Автор Тема: Subwoofer - изключване?  (Прочетена 6058 пъти)

zlatko

  • Гост
Subwoofer - изключване?
« -: Април 11, 2010, 13:55:22 pm »
Позлвам subwoofer Pioneer S-W160S. Захранващия кабел е включен директно в мрежата, тъй като AV receiver/decoder-а ми Pioneer VSX-819 няма AC outlet. Поради тази причина subwoofer-a е непрекъснато включен(мързи ме да натискам копчето), дори когато усивател-декодера е изключен. Дали това е проблем за subwoofer-a? Има ли смисъл да го изключвам?

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #1 -: Април 11, 2010, 14:01:56 pm »
Не няма проблем, някои басове минават в standby режим, когато не им се подава сигнал. Но дори случая да не е такъв спокойно може да си стои включен.

zlatko

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #2 -: Април 11, 2010, 14:06:29 pm »
@Rudra
Благодаря за бързия отговор.

Danri

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #3 -: Април 12, 2010, 20:23:48 pm »
Правилата не забраняват противопоставянето на администратори  ;), та бих казал, че тук, Rudra, не си прав: първо техниката консумира повече ел.енергия (макар и в покой), отколкото в стенд бай (да мислиме "по-зелено") ; и второ - електронните елементи стареят като работят, не са вечни.
zlatko, и да имаше AC outlet, той обикновено е за захранване на малки мощности (като плеър,примерно) - пише до него до колко вата може да се натоварва. Най-лесно твоят проблем се решава с разклонител, имащ управляващо гнездо master  и подчинени контакти slave. При захранване на ресивъра в master гнездото, при изключването/преминаването му в стенд бай,  се прекъсва захранването от контактите slave.

BaHko_goTuHoTo

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #4 -: Април 12, 2010, 20:32:01 pm »

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1830
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #5 -: Април 12, 2010, 23:56:30 pm »
Danri за зеленото си прав, и за разсъжденията ти по принцип. Има обаче 1-2 подробнотсти.
Първо баса на златко е доста нисък клас и наистина не вярвам след 10-15 години, когато евентуално изсъхнат кондензаторите, той все още да е с него.
И второ зелената идея има и плюсове и минуси - може да приемем че е добре човек да пести от ток- въпреки че консумацията на един такъв компонент, когато не работи е в пъти по-малка от например един 24/7 работещ компютър, свалящ торенти.
Освен това ... вече оффтопик в HI-Fi сферата повечето продукти достигат оптимума си на звучене известен период след като са включени, ако щеш го наречи загряване.
Има марки, които изрично препоръчват електрониката им да стои нонстоп включена :) моя усилвател и Цд плеър са такъв случай, гася ги само като има силна буря, или ги местя.
Та от една страна си прав, от друга .. въпроса е многостранен :P

Crossblade

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #6 -: Април 12, 2010, 23:59:44 pm »
Не разбирам много от техника, но мисля че (в случая) като е пусната няма какво да й се хаби.

Danri

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #7 -: Април 13, 2010, 18:48:33 pm »
Rudra, ами не случайно писах "да мислиме по-зелено" - т.е. тук не става дума за икономията на отделното домакинство, а за излишно консумиране на ток в по-големи мащаби (не съм от Грийн Пийс). Щом за твоята техника се препоръчва нон-стоп да е включена (предполагам да е постоянно темперирана, или може би нещо друго), то поне гаси лампите в стаята (това беше дружеска закачка).
А че елементната база на електронната техника (и не само), Crossblade, се поврежда при работа - първото доказателство, за което се сещам, е съществуването на сервизите.

BaHko_goTuHoTo

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #8 -: Април 13, 2010, 20:13:13 pm »
И аз съм твърдо за изключването на какъвто и да е вид техника. Всичко си има живот. Най-малко вентилаторите за охлаждане. Разсъхва се смазката в тях и започват да бръмчат. Вкарват прекалено много прах и това може да доведе до изгаряне на всеки един ел. компонент. Това което говорят за електрониката че всяко пускане и спиране скъсявало живота и съм склонен да вярвам но не и чак до такава степен че да не изключвам техниката.

Crossblade

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #9 -: Април 13, 2010, 23:35:21 pm »
Ванко, събовете не са компютри, нема вентилатори  :D

zlatko

  • Гост
Re:Subwoofer - изключване?
« Отговор #10 -: Април 14, 2010, 00:54:09 am »
Благодаря за мненията на всички. Определено след 15 години няма да съм с този subwoofer.;)
Като цяло идеята на системата ми беше да опитам за начало дали ми харесва и да мога да си съставя мнение какво искам.
Разхищението ми неприятно - независимо дали е ток или друг ресурс, затова гледам да гася всичко, което може. Така или иначе WDTV Live плейъра е непрекъснато включен и работи торрент клиента, но консумацията е доста по-малка от компютър.
Идеята за контактите master-slave е интересна, дори не знаех че има такива признавам си. На мен би ми вършил работа такъв, при който само едното гнездо е подчинено на мастъра, тъй като искам някои от останалите елемнти(сат. приемник/рекордер и WDTV/torrent) да продължават да имат захранване и след изключване на ресийвъра. Трябва да поразгледам какви конфигурации има.