Автор Тема: Проектори  (Прочетена 22065 пъти)

Неактивен dr_slavov

• Публикации: 133
Проектори
« -: Февруари 16, 2011, 15:19:22 pm »
Може ли да се направи по-подробно представяне на този вид техника. Имам интерес а иформацията е доста малко.
Например кава е раликата между раличните видове технологии? Каква е разликата м/у един за 1000 и един 10000лв?
Как да си изберем проектор според размерите и вида на помещението. Различни видове монтаж.
Нещо за екраните.

A-200
Denon 1910 + Focal Sib&Cub
Sony KDL46W5500

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Проектори
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2011, 17:02:27 pm »
Темата е много обширна.
Мислил съм за някакво систематизиране на информация, общи понятия и тн., но работата е доста и не ми остава време.

Честно казано ще е по-добре ако някой има интерес да пише какво търси и да търсим решение.
Така с дискусия ще стигнем до истината и ще могат и други хора да се включат.

За съжаление ситуацията в България е такава, че избора е ограничен до 2-3 модела в клас. При екраните пък е направо трагедия.

Неактивен dr_slavov

• Публикации: 133
« Отговор #2 -: Февруари 17, 2011, 18:28:04 pm »
Да наистина темата е обширана, но аз имах предвид нещо базисно. Аз даже не знам каква е разликата м/у DLP и LCD.
Истината е, че се оправям поносимо с Английския но и навън не намерих кой знае каво.
Идеята де е в под формата на статия е за да може да се закачи.
Иначе въпрос -> отговор и темата си заминава назад по страниците. Няма систематизирана информация.
Е надяваме се че ще ти остане време и ще драснеш нещо. ;D
A-200
Denon 1910 + Focal Sib&Cub
Sony KDL46W5500

temp

• Гост
« Отговор #3 -: Юли 16, 2011, 17:42:14 pm »
Темата с проекторите е интересна. Нека споделим мнения и опит :)
Скъп,евтин,марков или не толкова марков... DLP или 3LCD.
Разумен избор или поредната прищявка :)

При мен беше комбинация от двете :)
Бяха изминали година и половина от като си взех плазмата Panasonic и някак с и започнах да се оглеждам в проекторчетата.....  от това ,което прочетох из интернет си направих равносметка аджаба какво желая и тъй като вече имах FullHD плазма,реших да не се изхвърлям и с HD проектор,той ми трябваше за мащабност.
И така.... четене четене сайтове за ревюта на проектори.... оказа се, че по-хубавите машинки имаха по-къс живот на лампата ,която както знаем не е хич евтина :)))))
Поради тази причина изборът ми наклони към един базисен модел на Benq,който на книжка уверяваше че живота на лампата му бил до 5000часа :). Естествено това ме зарадва,макар че не вярвах напълно на това твърдение... както и да е!
Оказа се ,че един приятел ей така на шега без да разбира особено си взел модела ,на който се бях спрял и се разбрахме се да го донесе,пусна го и ми хареса...... яркостта е повече от достатъчна, стаята ми свети цялата когато прожектирам и разбрах защо стените по кината са тъмни :))))))
Нативната му разделителна способност е скромната 800x600,където изображението е най-ясно и фокусирано ,но тръгва и на 1900х1080 ,обаче размазано.
Сорсът е видео карта на Ati 4850,която вади страхотна цветова гама,а образът е топъл ,жив и ясен :)
Така за 500лв човек може да добави към системата си и такова чудо!
След като го имах вече отидох и в кино Арена ,гледахме последният Predator и ми се стори че лампата беше изгоряла... толкова мътно тъмно и размазано беше ,че си казах "ебати тая въшка за 500лв ми доставя много по-голямо удоволствие от истинско кино" грейна една усмивка на лицето ,едно спокойствие ме обзе и кротнах.... за сега:)))))

Нека и някой друг сподели своето виждане за нещата,така че да могат хората да направят своя личен избор с обща помощ :)

civica

• Гост
« Отговор #4 -: Юли 16, 2011, 17:47:19 pm »
Добре казано и важното е да си доволен ! А нещо за екрана няма ли да споделиш ?

И винаги съм се чудил кое е правилното - пректор или прожектор ? Прожектирам филм , а не проектирам , или е само игра на думи !

temp

• Гост
« Отговор #5 -: Юли 16, 2011, 18:11:14 pm »
Благодаря за въпроса :)
Ами прожектор както всички знаем представлява фар,с която помощ се прожектира образа от DLP матрицата или там каквато е за конкретният модел.
Моят Benq има настройка на фона,върху който ще се прожектира ,това са няколко цвята.... стената ми е светло-зелена цвета се прави от зелена и черна боя:)
Разбира се ,който има свободни средства може да инвестира и в екран... по-добре е много ясно ,но става и иначе :)
Модела е X110 BENQ ,незнам дали тука го предлагат но ме съмнява ,тъй като все пак форума и онлайн магазина са ориентирани към по-висок клас техника.

Неактивен popcornhour

• Публикации: 188
« Отговор #6 -: Юли 16, 2011, 21:16:26 pm »
Въпросният модел го няма в магазина, защото идеята е да се предлагат малко по-висок клас модели  - за домашно кино. За този бюджет трудно може да се предложи нещо дори задоволително като краен резултат.
Вярно, че излъчването понякога в Арена е трагично, но ми е трудно да повярвам, че е по-зле от това на офисен модел проектор с ниска резолюция, прожектиращ на цветна стена в случайно помощение.

temp

• Гост
« Отговор #7 -: Юли 17, 2011, 11:23:51 am »
Ако си запознат в подробности как се създават "многото" модели и тяхното пазарно позициониране ,няма да ти е трудно да повярваш - няма да е нужно ,защото ще знаеш :)
Не искам да влизам в детайли и подробности ,понеже отлично знам ,колко трудно е за вярване и съответно колко нищожно е желанието и усилието ,човек да зачеркне общовъзприетите си отличителни възгледи.

В тази тема повечето от нас бихме се радвали да научим и споделим опита си ,а със любозното съдействие на администраторите,имайки най-обективен поглед и всички нас,да обсъдим няколко модела от по-висок клас,като тези на Optoma или Epson. Ясно е ,че тези устройства не се пазаруват много и поради това информацията е оскъдна.
Нека обединим знания и на базата на един приятелски тон да разгърнем темата ,защото това е един страхотен форум,от който аз лично научих много и желая да продължа да черпя информация от тук вместо да се доверявам на немотивираните служители в повечето магазини.
Благодаря за този страхотен форум на създателите му за възможността :)

Неактивен popcornhour

« Отговор #8 -: Юли 17, 2011, 18:08:49 pm »
Точно това е целта на темата. Да се събере достатъчно информация, която да бъде полезна на читателите.
Когато обаче се появи информция, че проектор за 200-300$ дава по-добър образ от прожекционен апарат Christie за 50 000 евро /макар и зле настроен/ не звучи сериозно и най-много да заблуди някой неопитен потребител.
Качеството струва пари и досега не съм видял изключения от това правило.
Наистина цените на проекторите паднаха драстично последните няколко години, а в същото време качеството им скочи осезаемо. В порядъка 1300-2500 лв има съвсем прилични DLP/3LCD проектори за домашно кино с резолюция 720/1080р от Optoma, Mitsubishi, Epson, BenQ.

temp

• Гост
« Отговор #9 -: Юли 17, 2011, 18:58:46 pm »
А,несериозно.... ,несериозно е скъпо струваща апаратура да е не настроена и да се взимат парите на хората,които могат да постигнат в домашни условия по-задоволителен резултат без да са специалисти и то с техника от най-ниска ценова категория от SOHO сегмента.
Както и да е :) да продължим с темата.

В ценовият диапазон ,който си посочил може ли да препоръчаш някои модели,които си струват да им обърнем внимание?

Неактивен p01s0n

• Публикации: 181
« Отговор #10 -: Юли 18, 2011, 20:02:11 pm »
И аз се интересувам от проектор, но нямам никаква идея по какъв критерий да ги избирам? Заслужава ли си изобщо да се взима евтин проектор? Аз искам да си взема нещо до 5000 лв., но в тази цена да са включени и стойката и кабели и екрана. Видях, че има проектори и за 200 000 лв.....
Има ли смисъл от такъв проектор до 5000 лв или трябва да е над 10-15 хиляди за да си заслужава ?

Неактивен popcornhour

« Отговор #11 -: Юли 18, 2011, 21:11:35 pm »

В ценовият диапазон ,който си посочил може ли да препоръчаш някои модели,които си струват да им обърнем внимание?

Аз съм с добри впечатления от Optoma HD67N и Epson TW450, които са отличен избор за 720р модел.
От 1080р с две ръце препоръчвам Mitsubishi HC4000.

И аз се интересувам от проектор, но нямам никаква идея по какъв критерий да ги избирам? Заслужава ли си изобщо да се взима евтин проектор? Аз искам да си взема нещо до 5000 лв., но в тази цена да са включени и стойката и кабели и екрана. Видях, че има проектори и за 200 000 лв.....
Има ли смисъл от такъв проектор до 5000 лв или трябва да е над 10-15 хиляди за да си заслужава ?
Какво означава дали си заслужава? Ако имаш парите и търсиш по-високо качество и функционалност няма как да не си заслужава. Модели като JVC D-ILA, Sony SXRD, съчетани с хубав екран и подходящо помещение дават уникално кино усещане, което е сериозен конкурент дори на кинозалите с Digital Cinema.
Това не значи, че и за бюджет 5000 не може да се постигне добър резултат.
Mitsubishi HC4000 с хубав сив екран е прекрасна комбинация, която може да надмине като качество и най-добрия телевизор в момента, без да се подценява огромния размер от 100-120 инча.
Правилния модел проектор и екран зависи изключително от начина му на ползване и условията на гледане.
Ако имаш възможност да осигуриш възможност за монтаж на проектор и екран, подходящи условия за гледане, ще забравиш за всякакви телевизори занапред. Усещането е уникално.

Неактивен p01s0n

« Отговор #12 -: Юли 18, 2011, 21:19:44 pm »
Интресно :) но все пак не мога да разбера кое е от най - голямо значение при покупката на кое трябва да се обурне повече внимание? Какво мислите за покупка на втора употреба ? До колкото разбрах живота на лампата не е особено дълъг.

civica

• Гост
« Отговор #13 -: Юли 18, 2011, 21:34:00 pm »
Бюджет , големина на помещението , начин на монтаж , източник на филми и подобни подробности ! То само с проектор нестава !
Ако се намери нещо читаво втора употреба на изгодна цена - да , но лампата скоро може и да е за смяна , но тя по принцип си е косуматив !

Неактивен p01s0n

« Отговор #14 -: Юли 18, 2011, 21:45:54 pm »
А коя технология е препоръчителна LCD; 3LCD; DLP ?
И примерно колко струва една лампа щом е консуматив?
И защо забелязвам, че колкото е по-скъп един проектор толкова по-малък контраст има ?