Никой от хората със сериозни интереси и отношение към слушането на музика, които познавам не ползват тонкоректор (equalizer).
Още по-интересно - почти никой съвременен стерео компонент, от сериозни производители във високия клас, а и не само във високия клас, не предлага възможност за корекции...
И това е свързано именно с търсенето на по-добър звук.
Самата идея, да "изправиш" една
Кривина с друга още по-голяма
Кривина е абсурдна, не само в конкретния случай...
Интересно наблюдение е също, че до тонкоректор (equalizer), обикновено прибягват хората с допотопни Ретро системи, които вместо да мислят в посока Еволюция - на системата си и на разбирането си за звук и музика, търсят помощни средства, които уви вместо да работят в посока цялостно подобряване на нивото на системата, преобразуват един проблем в друг - също толко голям но с различен привкус.
В тази връзка, до голяма степен мога да се досетя кои точно потребители на форума са заявили, че прибягват до услугите на тонкоректор (equalizer).
vdsvicky, в първия си пост твърдиш, че звуконосителите са "заспали" и затова звука има нужда от доизкусоряване.
Наистина ли мислиш, че най-слабото звено в системата ти са носителите!? Плочите например са доста стари като поколение носители... как мислиш, дали заради това звукът от плоча е компромисен и за да го направиш поносим има нужда да го коригираш с еквалайзер?
Или пък презрения компакт диск?
Любопитен факт е, че на най-разнообразни нормални системи от всякакъв бюджет - от няколко хиляди - до няколко стотици хиляди лева - и плочи и дискове могат да звучат прекрасно без каквито и да било корекции...
При положение, че при теб се налага да се коригира нещо... кое те кара да мислиш че причината е в носителите

В случаите, когато един и същи запис звучи зле на най-разнообразни системи, причината обикновено се корени в хората правили записа и няма нищо общо с носителя като такъв.
Тук може пак да се спомене абсурдността на идеята за "изправяне" на една
Кривина с друга още по-голяма
Кривина.
В началото нямах намерение да пиша по темата или да се опитвам да споря с теб, или да ти обяснявам каквото и да било - отдавна съм се убедил че е безмислено.
В последния си пост обаче, ми се струва че намекваш, че потребителите във форума едва ли не са излъгали при гласуването си...Струва ми се, че това би могло да е обидно за същите тези потребители, които са си направили труда да се занимаят с анкетата ти... а сега ги определяш като некоректни.
Доста пъти вече съм ти обръщал внимание за някои твои изказвания. Приеми това като последно предупреждение.
На финала, да се върнем към темата.
Нямам нищо против всеки да слуша с един, два или осем последователно свързани еквалайзера. Човек обаче, особено когато няма особено богат опит в материята, е добре да приеме идеята че може и да бърка в концепцията си... В тази връзка, в раздел
Галерия има снимки на стотици системи - от изложения, от форуми на други аудио любители и т.н. Разгледай ги отново и се опитай да преброиш колко еквалайзера ще видиш в стерео системите.