Автор Тема: Озвучителни тела на 10 см. от задната стена  (Прочетена 18743 пъти)

vili

• Гост
Всичко си го написал много ясно и точно,както се казва....евала брато.За мое съжаление,съм изпуснал основният момент - мислех да ги долепя максимално до стената колонките....И усещам как отново се местим в друг раздел ;) ;) :)  Та значи може би....ми трябва преден бас-рефлекс (впрочем досега не съм имал колонки с бас-рефлекс,моля те поясни защо някога не ги правеха така)....иначе ще им оставя място отстрани да "дишат",но отзад максимум 10 см. И в тази насока на мисълта,какво би препоръчал за 2 бр. до 1500 лв. ,ако може двулентови.Тук ,при вас гледам едни Монитор BX-6 ,пишете че Фокал има ли остри високи...а Монитора е 2,5 лентова-на мен ми се иска да е чиста двулентова,но ако няма някакво голямо значение и най-вече "объркване" във възприятието,моля те коментирай...все пак си с голям опит и най-вече имаш изграден слух.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Озвучителни тела на 10 см. от задната стена
« Отговор #1 -: Юни 28, 2011, 22:47:19 pm »
Bx6, както и Bx5, са с двоен бас - рефлекс - преден и заден. Не бих разположил такъв тип колони на 10 см. от задната стена!

Принципно не бих разположил каквито и да е колони на такова разстояние, освен може би старите Naim(при тях това е изискване).

За твоите специфични условия бих предложил колони със затворен обем или предноразположен бас рефлекс - и пак не е гаранция че ще се представят оптимално толко близо до стената. За сравнение ще ти споделя, че моите озвучителни тела са с преден бас рефлекс ... и са на 50см от задната стена...

Както и да е, ето някои възможни решения предлагани от AV Store.

Klipsch Reference RB-81 II - 1,058.30 лв.

Focal Chorus 807V - 1,614.05 лв.

ProAc Studio 115 - 2,290.00 лв.

ATC SCM 11 - 2,211.60 лв.

Дотук букшелф колони - около и над бюджета ти, а трябва да се предвиди бюджет и за стойки!

Ако държиш на стоящи озвучителни тела, то варианти, които не са крайно рискови, са може би Focal 716V.

Другите колеги може би също имат предложения, които биха се представили сравнително добре близо до стената.

Аз бих предпочел по-висок клас букшелф, но всеки си има приоритети.

hgi

• Гост
« Отговор #2 -: Юни 28, 2011, 23:06:02 pm »
Мойте Klipsch RB-81 също са с преден басрефлекс и минималното разстояние от стената, при което нямам проблеми, е около 35 см от задната стена. Според мен определено трябва да се насочиш към букшелф колони за толкова близо до стената и в никакъв случай със заден басрефлекс.

Неактивен drpetar

• Публикации: 239
« Отговор #3 -: Юни 29, 2011, 09:04:27 am »
Още един глас за букшелф колони с преден бас рефлекс или затворен обем при тези 10 см от стената.
Наистина ли няма никаква възможност за изтегляне на колоните малко по-напред?
Ако наистина е така, при избора на колони бих обърнал също внимание на предно-задния размер на колоните. По-плитки колони биха дали малко повече въздух отзад.  ;)
Като знам, че трябва да се съобразят и куп други неща (имам предвид бюджет, тип звучене, напасване с усилвателя и пр.), изборът ти не е много лек. Успех  :)

vili

• Гост
« Отговор #4 -: Юни 29, 2011, 21:49:49 pm »
За съжаление единственото достатъчно ,свободно място при мен ,е пред френският ми прозорец,дълъг е 4,5 м. и започва на 30 см. от пода,та чак до тавана....за резонанси и тем-подобни ,пък въобще не ми се мисли....направо ужас,та затова си мисля че подовият вариант ще е по-добре,ако ги кача на стойки пред тази стъклария ,незнам какво може да се получи....Просто нямам свободна стена.Ами това е ситуацията...очаквам коментари :)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #5 -: Юни 30, 2011, 00:28:08 am »
Не разбрах защо не можеш да дръпнеш колоните по-напред.

vili

• Гост
« Отговор #6 -: Юни 30, 2011, 10:12:50 am »
Немога да ги дръпна достатъчно напред ,защото има голяма маса за хранене пред тази прословута витрина,и ще затруднява подхода към масата. След този последен коментар,направо вече блокирах-тотална убърквация настана в главата ми...ами предложете някой "недухащи герой"... ;)Скромността говори за по-голяма сигурност и убеденост ....т.е. героят е напълно наясно със себе си :)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #7 -: Юни 30, 2011, 12:59:59 pm »
Тази маса не си я споменавал. Ние сме се хванали за разстоянието зад колоните, но ти ако нямаш свободно място пред тях не знам какви колони биха ти свършили работа.
Защо не направиш една схема на стаята?

vili

• Гост
« Отговор #8 -: Юни 30, 2011, 20:12:51 pm »
Колоните ще имат предостатъчно място отпред ,и най-вече отстрани.Извинявам се,че пак ще обясня....но просто ако ги отлепя на 40-50 см. от прозореца,просто не може да се мине и да се седне на стол,който е обърнат със гръб към прозореца....и постоянно ще трябва да ги местя наляво-надясно.Относно коментара на VB-HI FI....по-бих се доверил на някой от форумите,защото се сблъскват много мнения и опит...отколкото да ходя и да слушам музика по някакви халета,а скъпите неща не ги пускат по халета....затова се консултирам с вас ,защото търся златната среда.....ако имах свободни кинти,въобще нямаше сега да си пишем....никого не искам да засегна ,но за съжаление -такава е реалността.Та да се върнем на моето питане,бях писал че досега не съм имал колони с бас-рефлекс,и да ви кажа честно съм бил предоволен,но всичко с времето си...сега съм в ново жилище и съм решил да чуя новите неща.....И както вече разбрах,ми трябват ОТНОВО колони със затворен обем...аз до това стигнах (явно май нищо ново не се е открило)....Предложете някой модели,затворени-стоящи до 1500 лв. Еми,друго не виждам какво да попитам. (handshake)

Активен dimitar_genchev

• Публикации: 8
« Отговор #9 -: Юни 30, 2011, 20:58:15 pm »
Ако искаш да чуеш ATC SCM 7 заповядай имам и центъра към серията , дори можеш да експериментираш с разстоянието до стената , от София съм , пиши на лични ако имаш интерес .

PS. Колоните свирят страхотно  

vili

• Гост
« Отговор #10 -: Юни 30, 2011, 21:36:54 pm »
Абе хора,бях писал че съм от Бургас......А тук има само халета - това е идеята ,не се впрягайте,ако имаше кинти и време спокойно щях да дода у Софето от провинцията,и нещо да си харесам..........ама за 1500 лв....има ли смисъл,да сед излагам кат кифладжия.Моля дайте и други идей,стига с тези стойки....аз съм земен човек и искам ,наземни колонки ,и пак повтарям ако ги кача тези бук-шелфове пред прозорците....незнам какъв ще е ефекта.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Юли 01, 2011, 18:59:32 pm »
От последните няколко изказвания, се прави едва ли не заключението, че отстоянието от задната стена е необходимо и критично единствено при колони със задноразположен бас рефлекс. Това уви няма много общо с реалността. В зависимост от помещението огромен брой озвучителни тела с Предноразположен бас рефлекс също се представят най-добре значително отделени от стената. Озвучителните тела със затворен обем също не са панацея и имат своите недостатъци - именно затова всяка от конструкциите има своите привърженици и противници.

vili

• Гост
« Отговор #12 -: Юли 01, 2011, 20:18:49 pm »
Ако може да вметна лека информация,помещението ми не е правоъгълник,или квадрат, има една-две леки чупки, и в едната половина има колона...около 28 кв.м.-височина 2,50,има вътрешна термо-изолация със стиропор(на 40% от стените)...40% от тавана е  гипсо-картонен, окачен таван с осветление,под ламината има термо-изолация 5см....стандартни шкафове и т.н....И френският прозорец-дълъг 4,5м... пред него има маса за хранене,разположена по дължината му,и в двата му края остава място за двете колонки,който ако ги дръпна на 40-50см. от прозореца,просто ще трябва да ги прескачаме,а ако ги вдигна на стойки просто е безмисленно,мислил съм и да ги закача на тавана някъде пред стъклата,но по-напред за да може да се отварят,но нещо не ми се връзва тази схема (между другото в предното жилище имах едни черни JAMO,затворен модел+два ТОНАКС,български....и бяха качени върху секцийте на 20см. от тавана...бях много доволен,в помещение около 25 кв.м.)....Ами това е !

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #13 -: Юли 01, 2011, 20:23:41 pm »
Да се качват колони на тавана, при положение че целта е сериозно слушане на музика, а не фонов шум, е напълно безмислено. Още по-безмислено е да дадеш 1500 и повече лева за прилични озвучителни тела, и да ги качваш върху секции и т.н.

Дали сме ти варианти за размисъл. Дерзай!

vili

• Гост
« Отговор #14 -: Юли 02, 2011, 22:11:02 pm »
Така като гледам,нищо конкретно не ми казахте,явно май сте продавачи,но не и разбирачи.Все пак,ви благодаря за отделеното време :)Поздрави на всички !!!