Автор Тема: Избор на субуфер  (Прочетена 11333 пъти)

vessk0

  • Гост
Избор на субуфер
« -: Април 24, 2011, 18:21:08 pm »
Здравейте, малко по малко допълвам системката за удоволствия (кино+музика) и вече ми остана да си намеря приличен субуфер (в момента ползвам временно едно дърво наречено Тъндър 12", което е логично че почти за нищо не става). От както се изместих в близост до центъра на стаята се намали плътността и силата на баса в ушите ми. Преди седях малко по-вдясно, а стария субуфер (от Z-5500) седеше до мен и постигаше сериозни нива на налягане и доста по-хубав бас (във всички аспекти). Не мога да кажа със сигурност къде ще седи бъдещия субуфер, бих искал пак да го сложа в дясно от мен, около дясната предна колона (или под бюрото), а за втори вариант, на мястото на сегашния (така ще спестя от кабел). Давайте предложения, ето и 2 бързи снимки на системката ми, за да добиете някаква представа:



Системата се състои от:

Ресивър: ONKYO TX-SR608
ОТ: Eltax Monitor Pack (III, VII, Center) @ Bi-Amp

Стаята е с квадратура между 13 и 14кв.м и има относително добра акустика.
Търся нисък, мек, топъл бас (по възможност и да го усещам здраво и с тялото ;D ) и минимум 10" говорител.

Бюджета е около 600лв.
Бях се насочил към субуферите DALI, като характеристики и цена. Мога да се напъна и да взема 12" Concept, но ме въздържа липсата на бас рефлекс, а аз искам басът да диша. :) Та в крайна сметка съм се ориентирал към Dali BASIS 100, единствено ми се вижда малко мощността пък и може би 32-та херца долна граница, но пък и не виждам по-добър аналог за тези пари. Ако има нещо колеги, подсказвайте. :)  Бих искал да си взема нещо втора ръка, но не намирам много обяви за активни субуфери (изключая авто суббасите). :)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на субуфер
« Отговор #1 -: Април 24, 2011, 19:04:25 pm »
600лв. са крайно недостатъчни за добър нов субуфер!
От друга страна, нивото на цялата система предполага подобно бюджетно решение.
Субуферите, които най-често препоръчваме - REL и Velodyne са над бюджета ти уви.
Едно от подходящите неща, които би могъл да направиш е да проявиш търпение и да изчакаш появата на приличен субуфер от гореспоменатите марки - втора употреба... но у нас такива неща втора ръка се продават рядко.
Другият ти вариант е да чуеш и евентуално вземеш някой от намалените Далита - субуферите, които са на такива цени без да са намалени, са наистина доста компромисни.

Относно разположението - да завреш субуфера под бюрото е едно от най-лошите неща, които би-могъл да направиш...

Въпроса с инчовете на говорителя при субуферите е нещо, с което често се спекулира и се разбира доста криво.
Много по-добре е да вземеш субуфер с 8" качествен говорител, който е способен да възпроизведе бърз и качествен бас, отколкото да залагаш на евтино решение с голям говорител, което да ... бумти.
В общи линии същата е и ситуацията с останалите озвучителни тела.

Обърни внимание, че повечето начални модели и на REL, и на Velodyne, са именно с 8" говорители... и със Затворен обем!

Да не говорим пък, че стаята ти е малка и гонене на супер ниски честоти и огромни басови говорители в такава стая ... особено пък с таъв бюджет е напълно безмислено!

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Избор на субуфер
« Отговор #2 -: Април 24, 2011, 21:19:26 pm »
Ако искаш да си по-спокоен относно разполагането на събуфера в стаята, търси такв със затворен обем или с преден бас рефлакс и говорител.
Аз друго исках да попитам. Къде е центъра на тази система - слушателското място?

vessk0

  • Гост
Re:Избор на субуфер
« Отговор #3 -: Април 25, 2011, 00:42:34 am »
То на мен не ми е проблем да изхабя малко време в тестване на "идеалното" място, желанието ми за "портнат" събуфер е именно в повдигната ч.х-ка в зоната около и под 30Хц. Общо взето избора трябва да се сведе до бас подходящ за музика главно, тъй като във филми винаги ще съм доволен. :)
Слушателското място е приблизително квадрат с ширината на бюрото, зад него, общо взето средата на стаята, там където баса е най-слаб. В момента Тъндъра (поради насочеността си) определено се усеща посоката на говорителя и така е добре, но това не е обективно. Естетически и практически (в кабелния смисъл) ми изглежда добро това разположение и има минимално заглъхване на ниските честоти.
Иначе и аз искам Велодин, но парите му не са никак малко и ще трябва да се лиша 2 месеца без храна и ще излезе с крайна цена повече, от колкото съм дал само за колоните и звуковия им кабел... ;D
Как седят нещата със субовете марка "Клипш"?
Гледам в Аудио-Арте имат преоценени модели - 10" и 12". С малко напън може би ще успея да взема Klipsch Reference RW-10d. Има ли хора, които са го слушали да изкажат мнение, той за мен е компромисен вариант с пасивният излъчвател, но не ми харесва особено факта, че активния говорител е насочен надолу, а съседите ми под нас не са привърженици много много на силния бас. :( Чудя се дали за 100лв отгоре не е добре да взема и 12" модел, но там вече парите са под голям въпрос, пък и стаята ми е малка де...
Принципно, мислих следващия ми ъпгрейд във времето да е в предните колони и на тяхно място да цопна 2 х Klipsch RF-62, гледам ги препоръчвате за динамична музика...та Klipsch subwoofer ще си пасне добре с тях... Аз съм супер доволен от сегашните колони, но може би в рокаджийските/метълски песни издишат, имам чувството че са предназначени за по-обикновена, спокойна, класическа музика, където определено всяват респект и топлина с мекото си звучене...
Относно музикалните стилове, които се слушат - те са всякакви, като ще приложа примерна класация с процентно ориентирано слушане на типовете музика:
1. Рок - алтърнатив, крисчън, хард-рок, модерен рок, симфоничен метъл... (тук преимущество е бързия и отчетлив бас)
2. Дръм'н'бас/дъбстеп/хип-хоп... (тук преимущество е мекия, мощен, биещ в гърдите нисък бас, по-"кар аудио" ориентиран, ако мога така да се изразя)
3. Транс/електронна/хардкор... (може би като горното, но намален леко като сила)
4. Ретро/класика/баладична музика за разпускане

Както виждате, търся универсално животинче, което съм сигурен, че няма как да  бъде предложено, особено в този ценови клас, но желанието винаги е в повече. :)

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на субуфер
« Отговор #4 -: Април 25, 2011, 01:07:01 am »
vessk0... чета поста ти и някои неща ме учудват.

1 - Как и защо реши, че Klipsch Reference RW-10d има пасивен излъчвател, а активния говорител стреля надолу?
2 - Защо реши, че субуферите с пасивен излъчвател са компромисен вариант!? REL T1 - може би най-награждавания субуфер в класа си, е именно с такава конструкция!
3 - Кое те кара да мислиш, че като е насочен надолу говорителя на субуфера съседите ще те чуват, а ако е насочен напред няма?

Първо казваш че съседите ти не са фенове на силния бас... и че парите са голям проблем ... а после се чудиш дали да не вземеш 12" субуфер... за 13 квадрата стая ???

Klipsch Reference RW-10d за 800лв е добра оферта, но ако ще се покачва бюджета, сериозно бих обмислил вариантите REL T3 и Velodyne CHT-8Q за около 950лв!

"кар аудио" ориентирания бас е едно от най-неприятните неща случващи се с музиката и не мисля че някой от пишещите тук добронамерено би ти препоръчал нещо в тази насока :-X

vessk0

  • Гост
Re:Избор на субуфер
« Отговор #5 -: Април 25, 2011, 01:23:00 am »
Божеее, аз какво гледам, какво пиша, дам, в заблуда съм бил относно акустиката на кутията на Клипш-а, както и да е.. :) Под компромисен вариант имах предвид личните ми нагласи. Ясно ми е, че басовите вълни се разпространяват навсякъде, но насочения надолу говорител ми води мисли за по-големи вибрации в пода? ???
Относно бюджета, нещата стоят така - имам сигурни 600лв, плюс 100-130лв, които са резервни, с малко напъни и желание от тук-там може да се преборя за 8 стотака за въпросния 10" Клипш, който вече като се замислям, поне на теория  би трябвало да ми дойде добре и идва момента на вашите мнения. Затова и за сега изключвам REL/Velodyne моделите.
Иначе, аз винаги мисля много варианти, така че не се захващайте особено за крайностите, които ми се въртят в главата. :D

И така, сега на четене е Klipsch Reference RW-10d и евентуалната му покупка в близките 2-3 седмици. През това време ще се оглеждам разбира се и за предложения втора ръка. Този субуфер претенциозен ли е и какви са му плюсовете и недостатъците.

Активен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на субуфер
« Отговор #6 -: Април 25, 2011, 02:01:51 am »
При ограничен бюджет взимането на Klipsch Reference RW-10d с козметичен дефект на тази цена според мен е разумен избор!
Имайки предвид каква музика слушаш, очаквам да ти хареса доста, пък и за тези пари каточели няма други интересни предложения у нас - нови и с гаранция!

Предполагам преди да го вземеш ще го тестваш, за да прецениш сам.

Успех!

Неактивен drpetar

  • Публикации: 239
Re:Избор на субуфер
« Отговор #7 -: Април 25, 2011, 11:52:35 am »
Моето скромно мнение е преди да избереш субуфър да си изясниш цялостната си концепция относно това как ще изглежда в завършен вид системата ти.

От една страна пишеш, че сегашните ОТ ти харесват. От друга страна, че може би ще смениш фронтовете с клипш рф-62. Това са доста различни варианти. Вторият вариант отива в съвсем друга ценова категория, защото само рф-62 струват повече от целия ти комплект сегашни колони. Ако смениш фронтовете с клипш, по-нататък сигурно ще поискаш да смениш и центъра, и вероятно съраундите, за да паснат темброво на фронтовете. Т.е. евентуалният ъпгрейд с клипш ще ти струва около 3-4 пъти повече от сегашните ти ОТ.

Та мисълта ми е, че изборът ти на субуфър трябва да се съобрази с това дали ще останеш със сегашните си колони или ще ъпгрейдваш. При сегашните ти колони субуфър за 600-700 лв. е ок., но ако ще ъпгрейдваш ОТ с клипш рф-62 и съответните център и съраунди, може би трябва да се замислиш за нещо по-добро като субуфър.