Автор Тема: Klipsch Reference RF-52  (Прочетена 28330 пъти)

bluEyes

• Гост
Klipsch Reference RF-52
« -: Март 30, 2011, 23:22:43 pm »
Бих искал да разбера мненията ви относно - Klipsch Reference RF-52, дали някои има наблюдения лични или такива от познати. Като цяло чувам хубави неща за марката, модела ми е по джоба, смисъл бих се разделил с парите ако знам, че са приличен избор. Избегнете коментарите, че вкус приятел няма и това, че трябва да прослушам десетки видове, за да избера най-доброто за моят слух, всичко това е ясно, сега ми се иска да събера мнения относно тях, всеки да си каже, какво мисли и евентуално да посочи нещо подобно или по добро за цената...

http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29846

Ресийвъра е Харман Кардон 1600  :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Klipsch Reference RF-52
« Отговор #1 -: Март 31, 2011, 12:01:04 pm »
Добре е да дадеш повече информация за помещението и изискванията ти.

Колоните на Klipsch са популярни с това че са наистина много чувствителни и са доста лесен товар. Дори и с маломощен усилвател са способни на сериозно звуково налягане и динамичен звук.
Това е и една от причините да са често срещан избор при домащно кино, особено при по-бюджетно такова, а и не само - виж в раздел Галерия - темата за норвежците ... там има доста системи с Klipsch.

В зависимост от помещението ти, добър вариант може да е и Klipsch RB-61 или RB-81.

bluEyes

• Гост
« Отговор #2 -: Март 31, 2011, 22:51:39 pm »
Стая 20 квадрата, питам за тях защото съм решен да се спра на някоя марка и да си накупя постепенно цялата серия за да стане поне 5.1 и добре знам, че почна ли с едни тела не трябва да мешам, затова е важно да се насоча добре.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Март 31, 2011, 23:03:58 pm »
Големината на стаята не е единствения критерии. Ако не можеш да разположиш озвучителните тела далече от задната стена, то по-добре е да се насочиш към такива с предноразположен бас рефлекс. Klipsch RB-61 или RB-81 са такъв тип. Ако пък разстоянието не е проблем, то тогава и RF-52 / RF-62 биха били ОК!

bluEyes

• Гост
« Отговор #4 -: Април 01, 2011, 02:06:19 am »
Всъщност, какво разстощние е ок - 20, 30, 50см. от стената, като цяло това е единственото нещо в klipsch  което ме притеснява, че рефлекторите са задни, но пък са тежки с чудесно качество...

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Април 01, 2011, 02:15:27 am »
Няма нищо лошо в задния бас рефлекс, стига да може да му се осигури място.
В зависимост от конкретната колона и помещение разстоянията варират. Но като минимум бих отделил поне 30-40см. от задната стена и пак толко до страничните. в повечето случаи повече е по-добре, но нещата са относителни.
Това не означава, че когато колоните са с преден бас рефлекс, е добре да са залепени за стената.
Всички колони изискват разстояние около тях, за да свирят оптимално, просто при някои е по-критично, при други по-малко.

P.S. наистина не разбирам защо твърдо си се насочил към стоящи колони в този бюджет. Според мен RB-81 са по-интересни и проблема с разполагането им е по-малък.

hristobote

• Гост
« Отговор #6 -: Април 01, 2011, 17:03:26 pm »
Аз имам  в хола си комплекта Klipsch Reference RF-52 , с центъра за него и задни 42-ки.
Мога смело да кажа, че за домашно кино са един добър избор. Лесно се захранват, звучат прекрасно на ефекти и стават за слушане на музика. Още повече, при семества с деца се налага цялата колекция от филми и музика да бъде "закачена" на хард-дискове и непретенциозни HD плеъри.
Истината е че 80 % от хората не им трябва скъпа Hi-Fi техника, така че ако сте от тези хора смело ги купувайте!

Аз има друга концепция, при която  съм разделил дамашното кино в хола и система за слушане на музика в друга стая. При обща визия, на всичко на едно място, пак бих купил RF-52.

Имат и някой забележки по разположението:
1. Заден басрефлекс и при по-малко от 30 см от стената започва да се усеща досадно "плякане".
2. Имат тънки стени и се притесняваш дали няма да резонират - не го правят.
3. Колоната трябва да е насочена към Вас, защото хорната има огромни падове.
4. Черния фурнир изглежда леко евтин, но пък колоните са много красиви без решетки (жените ги приемат веднага :) )

Не съм поглеждал цената на RB-81 , но ако е близка няма добър избор за колона за домашно кино и Hi-FI, защото е с 8 инчов нискочестотен говорител.

bluEyes

• Гост
« Отговор #7 -: Април 01, 2011, 23:35:20 pm »
Гледам спецификациии, на едни модели на други модели и все срещам един термин Crossover frequency, какво всъщност е това, и кой вариант е по-добър да е повече херци или обратното.
Другото, което мис е иска да попитам е, какво ще ми кажете, ако сравним клипша с Focal Chorus 714V, гледам, че са по скъпи но дали си заслужава...

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #8 -: Април 01, 2011, 23:53:54 pm »
Да избираш колони по спецификации е като да избираш кола по цвета!
Crossover frequency е честотата на която е настроен Crossoverа. Или-най просто казано - до каква честота свирят едните говорители... и от каква честота нагоре започват да свирят другите говорители.
Това по никой начин не може да ти даде ясна представа за звука на една колона.

Относно Focal 714V, звучат различно от Klipsch, имат своите почитатели, но Klipsch 52/81 са способни на доста по-сериозно налягане и мисля че за домашно кино и конкретно в твоя случай са по-подходящ избор.

bluEyes

• Гост
« Отговор #9 -: Април 02, 2011, 00:05:24 am »
Не съм много в час с по инересната музикална терминология, какво визираш под налягане...

hristobote

• Гост
« Отговор #10 -: Април 04, 2011, 16:22:14 pm »
Не съм поглеждал цената на RB-81 , но ако е близка няма добър избор за колона за домашно кино и Hi-FI, защото е с 8 инчов нискочестотен говорител.
Направил съм досадна правописна грешка в горното изречение да се чете:

"Не съм поглеждал цената на RB-81 , но ако е близка е по-добър избор за колона за домашно кино и Hi-FI, защото е с 8 инчов нискочестотен говорител."

:)

hgi

• Гост
« Отговор #11 -: Април 04, 2011, 20:55:26 pm »
Не съм много в час с по инересната музикална терминология, какво визираш под налягане...

Ами казано с най-прости думи доста силно може да си ги пуснеш без да ти кривят, а и без особено мощен усилвател.

Аз съм с RB-81 и общо взето над 12 часа на 50 ватовия ми усилвател не мога да издържам дълго в стаята. 150 W (до 600 W пик) си е сериозна работа. Малки зверчета са тия колонки, повече от идеални са за парти, а и за жива музика и особено вокали са екстра...

bluEyes

• Гост
« Отговор #12 -: Април 05, 2011, 00:08:13 am »
Ами нз по коя логика да се водя, цената на двата варианта е една и съща rf-52=rb-81, в единия случай получавам среда, бас и хорна 100вата, в другия бас и хорна 150вата, но с значително по-долям говорител и съответно повече запас откъм мощност. В Събота ще ида да ги прослушам на живо, но ми се иска до тогава да събера малко мнения :) Като цяло смятам след това да купя съраунд и център, затова не ми се дава 1400лв. за rf-62, а и стаята ми е 20кв.м, ще се събере мн мощ на едно място, която няма да мога да ползвам, знам ли какво да правя от друга страна по-мощните тела са по добър избор...

Неактивен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #13 -: Април 05, 2011, 09:37:03 am »
Когото ходиш да слушаш колоните ,вземи си и усилвателя , да си сигурен , че добре се съчетават. Отдели си повчко време да чуеш и други колони как звучат на мен тези много ми допаднаха и бях на крачка от покупката ,
http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29897
звучат доста неутрално и приятно , но в крайна сметка взех други :).
Дерзай :)
И не забравяй , че букшелф колоните изискват допълнителна инвестиция - стойки да си ги предвидиш в бюджета (още 250 лв. минимум )

bluEyes

• Гост
« Отговор #14 -: Април 05, 2011, 22:36:31 pm »
Значи определено използването на буукшелф се обезмисля, лично аз бих взел стоящите колони, повече обем, повече мощ, значително по стабилни и изглеждат супер, взимането на усилвателя с мен при проби просто е невзъможно, за съжаление, но какво пък... да става каквото ще, риск винаги съществува, а и не на последно място всяко помещение звучи различно, просто няма как да направиш супер правилният избор :)