Автор Тема: Препоръчайте ми колони за две бюджетни системи - кино и стерео  (Прочетена 10110 пъти)

Неактивен sarrummann

• Публикации: 48
Моля за съвет относно избор на озвучителни тела. Имам АВ ресивър Денон АВР 1908 в едната стая, която е хол около 18 кв. м. макс. Имам и стерео ресивър Ямаха в другата стая, която е около 13 кв. м. Досега съм сменил 5 чифта озвучителни тела /Елтакс Концепт 400, Инфинити Бета 50, JBL RX 500 със сменени говорители, Сони FCR6000 и Техникс SB-CS60/, като звукът на никой от тях не ме удовлетворяваше, въпреки че не съм много претенциозен слушател. С изключение на Техникса и модвания JBL, останалите тонколони ми се струваха много големи за 18 кв. ми хол, много бумтеше басът им. Затова сега си мисля дали да си взема пак едни подови фронтални тонколони, но не много големи за хола и едни по-малки, които да ползвам за стерео в малката стая и като съраунд за киното или да взема само едни по-малки, които да си ги ползвам и на двете места. При тези размери на стаите, които съм посочил и при такива ресивъри, тъй като няма как да ги прослушам, се питам кои от предлаганите в интернет магазина на AV Guide тонколони биха били най-подходящи. Въпросът ми е преди всичко към администраторите на сайта, а и към хора, които имат близки до моите условия. Благодаря предварително!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Здравей,
Както може би знаеш - качеството на звука на една система е функция на всичките компоненти в системата. Това, че дадени колони бумтят в твоето помещение може да е проблем както на самите колони, така на неподходящото за такъв тип колони помещение, неподходящото разположение на колоните в конкретното помещение, неподходящ усилвател, който да не може да контролира адекватно въпросните колони и т.н.

Добре е да имаш предвид, че и кино рисивъра ти, а предполагам и стерео рисивъра са от нисък клас и не може да очакваш чудеса от тях, когато става дума да за качествено звучене. С други думи - или на първо време трябва да се примириш с идеята, че какивто и колони да вземеш, надали наличната ти електроника ще бъде способна да покаже най-доброто от тях, или пък да обмислиш лека полека по-цялостен ъпгрейд.
Това са просто теми за размисъл. Моето мнение е, че за да се получи наистина добре свиреще система - балансът би следвало да е ключов компонент от изграждането и.

Квадратурата на стаите сама по себе си не е проблем. Стаята в която слушам системата си също е много малка - около 13м2, а резултатите, поне по моите критерии са повече от добри. 18м2 пък е размер на стая, позволяващ изграждането на доста сериозно домашно кино. С други думи по-скоро следва да те тревожат конкретните акустични особености на помещенията ти, а не толкова размерът им сам по себе си.

Що се отнася до препоръките - за да дадем някакъв адекватен съвет е нужна повече информация. Предполагам си видял в други теми кои са най-често обсъжданите детайли - предпочитания за тип звучене, предпочитания към определени музикални стилове, възможност за разполагане на озвучителните тела спрямо задната и страничните стени, бюджет, други специфични изисквания, плануваш ли ъпгрейди на електрониката и т.н.

Неактивен sarrummann

Не, не планувам ъпгрейд на електрониката, искам от наличните ресивъри, които имам, да извлека максимума. Възможността ми за разполагане на озвучителните тела спрямо задните и страничните стени е максимум 40-50 см., затова предполагам, че е по-добре да търся тонколони с преден порт или със затворен обем /макар че тези последните май напоследък не се произвеждат вече :)/. Предпочитанията ми за тип звучене са различни в зависимост от различните стилове музика, които слушам, а в това отношение имам много еклектичен вкус - слушам всичко без рок, поп-фолк и народна музика. Така например обичам да усещам атаката в електронните парчета, сцената в джаза, въздействащия, бърз и стегнат бас в клубната музика и т.н., също обичам да се насладя на звуковите ефекти на някой вълнуващ филм, разбира се, доколкото е възможно с тази моя електроника. Относно бюджета, до който да са озвучителните тела - нямам предели, но тъй като не мисля да правя ъпгрейд, разбирам, че на много добри ОТ няма как да извлека максимума от възможностите им, затова търся най-доброто за наличната ми техника :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Апетитът идва с яденето и съм почти убеден, че ще се стигне до ъпгрейд - поне на стерео усилвателя, но всяко нещо с времето си.

За кино системата, с този рисивър бих препоръчал озвучителни тела на Klipsch. Aко можеш да осигуриш 50см от гърба на колоната до стената - Klipsch Reference RF-62 II, ако пък е наложително да са по-близо до стената - Klipsch Reference RB-81 II. Озвучителните тела на Klipsch са високочувствителни и лесни за захранване. Рисивърът ти не би трябвало да има проблем от тази гледна точка и в случай, че колоните имат достатъчно място около себе си - аз не бих очаквал разбумтявания. Друг е въпросът, че с по-висок клас рисивър би постигнал звук на по-различно ниво.

Със стерео системата нещата са по-сложни.
Предполагам се досещаш, че в началния бюджет, а и не само, рядко се намират "Всеядни колони". Често съм опитвал да правя описание на звука на Klipsch, Focal и Monitor Audio тук във форума - предполагам си попадал на такива теми.
В общи линии според мен Klipsch са по-подходящи за динамична и шумна музика (рок, електронна, хип хоп и т.н.), както и слушане на много високи нива. Focal пък според мен са на другия полюс - по подходящи за хората предпочитащи спокойно слушане на спокойна музика с леко изнесено назад звучене. Monitor Audio според мен са по-балансирано решение, но при тях е добре да се обърне по-специално внимание на разположението и захранването.

Иначе казано, като избор за стерео система в стая 13м2 и усилвател от начално ниво, като план максимум бих предложил Klipsch Reference RB-81 II, Focal Chorus 706 или ако бюджета е по-свободен Focal ARIA 906 и в случай, че можеш да осигуриш поне 50см зад тях и стерео рисивърът ти може да ги контролира адекватно - Monitor Audio Silver 1.
Последните две решения биха се възползвали чудесно от по-висок клас усилвател, примерно Creek Evolution 50A, но това е тема по-скоро за бъдещи размишления.

Озвучителните тела на ProAc са чудесно балансирано решение, което според мен се справя отлично с широка гама стилове, но са в твърде висок бюджет и не мисля, че такава покупка би била разумна на този етап - би се получила крайно небалансирана система, в която хем си похарчил много пари за озвучителни тела, хем с настоящата си електроника не можеш напълно да се възползваш от възможностите им.

Неактивен sarrummann

Много благодаря за изчерпателния отговор! Разбирам, че така посочените ОТ са с оглед получаване на максимален ефект от ресивърите ми. Това означава ли, че по-ниски модели тонколони като например Klipsch Reference RB-51 II или Monitor Audio Bronze BX2 за стерео или пък Klipsch Reference RF-52 II за кино не биха били оптимален избор с оглед захранване и звуково налягане и качество в посочените от мен стаи?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Klipsch Reference RB-51 e съвсем малка колонка с 5 инчов говорител, която бих препоръчал единствено за съраунд канал, още повече, че разликата в цената между нея и по-големите букшелф колони на Klipsch не е фрапираща. Klipsch Reference RF-52 II са добро решение за съвсем начален клас кино, но ако човек може да си позволи RF-62 - разликата за мен е значима в полза на последните.

Monitor Audio Bronze BX2 е чудесно решение в началния клас и според мен най-сполучливия модел от бронзовата серия на Monitor Audio. Сребърната серия обаче е на качествено различно ниво и ако човек може да си позволи Silver 1 - не мисля, че има смисъл да обмисля бронзовата серия.

Това, разбира се, са мои интерпретации и никой не е длъжен да е напълно съгласен с тях.
Имай предвид, че за да постигнеш наистина качествено звучене - без значение от бюджета, останалите компоненти от системата ти също трябва да са на съответното ниво - източник, кабели и т.н.

Успех!