Автор Тема: Бюджетно домашно кино  (Прочетена 9557 пъти)

iwoto

  • Гост
Бюджетно домашно кино
« -: Април 22, 2011, 12:04:54 pm »
Здеавейте,

От дълго време чета форума,следя всички теми с интерес.
Най-накрая дойде и времето да сменя домашното си озвучаване та:

На първо време мисля да се купят ресивър + 2 фронтални.
Музика/филми 50/50
Бюджет около 1500 лв.
Стая 18 кв.м.
От магазина към сайта съм набелязал МА BX2 или Клипш RB 61.
Как се представят в ниските честоти в стерео?Да си призная -обичам бас,придава дълбочина и обемност на звука.
Доколкото разбирам МА си пасвали доста добре с Денон , в тази връзка подходящи ли са за тях 1611 и 1911,а също така какви са разликите по между им(особено в аудио аспект).
Кои модели на Онкио и Ямаха да пробвам ?
 
Мисля да организирам едно идване до София и да прослушам всички комбинации влизащи в бюджета,ще съм благодарен ако кажете къде може да се случи това.

Очаквам съветите ви,

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #1 -: Април 22, 2011, 19:28:58 pm »
За дълбочината на баса в системата ти, в последствие ще се погрижи субуфера.
Нямам представа какви са критериите ти за добро представяне в ниските честоти.
Колоните, които си посочил, и особено BX2 се справят чудесно в тази насока ... за размера и цената си. Но идеята на една букшелф тонколона,  особено в този бюджет, не е да впечатлява с невероятен бас - като количество :)

Относно рисивърите - бих се насочил към Denon 1911 или Yamaha 667. В този клас рисивърите са едно прилично начало и в същото време не бива да очакваш чудеса в стерео режим - по принцип рисивърите не са създадени за това и моделите които се представят сравнително добре са в доста по-сериозен ценови клас... но за това сме говорили многократно.

От друга страна аз често гледам твърде критично на нещата.  Предполагам имаме доста различни критерии и представи за звука... и неща, които ми се струват просто приемливи, на теб може да ти се сторят чудесни ;)

Предимство на Yamaha 667 е че има предусилвателни изходи и след време, с подходящ стерео усилвател може да надградиш сериозно системата!

Не забравяй да предвидиш бюджет за подходящи стойки и кабели!


iwoto

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #2 -: Април 22, 2011, 22:39:57 pm »
За кино знам , че ще е необходим суб,но за музика предпочитам да слушам без, затова и питам как са басите в стерео.Необходим ли е суба или сами се представят добре?
Явно е ,че докато не ги чуя нищо няма да разбера.
Нещо за Клипша?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #3 -: Април 22, 2011, 22:51:54 pm »
Както вече казах:
Цитат
Нямам представа какви са критериите ти за добро представяне в ниските честоти.

Стотици хора слушат такива озвучителни тела в стерео без субуфер и са доволни ... други стотици пък ги слушат със субуфер :)

Всичко опира до това какви вкусове и нужди имаш.

Според мен и Klipsch RB-61, и Monitor Audio BX2 спокойно могат да се слушат без субуфер, но има немалко хора с по-различни звукови апетити.

Успех!

diannedel4ev

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #4 -: Април 25, 2011, 14:06:33 pm »
Скоро ги чух MA BX2, имат идеален бас дори и за Massive attack.  :)

iwoto

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #5 -: Април 25, 2011, 16:18:55 pm »
Мерси за отговорите,

Насочил съм се към BX2 защото мога да ги мина с по-евтин ресивър.
Ако евентуално мина на RX2 /RB 81 то тогава Ямаха667/Денон1911 ще вършат ли работа или трябва да мнавам на по-висок клас?
Не предвиждам купуването на марков суб.Ще го ползвам само за дум,дум в киното и според мен не е основано да давам 1к за такъв.

iwoto

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #6 -: Май 13, 2011, 19:01:01 pm »
Здравейте отново,

Напълно съм объркан.

Първо-май ще сменя концепцията-стигнах до извода , че въпреки че гледам много филми , рядко са такива с ефекти и няма нужда  5,1 а е по добре да подбера по-добри стерео компоненти.
Второ-Ходих да слушам МА BX2 в София аудио център-ми не е лоша ,харесах и високите,средите, басче има,но цялостното звучене беше някак сухо.
Слушах също и Фокал 706 -сравнявах ги на А и Б na Denon  700- звучеше доста по-ясно,по-чисто,баса беше повече а външния вид е просто супер.
Колега от форума беше казал че звука на МА сякаш идва зад колоната,аз мога да го опиша като сякаш е сложена зад перде-някак по-мътен .
Исках да чуя и RX 2 - За жалост нямаше.
Та ако не бяха тез 55Хз долна граница при фокала ,най-вероятно щех да се насоча към тях,но ми се струват прекалено малко.
Слушах също и RX5 или 6 на денон 1911 с идеята да предобия представа за RX2 - незнам от ресивъра ли ,но отново не бях впечатлен.

Сега ми се ще да чуя и други марки,например B§W 685 и Klipsh, но обикалянето на магазините в Сф ми е доста трудно.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #7 -: Май 13, 2011, 19:49:29 pm »
Не знам защо те притесняват тези 56Hz. Ти си ги чул и не си усетил липса на бас, а в магазина помещението е доста по-голямо от твоето. Общо взето едва ли ще намериш друг букшелф в този бюджет и осезаемо по-добри ниски честоти.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #8 -: Май 13, 2011, 19:52:11 pm »
Понякога, когато едни колони са твърде впечатляващи на първо слушане, това не е добър знак за дългосрочната перспектива. Често за да бъде даден продукт твърде впечатляващ за неопитния слушател, това значи че нещо изпъква над останалите неща :)

Сега конкретно по твоя въпрос... казваш, че според теб 706V свирят по-басово от BХ2 ... но те притеснява че по спецификации стигат до 55Hz а BХ2 до 42Hz?
Как според теб е по-добре да се избират компоненти, чрез слушане или по спецификации :)
Ако си решил да търсиш евтини букшелф колони, които да възпроизвеждат добре 30HZ или 20HZ... стискам палци  ;D
Ако пък си решил да търсиш евтини букшелф колони, които ти допадат като звук. В бъдеще винаги можеш да добавиш добър субуфер.

RX5 няма как да си слушал - не съществува такъв модел!

diannedel4ev

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #9 -: Май 13, 2011, 23:55:07 pm »
Това,че пише 55херца, не значи ,че колоната не свири по-ниско, а че производителя измерва равномерна амплитудно-честотна характеристика при примерно –3 или –6дб. Всъщност в музиката рядко има по-ниски честоти и дори и да ги има, те пак се чуват само че по-тихо от другите. Ако пуснеш честоти от тестов диск, ще се убедиш сам, че се чуват дори 25херца, само че тихо, говорителите се движат и при 2-3 херца, но нищо не се чува. Освен това като ги занесеш у дома, ситуацията коренно се променя и може и да ти се стори, че имат не просто басче, а  пълноценен бас. МАбх2 аз ги слушах у познат в хола му и никакъв събуфер не им е нужен, друг е въпроса, че намирам високите им за дразнещи и с метален отенък, което по принцип го улавям при всички колони, които не са с меки куполи за високите и особено металните мембрани на ниско-средно честотните драйвери. Ако искаш мек и приятен звук няма по-добро от говорители с целулозна мембрана и копринени високи. И не си прави изводи за звученето на нещо, закачено към Денон и особено острите Ямахи, няма музика там. Само ако знаеш, колко десетки фирми произвеждат колони по-добре звучащи от тези за които си се хванал и още толкова фирми произвеждат усилватели по-добре звучащи. Това е субективно, но съдя от това, което си написал за сухото звучене на MAbx2 и Денона, много ясно, няма да издам голяма тайна, ако ти спомена, че всички така наречени вярно и точно свирещи колони и компоненти свирят сухо, а тези, както са ти харесали Фокал и ще ти харесат и други, които не се споменават по форуми или се отричат и споменават като оцветени, неверни и т.н. Така, че можеш да минеш доста евтино с колони, които много да ти харесват на звук, независимо, че тук няма да прочетеш нищо за тези марки, а може да ти струва 10 пъти повече вярно и точно свирещи колони, които на всички им звучат сухо, с изключение на тесен кръг от просветени и с много опит хора. За баса не се тревожи и все пак няма как малка колона да свири като голяма, обемът и размерът са решаващ фактор при колоните. Не ми се превежда, че е много дълго, статия от западно издание, в която студиен техник подробно обяснява как подобни по размери и с подобни по големина драйвери свирят подобно въпреки цената си и противно на много вече наложеното мнение скъпи малки колонки не могат да бият по-евтини с по-солидни размери и драйвери. Просто намирай как и къде да слушаш много марки без предубеждения и си затваряй очите,ако искаш за по-голяма непредубеденост. Тези B&W 685 хич не си прави труда да ги слушаш, същата ламарина са и те, няма музика там, Фокала по-добре и то много, сам си чул, и тези цифри, херци, цени и марки изобщо не ги гледай, нямат нищо общо с музиката. :)

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #10 -: Май 14, 2011, 01:06:11 am »
Ако искаш мек и приятен звук няма по-добро от говорители с целулозна мембрана и копринени високи.

Значи diannedel4ev току що отрече 3/4 от сериозните производители на колони ???
Може би Avalon нямат приятен звук? Защото ползват керамични среди, кевларени басове и диамантени или керамични високочестотни?
Или пък Dynaudio не свирят меко и приятно защото ползват полимерни среди и басове?
Примерите са десетки...

 
И не си прави изводи за звученето на нещо, закачено към Денон и особено острите Ямахи, няма музика там.
В Denon и Yamaha няма музика ... за сметка на това в 150 левовия Pioneer на diannedel4ev има... купища :-X
 
Просто намирай как и къде да слушаш много марки без предубеждения и си затваряй очите,ако искаш за по-голяма непредубеденост. Тези B&W 685 хич не си прави труда да ги слушаш, същата ламарина са и те, няма музика там,

Слушай много марки и модели... но не слушай B&W 685 защото diannedel4ev не ги харесва :o

diannedel4ev, всеки има право да проявява лош вкус и ограничен кръгозор... Също така всеки има своите пристрастия към дадени марки, модели, инженерни решения и типове звук.

Да се говорят Явни глупости обаче, с твърда и непоколебима категоричност няма да се толерира в този форум!
Писал съм за това немалко пъти... конкретно на теб също съм ти наблягал ако не бъркам!



Преди няколко години имах редица срещи и разговори с производителите на един от най-добрите и скъпи грамофони в световен мащаб. Двама симпатични американци, които произвеждат уникален продукт, слушали са стотици системи от най-различен калибър и на опита им може да завиждаме благородно всички тук.
Едно от най-приятните качества у тези двама господа, което ми направи впечатление, беше разбирането им за многообразието и богатството на света като цяло и на аудио техниката в частност.
Въпреки, че те бяха чували, свързвали, настройвали и експериментирали с много повече техника от всички нас взети заедно - и като качество и като количество...
Нито веднъж не чух от тях - това е боклук, онова не свири, свирят само такива или онакива колони и т.н.

Срам ме е, когато всеки трети българин, чул 10 прилични системи в живота си започва да разбира цялата вселена на аудиото и да ръси абсурдни категоризации с лека ръка!



Извинявам се на iwoto  за спама, несвързан с питането му.
По въпроса - намери време, обиколи и послушай максимален брой решения, и прецени кое най-много ти допада като звук, без да се ръководиш от предразсъдъци и догми.

Успех!




iwoto

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #11 -: Май 15, 2011, 20:42:57 pm »
Какво Ви е мнението за DALI ICON?
Струва ли си да се чуят?
Ясно е,че всичко трябва да се чуе,но като си от провинцията това е доста трудно.

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #12 -: Май 15, 2011, 23:04:54 pm »
Dali Icon 6 са колони харесвани от много хора. Струва си да ги чуеш и тях, и доста други колони, но нали бюджета ти беше:
Цитат
На първо време мисля да се купят ресивър + 2 фронтални.
Музика/филми 50/50
Бюджет около 1500 лв.

Дори да се насочиш към по-малкия и по-слабо оценен модел, пак надхвърляш бюджета.

iwoto

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #13 -: Май 15, 2011, 23:41:25 pm »
Имам впредвид Икон 2.

Въпреки ,че писах 1500 не искам за тези пари да взимам нещо, което ще искам да продам след година.
Може би ще се понапъна още малко , ако чуя нещо което да ме спечели. 

iwoto

  • Гост
Re:Бюджетно домашно кино
« Отговор #14 -: Май 16, 2011, 19:05:38 pm »
Кой усилвател е по-подходящ за Фокал 706 - Денон 710 или НАД 326?