor, които предполагам не са добри варианти.
ППП. Чудех се в кой раздел да пусна темата, ако съм сгрешил, моля админите да я преместят където трябва. Дано мястото й да не е в кошчето :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Съвсем скоро ще поместим на сайта ръководство по въпроса. В момента се дописва и редактира.
Търпение :)

Неактивен drpetar

Това за ръководството е много приятна новина. А търпение имам в излишък :)

*OFF TOPIC* Ще повярвам в телепатията :) *OFF TOPIC*

Неактивен RossT

• Публикации: 21
Трябва ти безплатната програма Exact Audio Copy (EAC), малко четене и си ти.

hgi

• Гост
Предполагам, че флаковете са звучали зле най-вече заради записа на самото издание, а не толкова от самото рипване дори и да не е ползван EAC, но кой знае...

DVD устройството на патопа ще ти свърши работа - и аз ползвам евтино такова.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Ръководството е публикувано, има и препратка в съответната част на форума.
Приятно четене :)

Неактивен drpetar

Благодаря на RossT и hgi за насоките и особено на hgi за статията. Изненадан съм че хардуерът не е от такова значение. Бях пробвал по едно време EAC, но се отказах, защото много от настройките ми бяха непонятни. Сега прочитайки статията, някои неща започнаха да ми се изясняват, но ще трябва още да я чета :)

БТВ, защо трябва да се използва английската версия на програмата (не че има някакво значение)
Какво означава компресията да е 8, това минималната компресия ли е?

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Изчетох статията много добре е описано всичко , но на мен ми възникна един въпрос - при наличие на flac музика на харда как без загуби да е форматирам и запиша на обикновенно CD? Въпроса ми е по скоро софтуерен , не хардуерен.
Благодаря за полезната информация.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Подозирам, че разликите са идвали от самия запис на flac-a върху диска. Няма как да се постигне същото като при матричния, направен от качествен издател.
По-важно е дали е имало разлика между оригинала и рипнатия flac файл.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Имах предвид преди да запишете flac-a на диска да сравните. След записа е ясно.

rewri

• Гост
Реалната скорост на запис по принцип се определя от устройството и носителя, а не от софтуера. Всяка бланка има закодирана информация какви скорости на запис поддържа. Хардуерът чете тази информация, но не винаги се съобразява с нея.Възможно е фабрично да е ограничено,да не записва на определена по-ниска скорост от производителя/повечето нови записвачки/.
Хардуерът проверява поддържаните скорости, и ги докладва на софтуера за запис.  Така не можеш да накараш устройството да запише на скорост, на която то не иска да запише. Посочваш желаната от теб скорост,но тъй като тя е по-ниска от реалната минимална скорост, която устройството позволява, то превключва на неговата допустима минимална, защото тя е най-близка до посочената от теб.
Моите емпирични опити,също са показали,че няма единтично копие с оригинала,независимо от качеството на бланката.
При условията на запис,прекалено ниската скорост/1-ва и 2-ра/,води до грешки и уловимо влошаване на качеството.Оптималната скорост,за мен съм установил,че трябва да е 4-та.Нещо повече,стигнах до извода,че ДВД записвачките,записват по некачествено от старите СД такива.За целта си намерих стара,чисто СД -записвачка,която ползвам само за запис на СД-та.
Друг голям проблем е софтуерът,който допълнително омазва ситуацията,но..това е друга тема.

hgi

• Гост
Re:Как да постигнем добро качество при запис&
« Отговор #11 -: Февруари 15, 2011, 20:41:34 pm »
- в някои аспекти, които вече коментирах, FLAC направо си е "убиец" на музиката.
VB studio HI-FI от самия линк, който си дал може да се види: "flac – Кодек за компресиране без загуба на информация. Компресията без загуба на информация е като zip но предназначена за звукови данни. Ако компресирате PCM файл с flac и след това го възстановите, той ще бъде перфектно копие на оригинала." По същия начин ако щеш 1 млн пъти да архивираш и разархивираш една програма, кодът във файловете й няма да се промени. В тази връзка ми е интересно по какъв начин убива музика, разпространявана в цифри - това е цифрова информация и за компресирането се използва математика.

Какъв софтуер и настройки сте използвали за рипването? (единствените всепризнати са EAC и dbPowerAMP за Windows и XLD за Mac). Те правят така, че при рипване се препрочита информацията по няколко пъти ако се налага за да се коригират всички грешки първо за тест, а след това и за копиране, като после се сравняват двата "run"-а. Искрено се надявам да мога лично да сравня оригинално CD с рипнато по правилен начин на харддиск такова (жалко, че за съжаление нямам CD-та с наистина качествени записи). Принципно, освен ако пресите не са различни, защото еднакви CD албуми може да са с различна преса както винила, всички хора извличат еднаква информация ако са рипнали коректно диска (затова при EAC се използва Accuraterip база данни, с която се сравнява дали вашия рип е идентичен с рипове, направени от други хора). В такъв случай ми е наистина интересно как рипването може по абсолютно еднакъв начин да е убило музиката, независимо от това какви устройства са използвани за прочитане. Възможно е естесвено производителите да имат някакъв трик за това, но...

@dimitar_genchev, може да използваш EAC и за записване, но трябва да настроиш writing offset-a. Имаше и една програма, предназначена само за запис аудио дискове - Feurio!, но с нея не съм се занимавал отдавна, а и не знам дали я обновяват вече - сигурно има и други такива. Не съм сигурен обаче, че ще избегнеш загуби ако записвачката не ти е наистина добра. Съгласен съм с rewri, че старите CD записвачки записват много по-добре аудио. Как искам едно Sony 1х-4х...

едит: ако е ползван CD-DA extractor е напълно нормално да има разлики между оригинален и рипнат диск ;)

diannedel4ev

• Гост
Мненията в тази тема са като леко продължение на моята "Оригинален CD срещу CD-R", където споменах и за FLAC и APE. Някои от горните мнения съвпадат с написаното от мен. Само добавям едно уточнение: разликата се чува и на минисистемката ни в спалнята, чува се на портативно CD плейърче със слушалки тапи, чувам я и със слушалки Panasonic за 10 лева от изхода на лаптопа. Не знам дали защото съм свирил и като музикант вероятно имам по-развит слух, но съм си тествал ушите и над 16 килохерца и под 30 херца не чувам нищо. Така че не се искат кой знае какви уши и скъпа техника, за да се убеди човек , че разлика има. Както ви писах приятелката ми също я чува на най-начален клас система. И двамата бяхме на прослушването на система Densen с Dynaudio и там естествено разликата е по-натрапчива, дори бих казал, че нещо ако не е на оригинален диск, просто звучи гадно. Скъпото си иска скъпо. :)

hgi

• Гост
Диане, тогава те попитах какво сте използвали за рипване и записване на CD-тата, това е от доста голямо значение. :) И аз преди съм правил на аудио CD-та с Nero, рипнати преди това на WAV с Easy CD-DA Extractor, един приятел пък директно ги копираше на първа скорост с две устройства - разлика естествено имаше. А и за да запишеш диск ти трябва наистина качествено устройство.

dimitar_genchev, каза какво е използвал и съм напълно съгласен, че е имало разлико дори и да не слушам.

п.с. И аз съм свирил години на пиано, малко да цигулка и малко в начална група на хор  :P

diannedel4ev

• Гост
Да, спомням си въпроса ти тогава, но не отговорих, защото както писах експериментите ми за запис датират от 2000 г. вече 11 години. Естествено, не мога да отговоря за всичкия софтуер, хардуер, подложки и методи през тези години, но много от записите, както писах, се правиха от компютърни или аудио маняци, мои приятели и познати. За съжаление разликата си я има и до днес, както я има и в сравнение с FLAC и APE. Едно от първите ми CD-R със запис скоро го слушах и си свири, така че поне на 10 годишния тест дали се развалят се доказа ,че издържат, но как свири е съвсем друг въпрос.  :)