Автор Тема: Какво ще кажете за тази комбинация ?  (Прочетена 24010 пъти)

Anton

• Гост
 Привет!
 Току що се регистрирах.....в интерес на истината преди няколко часа открих този интересен форум, позачетох се и видях, че тук наистина има хора със знания. Тъй като съм доста начинаещ в тази сфера и предполагам това е поредния подобен пост, който срещате исках да се допитам до Вас какво мислите за тази комбинация на която съм се спрял.
 Преди дам инфото, нека обясня какво си търся. Разполагам със сума от 1000лв. На първо време източникът на музика, с който разполагам е обикновен лаптоп с вградена звукова и видео карта. Знам, че е компромис, но на този етап нямам възможност за нова с-ма с някоя звукова карта на Asus за 300лв. или DAC, който да трансформира цифровия сигнал в аналогов, но това за в бъдеще ще бъде коригирано.....Искам да постигна малко по-сериозно качество от музиката, която имам в момента (PC колони Logitech 5.1 X540), затова реших да премина на вариант със стерео компоненти или по-скоро в моя случай компоненти за домашно аудио. Ето компонентите, на които съм се спрял:

Колони: Pioneer S-ES3TB / http://www.aval-bg.com/za-doma/pioneer/komplekti-tonkoloni/pioneer-s-es3tb

Рисийвър: 1) Pioneer VSX-420 / http://www.aval-bg.com/za-doma/pioneer/resivyri/pioneer-vsx-420-k
                2) YAMAHA RX-V367 / http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30053 (но до колкото видях този е 4 ома и не знам дали ще ми свърши работа ?)

Бас: Pioneer S-21W / http://www.aval-bg.com/za-doma/pioneer/aktivni-subuferi/pioneer-s-21w

Знам, че компонентите не са нищо специално, знам, че AV рисийвърите не се препоръчват за слушане на музика, знам, че ниският клас на Pioneer не е нищо специално, но наистина нямам възможност да отделя повече пари на този етап.
 Затова, моля да ми кажете дали за тези пари това е сравнително добър избор или има и още по-добър ?
 Знам, че втора ръка ще излезнат доста интересни и по-качествени предложения дори и за по-добри пари, но държа компонентите да са нови!
 Предварително благодаря на отзовалите се  :)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Какво ще кажете за тази комбинация ?
« Отговор #1 -: Юни 08, 2011, 00:06:02 am »
Здравей и добре дошъл във форума.
Казваш, че искаш да ъпгрейдваш качеството на звука при музика, а тръгваш в посока кино.
Вярно, че и с тези компоненти ще получиш ъпгрейд спрямо досегашните си, но въпреки това ако се насочиш към стерео система ъпгрейда ще е по-осезаем.
Обмисли го добре и ако решиш за стерео ще ти предложим нещо.
Дай повече информация за помещението, какъв тип музика слушаш и как слушаш.

Anton

• Гост
« Отговор #2 -: Юни 08, 2011, 00:16:12 am »
 Помещението е в квадратна форма (широчината и дължината са почти еднакви, височината е около 3метра) не съм ги мерил с точност, но ако това ще ви улесни, ще го направя.
 Музиката, която слушам варира от класическа като Вивалди, dub step, reggae, hip hop до Тhe Prodiy и  метъл банди като System of A Down и т.н. Със сигурност не слушам поп-фолк и народна музика.
 Ако е категорично, че в стерео областта ще получа по-добър ефект, то няма какво да го мислим. Затова съм в този форум, защото съм сигурен, че има какво да науча.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Юни 08, 2011, 01:03:18 am »
Хубаво е да си изасниш приоритетите.
Дали държиш да постигнеш оптимума за бюджета си при слушане на музика, или държиш повече на гледането не филми.

И в двата случая, според мен разумното решение в този бюджет е да се стартира с усилвател(стерео или кино рисивър според случая и изискванията ти) + чифт букшелф колони.

В случая с кино системата лека полека ще добавяш център, съраунд, бас ...

В случая със стерео системата - в бъдеще ще ти остане да добавиш приличен източник.

Озвучителните тела, които си посочил според мен са наистина силно компромисни и не мисля, че покупката им би била разумна инвестиция от която и да е гледна точка.

Мисля че много по-добро решение би било да кажем:

YAMAHA RX-V467 + Monitor Audio Bronze BX2   като начало, ако изграждаш кино система

или

NAD C316 BEE + Monitor Audio Bronze BX2   ако се спреш на варианта стерео система.

Това разбира се са просто примерни варианти - насоки за размисъл.

Успех!

Anton

• Гост
« Отговор #4 -: Юни 08, 2011, 01:35:29 am »
 Благодаря за бързите отговори!
 Моят приоритет определено е слушането на музика, всъщност аз дори нямам телевизор и мисля, че на този етап определено говорим за стерео комбинация. Грешката е моя, че ви подведох с първоначалната информация, тъй като не бях наясно от какъв тип точно компоненти имам нужда.
 Вторият вариант ми се струва интересен, но не знам, може би аз имам коренно различна представа и очаквания....рискувам да прозвуча непрофесионално, но тези букшелф ОТ не са ли прекалено малки :)

Имам 2бр. от времето на баща ми такива Радиотехника , които свирят доста добре поне за моите разбирания....в такъв случай, ако разполагам с такъв ограничен бюджет (1000лв) няма ли да е по-добре да си сложа тях, или има колони до 400-500лв. които да са по-добри в случая

Anton

• Гост

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Юни 08, 2011, 01:40:09 am »
Прочети тази статия:

Какво е това бас?

После разгледай подробно темите в стерео раздела и можеш да си отговориш на въпроса защо до определен бюджет(че и над него много често) препоръчваме букшелф колони.

Anton

• Гост
« Отговор #7 -: Юни 08, 2011, 02:49:01 am »
 А с този усилвател NAD C316 BEE, кой от 2-та комплекта ще се връзва по-добре:

1) http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29902
 2) http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=30072

Всъщност, как е правилно, чета много противоречиви мнения, едни казват, че усилвателя трябва да е по-малко watts от тези на говорителя, някъде срещам обратното....в случая този усилвател (2х40) достатъчен ли е да захрани колони от 100W RMS каквито са Monitor Audio BX2 например ?

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #8 -: Юни 08, 2011, 10:43:22 am »
Здравей

OFF** Снимката на колоните Радиотехника ми провокираха носталгични спомени от преди повече от 20 години. Имах подобни колони около '90 та година, вързани към усилвател Техникс, не му помня модела, и полски грамофон Унитра като този на снимката по-долу. За времето си колоните свиреха много добре. :) **OFF

Сега по темата. Ако приоритетът ти е слушане на музика значи клониш към стерео система. Според мен предложението на Rudra НАД + Монитор аудио ВХ2 е много добро и не знам дали има нещо друго равностойно в рамките на бюджета, който си посочил.

Относно ватовете. Много много недей да съдиш за усилвателите по характеристиките, там и други неща имат значение за да се захранят едни колони добре. В характеристиките на много от съвременните колони има препоръчван диапазон за мощността на усилвателя. Напр. моите колони се водят 120 В, а препоръчвания диапазон за усилвателя пише от 15В до 120В.

Относно МА ВХ2 и Клипш 51. По принцип звученето на Монитор аудио и Клипш е различно и е въпрос на вкус кое от двете ще ти допадне. Така че е добре по възможност да направиш предварително прослушване. Иначе посочените от теб МА ВХ2 и Клипш 51 са малко неравностойни за сравнение, клипш 51 е по-малка колона, която повече става за съраунд, отколкото за фронтална. Ако сравняваш МА ВХ2 с клипш, той трябва да е по-скоро 61. На мен лично между МА и Клипш повече ми допада звученето на МА.

Още нещо. Трябва да вземеш предвид дали колоните са с преден или заден бас-рефлекс. Тези със заден изискват по-голямо разстояние от стената, напр. 30-50 см. Ако имаш такова разстояние добре, ако нямаш - трябва да се ориентираш към колони с преден бас-рефлекс.

Едно предложение, ако бюджетът ти е много ограничен. Прослушай няколко усилвателя и колони и се ориентирай как би искал да изглежда системата в завършен вид. След това си купи усилвателя и го свържи към колоните радиотехника. След време, ако не те задоволява звученето и след като посъбереш още финанси, вземи колони. След още време помисли за източника, напр. ДАК, който да свържеш между ПС и усилвателя. И т.н.

Успех

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #9 -: Юни 08, 2011, 11:38:42 am »
Забравих две неща  ;D

Букшелф колоните изискват подходящи стойки, напр. тези http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29910. Нужно е да го имаш предвид като планираш бюджета  ;D

Трябва да заделиш малко средства и за прилични кабели - кабели за тонколони и аналогов RCA интерконект (чинчове)

Не се плаши от това ;D , нещата можеш да ги изграждаш постепенно и едно по едно. Накрая ще видиш, че ще надскочиш първоначално заложения бюджет ;D , но пък системата ще стане добра и ще те радва дълго :)

---------------
PS. Съжалявам за последователните постове

Anton

• Гост
« Отговор #10 -: Юни 08, 2011, 12:53:53 pm »
 @ drpetar - много благодаря за добрите съвети!

Първоначално се замислих за предложението на Rudra : NAD C316 BEE + Monitor Audio Bronze BX2  ,което перфектно се вписва в първоначалния ми бюджет.
   След малко по-детайлно проучване реших, че в последствие искам да добавя и съб като: http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29802 , за който обаче разбрах, че трябва да имам sub pre out изход на усилвателя. И така, първоначално замислената комбинация със този усилвател: http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29836 няма да ми свърши работа, затова се насочих към малко по-скъп усилвател: http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29786 , който вече има Subwoofer (mono) Out, което мисля, че всъщност ми трябва, за да мога да добавя активен субуфер в последствие. Идеята ми е първоначално да вържа този усилвател към Радиотехниката, която съм постнал като снимка (тук по-скоро искам да получа съвет дали този усилвател е добър избор за тези колони, като идеята е близките месеци да добавя: http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29902 към него). В последстие DAC + стойки.
 Как Ви се струва планът ми :) ?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Юни 08, 2011, 13:01:49 pm »
Взимането на по-висок клас усилвател няма да ти навреди.
Но за да свържеш REL субуфер със стерео усилвател нямаш нужда от никакви допълнителни изходи на усилвателя.
В стерео системи субуферите на REL се връзват по високо ниво - ползват се изходите за колони на усилвателя.
В някоя от темите бях описал как става - със снимка.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #12 -: Юни 08, 2011, 13:04:22 pm »
За въпросния събуфер не ти трябва отделен изход. Хората от REL са го измислили много по-интелигентно да се инкорпорира в стерео системи и резултата е повече от добър.
Но пък ти говориш за бюджет за цялата система и след това скачаш на събуфер само за 1200 лв. Не че ще си първия и последния раздул бюджета си в пъти де.

Anton

• Гост
« Отговор #13 -: Юни 08, 2011, 13:23:45 pm »
 1) Не се ли нарушава звукът когато кабелът за съб-а се конектва към един от изходите, където вече има вързан букшелв (примерно)
 2) NAD C316 или C326 e по-добре за Радиотехниката...в смисъл, ясно ми е, че C326 ще е по-добре, мисълта ми е, заслужава ли си разликата от 200лв. при положение, че след 3-4 месеца ще си взема: http://store.avguide.bg/index.php?dispatch=products.view&product_id=29902 и тогава ще разкарам Радиотехниката
 3) Първоначалният ми бюджет е 1000лв. .... може и след половин година да е, но искам да завърша с-мата с един добър субуфер.
 4) Определено ще надхвърля първоначалния бюджет, но като се замисля почти във всяка една сфера, в която съм се захващал с "тунинговане" или ъпгрейдване или който както иска да го нарече, винаги първоначалният бюджет е надскачан ;)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #14 -: Юни 08, 2011, 13:31:30 pm »
1-Не се нарушава нищо. RЕL са компанията най-известна с това, че субуферите им се интегрират чудесно в стерео системи - нещо с което малко други производители на субуфери могат да се похвалят уви.
2- Първоначалното ми предложение за система беше примерно и изцяло съобразено с бюджета ти. При положение че ще взимаш нещата едно по едно и разтягаш границите на бюджета постоянно - вариантите се умножават... също постоянно.