Автор Тема: Декомпресиране на mp3  (Прочетена 7350 пъти)

Неактивен dimstanchev

• Публикации: 57
Декомпресиране на mp3
« -: Декември 09, 2013, 21:56:36 pm »
Здравейте! Имам музика в mp3 и поради това, че немога да я открия и купя на дискове желая да си я запиша на CD. Ако имате опит с повечко такива програми, моля споделете коя декомпресира според Вас най добре.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Декомпресиране на mp3
« Отговор #1 -: Декември 09, 2013, 22:10:42 pm »
А какъв би бил смисъла на такова начинание?

Неактивен dimstanchev

« Отговор #2 -: Декември 09, 2013, 22:41:43 pm »
Ами проблема е следния:
Търся качество... и преди да ми се смеете за качество и mp3, трябва да кажа че mp3-ките са много добри.
Пробвах от флаш памет в ресивъра... плачевно!
От ресивъра към усилвателя, малко по-добре, но пак не става дума за качество
После пак от флаш паметта през Blu-Ray плейър към усилвател... бива
Реших да използвам CD плейъра като DAC и от Blu-Ray плейъра с коаксиален кабел към CD-то и от него към усилвателя (връзката на CD плейъра с усилвателя е чрез балансиран вход)... чува се добре
Записах mp3-ките с NERO 10 и ги пуснах на CD-то... най-добре!

НО!!!
Записах същия диск с Blu-ray Disc Suite и резултата е ПЪТИ ПО-ДОБРЕ!
В момента тези mp3-ки звучат доста по-добре от оригинални дискове, които съм си купил.

Затова търся качествено работеща програма за декомпресиране. Преди години съм ползвал такива програми, но работеха само до Windows XP и от отдавна не съм се занимавал с това и не знам какви програми има сега
И тогава най-лошата програма за декомпресия беше Winamp.
Сега ми е нужна програма или за директен запис на Audio CD или първо за декомпресиране.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Декември 10, 2013, 01:29:02 am »
Мда... мисля, че пътуваш в кардинално грешна посока.
Предполагам си наясно, че MP3 е Lossy формат - с други думи компресия със загуба на качество.
При създаването на MP3 файла има загуба на данни с цел намаляване на обема. Колкото по-голяма е компресията - толкова по-голяма е загубата на данни и съответно по-влошено звученето. Така или иначе, дори и при MP3 файлове с голям битрейд - разликата с компакт диска, от който е направена тази MP3ка, е лесно забележима. Поне аз не познавам хора с нормален слух и възприятие за музиката, както и с нормална аудио система, които да не правят тази разлика.
Самото твърдение, че MP3 звучи по-добре от оригиналното CD, от което е направена, говори за сериозни проблеми в една или друга област.

Разликите в звученето, които намираш, при един или друг начин на пускане на MP3 файла, според мен се дължат по-скоро на DACовете на четящите устройства, евентуално на висок Jitter при ползване на отделен транспорт и ДАК, както и на различните софтуери при запис.

Но пак... идеята че "тези mp3-ки звучат доста по-добре от оригинални дискове, които съм си купил" сама по себе си е нелепа. Чисто логически, взимаш един сигнал от CD, окастряш го стабилно и после, според твоите твърдния, орязаният, осакатен продукт, е по-добър от пълноценния му първоизточник.

Далече съм от мисълта да ти казвам какво да харесваш и какво не. Има немалко хора които предпочитат да слушат музиката изкривена през какви ли не еквалайзери. Или пък такива, които възхваляват конкретен тип "Меко" звучене, което уви рядко има общо с реалния звук на инструментите, просто защото им е по "благо" за слушане.

Та... ако си доволен от експеримента си и за теб това е добрия звук - дерзай, имаш пълното право да слушаш музика както ти допада - ако ще това да са 96kbps MP3 файлове.

Съветът ми е обаче, преди да се впуснеш в масово и трудоемко разкомпресиране ( при което загубените данни няма от къде да се появят, за да бъдат възстановени), след това записване и т.н. да потърсиш проблема другаде.

Успех!

Неактивен Coppermine

• Публикации: 81
    • Планина.бг
« Отговор #4 -: Декември 10, 2013, 10:44:44 am »
Човека май има предвид, че звучат по-добре от други оригинални дискове които е купувал, не че мп3-тата звучат по-добре от оригинала от който са направени изначало. Има доста дискове (фабрични) с лоши записи и в някои случаи може мп3-ка да звучи по-добре, когато не е използван лошия запис за източник а някой по-добър преди компресията.

Колкото до програмите, преобразуването на мп3 към CD е по същество цифрова обработка която е тривиална и би следвало да няма загуба на качеството на мп3-ката.

Това което правят някои програми различно е да се опитват да "възстановяват" данни загубени при компресията, повечето рисивъри май я имат тази функция също. От разликата в тези алгоритми идват и разликите при слушане ( + това което Рудра каза за по-добрия ДАК и т.н.). Но е добре да си наясно че тези "възстановени" данни прсото се генерират някак, т.е едва ли не софтуера добавя някакви неща за да е по благозвучно, това обаче не значи че оригиналния запис е такъв. Представи си 2 снимки на модел - обработена с фотошоп и оригинала. Обработената е супер само дето такава жена няма :D

От тук нататък както Рудра каза, експериментирай и което ти хареса най-много него си слушай, преди години аз ползвах неро и според мен беше ок.

Неактивен dimstanchev

« Отговор #5 -: Декември 10, 2013, 11:03:06 am »
Очаквах да получа подобен отговор.
Напълно съм наясно, че има загуба на информация. Под добри mp3-ки визирах че звучат доста добре и са с 320kbps битрейт. Все пак не съм твъдял, а това би било глупаво, че записания диск от mp3 формат е по-добър от оригиналния диск, а звучи наистина по-добре от други оригинални дискове... (матрични, а с ужасно качество). Ако имах оригиналния диск, нямаше да имам проблеми и тази хамалогия. Пак казвам тази музика не мога да я намеря на качествен източник и затова прибягвам към тези действия. Далеч съм от мисълта, че ще звучат перфектно и като оригиналния диск от който са свалени. Напарих всички тези опити с цел да немеря възможно най-доброто звучене.
Наясно съм че всяка техника е с различен DAC и затова бяха тези проби. Не исках да прибягвам до записи на дискове, но така се получи най-добър звук.
И все пак въпроса е за качествена програма, защото всички програми използват различни алгоритми, а не за това дали се прави така.

Неактивен dimstanchev

« Отговор #6 -: Декември 10, 2013, 11:33:40 am »
Вече имам и трети диск. Записах го с наследника на една страхотна в миналото програма Cool Edit Pro... вече е Adobe Audition. За моя изненада звучи по-добре от Nero, но по-зле от Power2Go, неправилно написах по-горе Blu-ray Disc Suite (това е комплекта програми). За да е реална преценката записах дисковете на една и съща записвачка, на една и съща възможно най-ниска скорост, на едни и същи дискове. Използвах качествена записвачка и дискове. Та Rudra с удоволствие бих ти предоставил комплекта дискове да ги чуеш ако имаш желание. Получава се малко като избор на тонколони... трябва да се чуе, за да има човек явна представа, колкото и да звучи нелепо цялото това начинание... запис на CD от mp3.

Неактивен Coppermine

• Публикации: 81
    • Планина.бг
« Отговор #7 -: Декември 10, 2013, 15:54:36 pm »
Пробвай с windows media player ако не си пробвал, гледам че има опция да направиш CD от плейлист. Незнам какъв ще е резултата, но поне го имаш инсталиран със сигурност :)

и последното което ми иде на ум е iTunes, има варианти за windows. От епъл трябва да са се постарали да го направят добре, нали уж са музикални фенове.