Автор Тема: Заден басрефлекс - на какво разстояние?  (Прочетена 8151 пъти)

cristooo

• Гост
На какво разстояние трябва да се държи колона от стената и каква е зависимостта спрямо силата на която се слуша? Чета за някакви фантасмагорични разстояния, от по 15-20-30 см... което просто обезсмисля понятието bookshelf колона! А почти всички букшелф колони, които харесвам, са със заден басрефлекс. Ясно е, че ако на 3-4 см от стената, това ще влияе, но дали ще влияе когато се слуша на ниски нива? Усилвателят ми (по спомен е 2х55/4Om, 2х40W/8Om) обикновено го слушам на 15%-25% от мощността му (с 6 Om колони) - при такива нива на слушане какво трябва да е разстоянието на порта от стената? Само 5-6 см ще бъде ли О.К.  ???

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Заден басрефлекс - на какво разстояние?
« Отговор #1 -: Януари 30, 2014, 20:33:43 pm »
cristooo, понятието bookshelf колона е станало популярно нарицателно за Stand mount колоните - с други думи колони предназначени за поставяне на стойки. Поставянето на озвучителни тела на лавица според мен често води със себе си сериозни проблеми по отношение на звука и не мисля, че е добра идея за сериозно слушане на музика.

Обикновено всеки производител препоръчва някакви ориентировъчни разстояния при позиционирането на озвучителните си тела - можеш да разгледаш инструкциите за употреба на харесаните от теб колони. Тези разстояния варират в зависимост от конкретните озвучителни тела, а също и в зависимост от помещението и неговите конкретни акуустични особености.
Често обсъждаме въпросните разстояния тук. Моето мнение е, че каквито и да е озвучителни тела (с 1-2 изключения) се повлияват добре, ако им се осигури прилично разстояние. За мен 5-6 сантиметра до задната стена е твърде лоша идея, без значение дали става въпрос за заден порт, преден порт, затворен обем и т.н.

Моите озвучителни тела са с преден порт и според мен, в сегашното помещение, свирят оптимално както са позиционирани - на 50см от задната стена. Други потребители тук също са споделили вижданията си за разполагането на озвучителните си тела - можеш да видиш това както в някои дискусии, така и в темите от раздел "моята система".

cristooo

• Гост
« Отговор #2 -: Януари 30, 2014, 21:52:46 pm »
Христо се казвам (това за да улесним комуникацията).
Значи - теорията ми е ясна. В последно време прекарвам цялото си свободно време в hi-fi проучвания. Въпросът ми се отнася до практиката. За да разположа озвучителните тела на 50 см. от стената, това значи да ги разположа на стойки, което означава, че със сигурност прохождащата ми дъщеричка ще се докопа до стойките! Сега искам да си представите какво значи 5-6 килограмова колона да се стовари върху бебе, тежащо 10 колограма!!! И след като си го представите може да продължим дискусията в далеч по практична и ползотворна посока.
Не знам защо се възприема, че да слушаш качествено музика, трябва да си ерген и да имаш отделна стая само за музика... Още когато на 3 месеца дъщеричката ми се заслуша в Ищар, а веднъж започна да пее (по-скоро да мрънка, но определено се опитваше да подражава) заедно със Селин Дион, си мисля, че трябва да й поднеса богатството на красивата музика. Това обаче не значи, че трябва да рискувам здравето й. Пускам й музиката на тихи нива (не може да правите дискотека на 1 годишно бебе) - не случайно казах 2х40W усилвател на 15-25% маскимум.
Харесал съм (с четене - нямам време да ходя и да слушам, защото ми е по-важно да съм отговорен баща) DALI Zensor 1-цата и 3-ката.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #3 -: Януари 30, 2014, 22:42:19 pm »
Когато искаш съвет в подобен форум е нормално да получиш съвет единствено по отношение качеството на звука.
Ясно е, че всеки се съобразява в ежедневието с най-различни неща, но ние няма как да взимаме решение за тях. Ти си имаш собствени приоритети и е нормално те да са над това как звучи системата ти.
Предполагам не очакваш от нас сега да ти кажем - е, щом имаш дете значи може да ги залепиш до стената, да ги поставиш върху гардероба и ще свирят супер?
В подобна ситуация като твоята един приятел си беше сложил колоните в горните шкафове зад стъклена вратичка. Както казах, въпрос на приоритети.

iwoto

• Гост
« Отговор #4 -: Януари 30, 2014, 22:46:07 pm »
Постави ги сега на стенни стойки или на шкаф ,докато поотрасне малката , а после ги премести на подови стойки и сам ще се увериш колко влияе разстоянието.
Но при всички случаи разликата не е толкова голяма ,че да застрашаваш здравето на детето... :)

Христо

• Гост
« Отговор #5 -: Февруари 02, 2014, 12:30:32 pm »
Ако не искаш 10 килограмово бебе да може да бутне 5 килограмови стойки - направи стойките по- тежки !  Конкретно за стойки на Atacama има 3 елемента за ъпгрейд:

- напълване на стойките с пясък - Atacama си имат собствен материал, но можеш да вземеш обикновен кварцов пясък, даже и от магазин за аквариумни рибки - това ще сложи 4-5 кила отгоре;

- още добавяне на маса, с добавяне на едни метални плочи в основата на стойката - ето ти още 2-3 кила, и то - долу (центъра на тежестта се снижава);

- увеличаването на триенето (прилепналостта) на озвучителното тяло към стойката - Атакама имат едни гел-шапчици, които се слагат, но могат да се заменят с "дъвките" Blu-Tac от "Офис 1", или по-граничния случай- пробиваш дупки в колоните и ги завинтваш за стойките !