Автор Тема: Избор на Слушалки  (Прочетена 13804 пъти)

Hipodilll

• Гост
Избор на Слушалки
« -: Март 10, 2011, 19:13:00 pm »
Понеже скоро пари са система няма да има искам да си взема сносни слушалки. Да са с подходяща чувствителност и импеданс за да свирят на телефон (Nokia N8) и лаптоп. Повече ще се слушат с телефона, така че не трябва да са фрапиращо големи. Искам и да са затворени за да не се чува много около мен. Бюджета да кажем че е 200-300 лева.
Огледах модели на няколко по-известни за мен марки но ми допадна като параметри само Audio-Technica ATH-M50. Ако можете да кажете преки впечатления или поне алтернативи ще съм благодарен.

VB studio HI-FI

• Гост
Re:Избор на Слушалки
« Отговор #1 -: Март 10, 2011, 19:35:31 pm »
ATH-M50 са професионални слушалки замониторинг и миксиране на цена от 350лв (с ДДС)
Не е ясно какъв ще е резултата при свързване с техника, която в никакъв случай не покрива каквито и да са изисквания за този тип приложение. По добре е да послушате някои "цивилни" версии.

Hipodilll

• Гост
« Отговор #2 -: Март 10, 2011, 19:59:04 pm »
ATH-M50 са професионални слушалки замониторинг и миксиране на цена от 350лв (с ДДС)
Не е ясно какъв ще е резултата при свързване с техника, която в никакъв случай не покрива каквито и да са изисквания за този тип приложение. По добре е да послушате някои "цивилни" версии.

Кои са "цивилните" версии? Като изключим това, че не знам как ще свирят в условията, за които ще ги ползвам, са перфектни за мен. Точно такъв тип слушалки искам. Да се сгъват, въртят и да са с прилични размери. 3,5 Жака също е задължителен. Това, че са мониторни не е ли предимство? Ще слушам само WAV или в най-лошия случай MP3-ки който ще компресирам от FLAC.

VB studio HI-FI

• Гост
« Отговор #3 -: Март 10, 2011, 22:42:08 pm »
По важно е кои модели са налични за слушане и тест.
Вижте в магазина на сайта за наличности.
Всички слушалки имат идвата типа конектори.

Неактивен stiv 68

• Публикации: 28
« Отговор #4 -: Март 11, 2011, 11:37:18 am »
 Здравей ,аз имам въпросните слушалки (ATH-M50) и съм много доволен от тях ! Свирят балансирано , без да "преиграват" с ниски или високи честоти . Снощи след твоя въпрос даже ги пробвах с "Нокията" на дъщеря ми - свирят без проблем , но има едно неудобство - наушниците са покрити с кожа и при носене навън ще ти се изпотяват ушите.

VB studio HI-FI

• Гост
« Отговор #5 -: Март 11, 2011, 12:54:05 pm »
Това ме подсети да ви обърна внимание на връзката между предназначението и конструктивните особености при даден продукт.
Обърнете внимание, че всички слушалки на АТ, които са "отворен" тип са с меко текстилно и пропускливо уплътнение на чашките, а "затворения" тип са с кожено и плътно (залепващо) уплътнение. Това е продиктувано от конструктивните особенности.

За разликите между професионално ориентирани продукти спрямо такива за домашно ползване... подсказва самото разграничение и то независимо от видовете продукти. При ПРО вариантите на слушалки, освен конструктивните удобства, като завъртане и регулиране по всевъзможен начин именно за удобство при продължителен мониторинг, се цели макс. неутралност и липса на "оцветяване" - характер. Някои неадекватно го наричат "сухо" звучене, може би заради липса на една подходяща дума за описание.
Всъщност поставете се на мястото на професионален музикант или тон-режисьор. Часове продължителна работа с различен музикален материал + невероятни динамични нива на различни инструменти и вокали... а целта е да създадете продукт. Началото започва от композитора + изпълнителя чрез средствата - инструменти. Ако дадена техника не е точна, натурална, динамична и т.н. то още в процеса на записа започва "мазалото". Така че "мониторите" - колони, слушалки... трябва да удовлетворяват тези изисквания и онези които пряко касаят физическото място на мониторинг: тиха апаратна, сцена, студио, дискотека... все различни варианти, за всеки си има продукт.

Ако слушате ПРО слушалки за студио напр. навън, то цялата им идея се изпарява, защото няма слушалки които изцяло да елиминират околния шум, и когато той се смесва с музикалния материал = вече не говорим за онези критерии. Същото е и ако са вързани за PC, GSM... поради изкл. ниското ниво на хардуер + софтуера. Слушалки които са предназначени за пикове от напр. 110-120db. се ограничават от едва едва 85-90db. в добрия случай... а за други параметри не ми се говори и как създават РЕАЛНА представа за инструменти/вокал и от там за композиция и послание на музиката?! Няма как.

ТОВА обаче не значи, че не могат да ви харесват... знаете че харесването на нещо е обективен сбор от субективни навици и умения, представи, опит...

Слушалките за външно ползване удовлетворяват и КОМПЕНСИРАТ сбора от изисквания и ограничения за да ви харесат... засилва се баса и високите и др. няма смисъл да задълбавам. Така и всички продукти за различни приложения.
Както при авто озвучаването. Слушал съм авто хай-енд системи с naim, B&W, Bang & Olufsen...
Но това просто е по-добро автомобилно озвучаване от стандартното. Нищо повече.
Никакво сравнение със система в реално помещение... Не е правилно такова.

Та кои слушалки ще изберете, си е ваше лично интерпретиране на опита ви, изискванията, разбирането и осмислянето на инфо, с което разполагате... както и простото, НО важно нещо = да ви харесат емоционално.

Желая ви успех и удоволствие в избора и след него! :)

Hipodilll

• Гост
« Отговор #6 -: Март 11, 2011, 16:22:49 pm »
Благодаря за мненията.
 За изпотяването знам, че ще се появява тоя проблем.
 Във връзка си поста на VB studio HI-FI възникнаха няколко питанки. Всички тези неща които са за ПРО слушалките на мен ми се виждат голям + и за обикновена употреба. Въртенето и нагласянето предполага удобство, от което едва ли някои би се оплакал. Изолацията от страничните шумове също е предимство. Вярно на вън е неизбежно да изолираш всичко, но какво остава на тези модели без добра изолация или са отворен тип. Това че няма да се използват в оптимални условия (студио с добра техника) е така. Но предимството на мониторни слушалки си остава (неутралност и липса на "оцветяване"). Ако се тръгне по логиката, че на вън е шумно и не може да се слуша с качествен плеър, то значи да си слушам с тапите Phillips за 40 лева.
 Имам слушалки, които ми задоволяват исканията от към звучене (40 годишни Японски двулентови слушалки Sharp HP-400H в перфектно техническо състояние) но са прекалено големи и тежки с голям жак и искат малко по-мощен източник от телефон (на PC са добре). Искам нещо такова само че в по-компактен размер.

VB studio HI-FI

• Гост
« Отговор #7 -: Март 11, 2011, 16:50:33 pm »
Да, точно това е извода.
Всеки избира според предпочитанията си.
Щом тази концепция ви е на сърце и ум, то със сигурност е вашия избор.

"Питанките" обаче не ги видях. ;)
Разбира се сме насреща за отговори на тях.

Hipodilll

• Гост
« Отговор #8 -: Март 11, 2011, 17:05:36 pm »
Да, точно това е извода.
Всеки избира според предпочитанията си.
Щом тази концепция ви е на сърце и ум, то със сигурност е вашия избор.

"Питанките" обаче не ги видях. ;)
Разбира се сме насреща за отговори на тях.

Питанката е защо да не се ползват хубави слушалки с потенциал, макар и не в оптимални условия на тоя етап? Поне ще се изцеди всичко, което може източника, за сега, а за в бъдеще ще се слуша и музика от по-добър източник и на по-тихички места ;D Не мисля така или иначе да си купувам N на брой слушалки. Искам просто едни на прилично ниво, който да мога да сложа и на телефона си ако ми се прислуша навън.

Неактивен vanquished

• Публикации: 12
« Отговор #9 -: Март 18, 2011, 01:25:41 am »
Ако ще ги ползваш предимно навън си вземи едни in-ear .Примерно тези http://www.sennheiser.com/sennheiser/home_en.nsf/root/private_headphones_portable-ie-7?Open&path=private_headphones_mp3_portable  ,цената им е около 280 лв.
Dune HD TV101 - Roksan Kandy MKIII + ATC SCM 11 - TH42PV80

Hipodilll

• Гост
« Отговор #10 -: Март 18, 2011, 20:50:00 pm »
Брей доста скъпи "тапички" имало особено IE8, но дали си заслужават парите?
От 3 4 дена си слушам с Phillips in-ear, които си бях купил преди време за 50 лв. и стигнах до мнението, че каквито и да са слушалки няма как да изпитам кефа от музиката защото през повечето време вниманието ми е заето с нещата случващи се около мен и музиката ми остава като фон. А заслушам ли се чувам всичко около мен и не се получават нещата. Евентуално при тези тапи няма да ме дразнят явните недостатъци на тези които имам, но при по горе споменатите факти това няма да има особено значение като цяло.