Автор Тема: Как да постигнем добро качество при записване на музика в lossless формат  (Прочетена 36518 пъти)

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
dimitar_genchev, тук: http://blowfish.be/eac/Burn/burn.html има ръководство за това което питаш, като се извинявам, че е на английски, на български не можах да намеря нищо. Само да отбележа, че докато процесът на рипване от ЦД във ФЛАК формат зависи предимно от софтуера, то обратния процес ФЛАК -> ЦД-Р зависи и от качеството на записвачката. Дори и тогава се чудя какво ще бъде качеството. Иначе най-общо казано, първо трябва да декомпресираш флаковете във WAV използвайки CUE Sheet и след това да ги запишеш на ЦД.

В допълнение на по-горния ми пост, флаговете, които могат да се използвт в командната линия на flac.exe са следните:
%s – Source filename
%d – Destination filename
%h…%h – Text “…” only when “High quality” selected
%l…%l -Text “…” only when “Low quality” selected
%c…%c – Text “…” only when “CRC checksum” selected
%j…%j – Text “…” only when storing cd cover is enabled
%i – Filename of CD cover image
%r – Bitrate (“32?..”320?)
%e – Comment
%a – Track artist
%t – Track title
%v – CD artist
%g – CD title
%y – Year
%n – Track number
%x – Number of tracks on album
%m – music genre
%o – Original filename (without temporary renaming)
%e – Comment (as selected in EAC)
%b – CRC of extracted track
%f – freedb ID

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Еее ,не мога да се оправа с тази програма . Английския ми куца и не става . Ако някой знае някоя по лесна за боравене програма (разбира се която не вреди много на качеството на записа ) ще бъда благодарен :) .

hgi

• Гост
С какво не може да се справиш, с настройките или нещо друго? Иначе може да си инсталираш програмата и с български интерфейс, но аз лично не съм го изпробвал.

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
Явно с настройките ще пробвам БГ интерфейса.

nasko

• Гост
Аз си записвам лослес файловете на цд със Easy CD-DA Extractor.Как мислите,дали е подходящата програма за това?

rewri

• Гост
Особено последната версия,постига един от най-качествените записи.Аз лично я предпочитам,пред подобните програми.Лесно,удобно и интуитивно.

Неактивен drpetar

Излезе нова версия на Exact Audio Copy - 1.0 beta 2

Ако някой я използва да има предвид, че има промяна в синтаксиса на флаговете на flac.exe
По този начин старата командна линия:
-8 -V -T “ARTIST=%a” -T “TITLE=%t” -T “ALBUM=%g” -T “DATE=%y” -T “TRACKNUMBER=%n” -T “TOTALTRACKS=%x” -T “GENRE=%m” %s
трябва да се замени с тази:
-8 -V -T "ARTIST=%artist%" -T "TITLE=%title%" -T "ALBUM=%albumtitle%" -T "DATE=%year%" -T "TRACKNUMBER=%tracknr%" -T "TOTALTRACKS=%numtracks%" -T "GENRE=%genre%" %source%

Въпрос към hgi:
В новата версия компресията по подразбиране е -6, а не -8. Каква е разликата и според теб кое е по-добре?

hgi

• Гост
Да, при инсталиране на новата версия върху старата си ги променя сама. Rudra, моля те да сложиш новата командна линия на мястото на старата.

От нивото на компресия не би трябвало да има разлика в качеството, поне при нормален съвременен компютър. При по-висока компресия ще отнема повече време за компресиране и декомпресиране, но файла така ще е по-малък, а и FLAC не натоварва чак толкова процесора.

Някои хора твърдят, че най-добре се просвирва некомпресиран .wav (.aif) файл. Аз лично засега съм пас - нито отричам, нито потвърждавам.

ionicle

• Гост
Изчетох статията много добре е описано всичко , но на мен ми възникна един въпрос - при наличие на flac музика на харда как без загуби да е форматирам и запиша на обикновенно CD? Въпроса ми е по скоро софтуерен , не хардуерен.

hgi

• Гост
Не знам доколко реално може да се презапише без загуби, особено ако нямаш наистина много добро устройство, което може да записва на ниска скорост. Аз лично записвам на CD много рядко и използвам EAC, като предварително разкомпресирам flac-овете на wav. Ако се записва направен както трябва рип може да се използва cue sheet-a създаден при рипването и да се направи дубкликат на оригиналното CD. Ако нямаш cue sheet си редиш файловете както намериш за добре.

Жертваш едно CD за да намериш write offset-a на устройството си:
1) EAC>Drive Options>Writer - Create Offset test CD (на "Write sample offset correction" трябва да е въведена "0").
2) Запомняш какъв "Read sample offset correction" ти е нагласил АccurateRip
3) Махаш отметката на "Use AccurateRip with this drive", пъхаш тестовотo CD и натискаш "Detect read sample offset correction" (може повече от един път за по-сигурно)
4) Сравняваш получеаната стойност с тази, която е нагласена от AccurateRip и въвеждаж разликата в "Write sample offset correction" - ако примерно AccurateRip ти е нагласил 102, а сега дава 132 ce въвежда "+30"; ако AccurateRip е нагласил 102, а сега дава 92 ce въвежда "-10"
5) Отново си нагласяш AccurateRip за да рипваш коректно - обикновено опцията излиза автоматично като пъхнеш поне малко известно оригинално CD. (Може и ръчно да се въведе верен Read sample offset correction от някоя онлай база данни, но е препоръчително да се използва AccurateRip)

Аз лично препоръчвам парите за CDR-ки да се спестяват за DAC, а CD плеари да се купуват само ако имаш възможност да си взимаш редовно оригинални дискове.  ;)

Неактивен drpetar

Няколко въпроса към знаещите:

Напоследък експериментирам с рипване на ЦД в WAV формат (с EAC) и в AIF формат (с dBpoweramp), след което ги конвертирам във FLAC формат. Прослушвам ги през мултимедиен плеър (WD TV Life) > (OPTICAL) > DAC > (RCA) > AMP. Направих известни сравнения с ЦД (като ЦД плеъра вързах също към външния DAC, за да може да се сравнява)

Резултати:
1. CD - WAV; CD - AIF; WAV - AIF - не усетих разлика
2. CD - FLAC; WAV - FLAC - макар и малка, но разлика има

Въпросите:
1. Има ли значение дали се рипва във WAV или AIF формат, и двата са некомпресирани формати, но дали са с еднакво качество. Интересува ме AIF защото могат да се слагат тагове, във WAV не видях такава възможност.

2. На какво би могло да се дължи разликата по точка 2. Може ли причината да е в хардуера, респ. софтуера и декодерите на мултимедийния плеър. Иначе знам за споровете доколко лослес е лослес :) Възможен е и някакъв психологически ефект, т.е. причината да съм аз :) (не съм правил слепи тестове)

3. Ако рипването и конвертирането във FLAC е било качествено и без грешки, декодирането на FLAC във WAV или AIF би ли дало идентично с оригинала копие?

Неактивен sss

• Публикации: 95
2. На какво би могло да се дължи разликата по точка 2. Може ли причината да е в хардуера, респ. софтуера и декодерите на мултимедийния плеър. Иначе знам за споровете доколко лослес е лослес :) Възможен е и някакъв психологически ефект, т.е. причината да съм аз :) (не съм правил слепи тестове)

Бит по бит са еднакви и ако повториш процедурата wav-flac произволен брой няма да има разлика м/у оригинала и крайния вариант. Според мен разлика (ако успееш да я чуеш) ще се дължи на допълнителното декодиране/натоварване на процесора и замърсяване на шината.

hgi

• Гост
1. Няма значение

2. При FLAC информацията е компресирана и съответно при просвирване се разкомпресира в реално време, поради което теоретично може и да се получи разлика, като според мен хардуера тук определено има още по-голямо значение (добро захранване, процесор и т.н.)

3. Като информация - да

Неактивен drpetar

Благодаря за отговорите.

... и замърсяване на шината.
Извинявам се за тъпия въпрос, какво е шина?

... 3. Като информация - да
А какво е друго освен информация?

Неактивен sss

• Публикации: 95
Извинявам се за тъпия въпрос, какво е шина?

Данните м/у компонентите на компютъра (процесор, хард диск, памет) се предават
по едни пътечки на дънната платка = шина. След като се извърши декодирането (диск - процесор - памет) данните
трябва да се предадат към USB пак по същата шина и последната стъпка трябва да стане на много точни
интервали от време (clock).