Автор Тема: Избор на телевизор  (Прочетена 7907 пъти)

Our

  • Гост
Избор на телевизор
« -: Юли 14, 2011, 02:14:30 am »
Здравейте,
опитвам се да избера между два LCD телевизора и основният ми проблем идва от наличията на различни цифрови тунери, които явно не можах да разбера какво ми обясниха в магазина.

Единият телевизор е LG 32LD320, който е с резолюция 1366х786 (HD Ready), но пък има DVT-T/C тунер, т.е. за ефирна и кабелна телевизия.

Другият е PHILIPS 32PFL3605H, който е с резолюция 1920х1080 (Full HD), но пък няма DVT-C тунер.

В магазина ми обясниха, че без тоя кабелен тунер кабелната (която при мен е аналогова) няма да се вижда добре, дори изключително лошо, а ако го има DVT-C ще се вижда добре, защото сигнала ще се преобразува от аналогов на цифров и ще се вади по-добра картина. Вярно ли е това?

Аз си го обяснявам, че наличието на тея тунери те спасява от използване на външни такива, при условие, че имаш цифрова кабелна или Булсатком итн... или нещо такова.

Въпроса с няколко думи е много ли е фатално, че Full HD телевизора няма DVT-C в моя случай с нормалната кабелна телевизия?

ПС: Сега тук в темите видях, че Philips с H накрая в модела, означава, че има тоя C тунер... Хептен ме оплетоха :D

civica

  • Гост
Re:Избор на телевизор
« Отговор #1 -: Юли 14, 2011, 07:09:52 am »
В твоя случай си попаднал на много " компетентен " продавач-консултант , който говори без да мисли , или може би се е объркал ! Но това е нормално - от толкова много продадени телевизори , човека вече не знае какво да говори !
По твоето питане - и двата ТВ си имат необходимите тунери , които те спасяват от използването на външен такъв на кабелен оператор , но при Булсата няма отърване т.е трябва да ползваш тяхното " дърво ", приемник ! Това , че единия е  FULL HD / правилното е HD Ready 1080p / , а другия не , при 32" екран почти няма никакво значение !
Въпроса е на теб , кой ти харесва повече и колко пари си склонен да похарчих за ТВ !
Успех !

Our

  • Гост
Re:Избор на телевизор
« Отговор #2 -: Юли 14, 2011, 09:22:47 am »
Ми те са еднакви цени :D Благодаря за отговора. Мен не ме бърка дали ще ползвам външни, честно казано.

Последен въпрос - ако го няма тоя C тунер - пак мога да си гледам нормална кабелна телевизия без проблеми, нали?

civica

  • Гост
Re:Избор на телевизор
« Отговор #3 -: Юли 14, 2011, 11:42:56 am »
Можеш , но с външен тунер/приемник от оператора ! Иначе става само с телевизора / ако има DVB-C тунер / , но кабелната не трябва да е кодирана ! Ако е кодирана ти трябва кам-модул и разкодираща карта от оператора !

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на телевизор
« Отговор #4 -: Юли 14, 2011, 11:57:53 am »
Our, какви тунери има телевизора е от значение в зависимост от това каква цифрова телевизия използваш.

Ако ползваш обикновена, аналогова кабелна телевизия - нямаш нужда от никакъв по-специфичен тунер на телевизора, всички имат такъв за аналогова телевизия.

Ако ползваш Цифрова Кабелна телевизия, например Blizoo, можеш да я ползваш с предлагания от оператора приемник, или ако телевизора притежава DVB-C(digital video broadcast - Cable) тунер, то можеш с вградения тунер - по удобно, 1 дистанционно по-малко, често пъти по-добре като качество в сравнение с предлаганите от операторите безплатни приемници.

Ако ползваш Цифрова Сателитна телевизия, нещата се усложняват, като при някои оператори все още можеш да ползваш вграден в телевизора приемник за цифрова-сателитна DVB-S, но при други доставчици криптирането е различно и какъвто и да е телевизора ще трябва да ползваш техния приемник.

С други думи, какъвто и телевизор да вземеш ще можеш да гледаш и аналогова и цифрова телевизия, просто при някои телевизори има възможност да прескочиш устройството(приемника), давано от оператора на цифрова телевизия. Това дава някои удобства - както вече споменах - 1 дистанционно по-малко, по-малко кабели, чисто визуално едно устройство по-малко и т.н.

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re:Избор на телевизор
« Отговор #5 -: Юли 14, 2011, 12:05:05 pm »
Гледай сега по кабела от кабелната обикновено вървят 2 сигнала - аналогов и цифров. Аналоговия може да го гледаш с кой да е телевизор. Цифровия е с по-добро качество и може да го гледаш ако имаш DVB-C тунер, иначе ще гледаш аналоговия. Външното устройство реално е DVB-C тунер който ползва телевизора само като монитор т.е може монитор да закачиш към него който няма никакви тунери.

Подобна е ситуацията и с ефирната и сателитната телевизия. Така че какъвто и телевизор да вземеш кабелната ще работи както работи на стария ти телевизор. Ако искаш по-добро качество вземаш с DVB-C тунер. Другото нещо е че цифровия сигнал може да се кодира и ако случая е такъв ти трябва декодер който не върви с телевизора а се купува отделно.

Our

  • Гост
Re:Избор на телевизор
« Отговор #6 -: Юли 14, 2011, 14:51:08 pm »
Ясно. Преди малко си взех Philips-а посочен горе. Има H накрая в модела, което според наръчника тук във форума значи и двата тунера. В Техномаркет ми обясниха, че тунера е само ефирен, а ако си взема такъв със DVB-C тунер със сегашния кабел вкъщи ще мога да прихвана каналите цифрови. Взех си Филипса все пак и той наистина има само ефирен. Както и да е - нов въпрос - през DVI към HDMI кабел ще ми тече ли и аудио сигнал и от какво зависи :)

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re:Избор на телевизор
« Отговор #7 -: Юли 15, 2011, 10:11:50 am »
няма да има аудио защото в DVI куплонга няма аудио изходи. За да стане номера ти трябва hdmi към hdmi

Our

  • Гост
Re:Избор на телевизор
« Отговор #8 -: Юли 15, 2011, 11:04:57 am »
В съседната тема в раздела се установи с доста голяма убедителност, че аудио нема да си пусна скоро :D

civica

  • Гост
Re:Избор на телевизор
« Отговор #9 -: Юли 15, 2011, 11:11:55 am »
Не е точно така ! Ако има технически проблем или дефект в ТВ-то , ти не си виновен , има гаранция !

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re:Избор на телевизор
« Отговор #10 -: Юли 15, 2011, 11:15:52 am »
Тук грешката е отчасти моя защото не видях другата тема. По схемата която са дали с 2-та кабела трябва да работи. Ако не работи проблема е в настройки или дефект. Но както си задал въпроса "през DVI към HDMI кабел ще ми тече ли и аудио сигнал" отговора е не, трябва ти втори кабел защото DVI куплунга няма пинове за аудио

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Избор на телевизор
« Отговор #11 -: Юли 15, 2011, 11:17:53 am »
Всъшност това не е точно така. При някои видео карти, при използване на DVI-HDMI преходник, спокойно тече аудио сигнал по кабела. Проверявайте нещата по-подробно, преди да правите такива твърди изказвания!

Неактивен Coppermine

  • Публикации: 81
    • Планина.бг
Re:Избор на телевизор
« Отговор #12 -: Юли 15, 2011, 11:37:51 am »
Проверих и е възможно. Някои видеокарти на ATI (може би и други за тези намерих) изкарват аудио сигнала на пиновете за аналоговия видео сигнал който не се ползва от HDMI. Преходника обаче е специален и не е стандартния и трябва да се вземе от ati в случая. Като продължим тази линия на мисли обаче, ако искаме да ползваме другия преходник от DVI към DSUB няма да стане в този режим защото аналоговия видео сигнал всъщност ще е аудио сигнал. Казвам този режим защото явно се превключва от DVI стандрата към тази "доработка" през драйверите на картата, така че освен специалния преходник трябват софтуерни настройки да се направят