Автор Тема: Моля за съвет!  (Прочетена 43072 пъти)

Неактивен Anto

• Публикации: 94
Re:Моля за съвет!
« Отговор #15 -: Ноември 06, 2011, 10:52:20 am »
Убедих се ,че без съветите и идеите ,които намирам във форума, има голяма вероятност да сбъркам в изграждането на система и грешно да похарча пари.Затова реших отново да търся вашия съвет.
1.Убедих се в разликата в качеството на звука м/у система за 3000 и такава за 6000лв.Но уви в къщи условията не позволяват да се постигне такъв звук.Дори в момента ме обземат различни чувства в двете крайности- да зарежа всичко така, като си е или да си купя това ,което съм харесал,въпреки че си мисля ,че няма да постигна желания резултат...ей така на риск.
2.Ако купя колони и усилвател ,за сега за това имам пари, какво следва нататък? Имам стара колекция от дискове,които се продаваха в началото на 90-те и си мисля ,че са с лошо качество. Тепърва да правя колекция е доста скъпо.Притежавам Diva fullHD медиа плеър , тегля флакове и слушам основно тях и си мисля дали не е по-добре вместо за качествено СД да мисля за добър ЦАП.
3.Колоните- Dali Ikon 2, почти съм ги купил. Миля за усилвател към тях да купя С356ВЕЕ, но в момента май няма откъде.Искам да помоля за някаква концепция от тук нататък, но не искам да се разболявам от тази болест и да продължа да купувам постоянно по нещо ,което си наумя че ми трябва.

Благодаря!

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #16 -: Ноември 06, 2011, 12:50:19 pm »
Тези дискове от 90-те ако си ги купувал от България най-добре ги забрави. Имам няколкостотин такива и повечето са пълни боклуци. Предпочитам да свалям flac/wav/ape, рипнати качествено от качествени дискове и плочи. Само че няма как да слушаш такива файлове директно от Дивата. Ще ти трябва външен DAC.

Неактивен Anto

« Отговор #17 -: Ноември 06, 2011, 13:33:19 pm »
Точно това имам в предвид! Честно казано не мога да си представя ,че трябва да купя СД за хилядарка и оттам,тепърва да правя колекция от музика на оригинални и качествени дискове.Затова и аз прецених ,че е по-добре да инвестирам в DAC отколкото в СД.Каква сума трябва да отделя за такова устройство в предвид класа на компонентите ,които съм избрал?

Благодаря!  

svetlo555

• Гост
« Отговор #18 -: Ноември 06, 2011, 16:15:00 pm »
Тези дискове от 90-те ако си ги купувал от България най-добре ги забрави. Имам няколкостотин такива и повечето са пълни боклуци. Предпочитам да свалям flac/wav/ape, рипнати качествено от качествени дискове и плочи. Само че няма как да слушаш такива файлове директно от Дивата. Ще ти трябва външен DAC.

Съгласен съм ,че старите дискове за нищо не струват .
Но не съм съгласен да се свалят flac/wav/ape. Установих ,че има голяма разлика между тези фаилове и оригиналния диск (както и да се рипват).Сега съм на тема купуване само на оригинални дискове .

maxrev

• Гост
« Отговор #19 -: Ноември 06, 2011, 16:22:23 pm »
След като си се спрял на Дали,ще си позволя да дам съвет да пробваш как звучат с усилвател криик.Аз съм с крийк ево 2,който гледам е на същата цена,като нада,който си харесал.С моя усилвател съм слушал два модела на дали-моите концепт6 и лектор 2 на един приятел и според мен се съчетават доста добре характера на усилвателя с този на колоните.Крийка независимо от скромните си размери и минималистичен като цяло външен вид си е доста добър за парите усилвател .Дали като цяло не са колони със спиращ дъха бас.По-скоро баса е бърз,стегнат и недоминиращ,но не и дълбок,което съчетано с ясните среди и високи на първо слушане създава впечатление за недостатъчен бас,особено у хора свикнали с напудреното звучене на минисистеми,автоаудио ,домашни кина и т.н.,които дават много "басссс"  независимо дали слушаш масив атак или концертза 5 цигулки на моцарт ;D.Като цяло почваш да откриваш в кои песни има записан бас и в кои на практика няма,почваш да правиш разлика между добре и зле записвани и звучащи неща.Та крийка дава много добро присъствие в ниските честоти и същевременно с това не замазва в средите и високите.Конкретния модел на над не съм слушал,но съм слушал някакъв по-стар модел 32... или нещо такова и мога да кажа,че натиска в ниските,но пък оставам с чувството,че нещо се замазва в средите и високите.Тва на моите колони разбира се.Крийка има предимство и с това,че е с разделени пред и крайно,което е от значение при евентуален бъдещ ъпгрейд насочен към интергрирането му в система за домашно кино.Над като единствено относително предимство е наличието на тонкорекции и копчалък и изходи за още един чифт колони.Предимството е относително доколкото е такова за хора,които ползват тонкореции,а за които не ползват е просто излишна екстра.Та без да правя агитация някаква в полза на крийк просто ако можеш да го чуеш с дали икон 2 опитай,може и да ти хареса  :)Конкретно за избор на ДАК,бюджетните устройства  от типа на аркам р дак или кембридж аудио дакмеджик като цена са около 650 лв.,като има и по-евтини решения само с юсб вход предназначени за слушане от комп,включително и DIY такива.

Неактивен Anto

« Отговор #20 -: Ноември 06, 2011, 17:16:35 pm »
Всъщност да, наистина си струва да се разгледа и на картинка е супер.Няма как да го чуя обаче и ще пазарувам единствено по препоръки и затова особенно ценя написаното от теб.Способен ли е да направи така,че ОТ да изчезнат и да остане само сцената.NAD също не съм слушал.Но слушах два маранца с някакави колони на Куадрал-букшелф, големички, трилентови.Единият беше РМ6003 а другия някакъв скъп 2500лв.Първият ме впечатли ,но вторият ме разби-при него именно колоните като че ли ги нямаше...такова беше усещането.За съжаление такъв ефект в къщи не мога да постигна и това ме разколебава.Между другото голям плюс в полза на криик е и цената му,която е много добра за България.Сериозно ще се замисля....

svetlo555

• Гост
« Отговор #21 -: Ноември 06, 2011, 17:23:03 pm »
Не приемай всичко за чиста монета .
В някои магазини може да казват така ,я вижте този усилвател за 2500 как хубаво играе и как лошо играе този за 1200 лева например .
Всичко е с цел да си купиш по скъпия модел ,без да имаш реална нужда от него .
Като за целта правят наи-различни манипулации при връзването и пусканата от тях музика .
Магазина се старае да ти продаде това от което имат най-голяма печалба .
Винаги гледай как ги връзват и дали пускат един и същи диск ,без промени в настройките .
Имат си трикове

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #22 -: Ноември 06, 2011, 17:30:11 pm »

Съгласен съм ,че старите дискове за нищо не струват .
Но не съм съгласен да се свалят flac/wav/ape. Установих ,че има голяма разлика между тези фаилове и оригиналния диск (както и да се рипват).Сега съм на тема купуване само на оригинални дискове .
Аз не съм казал да не се купуват дискове, а че пред алтернативата да се слушат старите некачествени дискове на нов дори и хубав CD плеър не си струва.
Колкото до разликата, която чуваш, сигурен ли си, че не идва от начина, по който ги плейваш? Примерно от едно и също устройство, имащо и CD и възпроизвеждане на файлове.

Неактивен Anto

« Отговор #23 -: Ноември 06, 2011, 17:39:33 pm »
Това също ме интересува- колко качествено могат да звучат флакове от Дивата т.е. добър плеер ли е или по-скоро голям компромис.

Двата маранца ги слушах при еднакви условия.Дори човека в един момент съжали ,че ми е пуснал скъпия , така дефакто направи лоша реклама на втория и видя разочарованието в мен. В една зала за прослушвене трябва да има техника от един клас за да направиш сравнение.

svetlo555

• Гост
« Отговор #24 -: Ноември 06, 2011, 17:40:31 pm »
Знаеш ,че съм маниак на тема мак ,еъпил и Иос.
Значи купувам си оригинални дискове , слагам ги в компа и аитунс автоматично го копира ,дори и да не го копирам ,плеивам го от диска на компа и слушам .Запомням .
След това тегля от замундата същия диск в лоселесс формат (имат го наличен там).Пускам го по дефаулт през ВЛЦ плеъра ,еми има разлика .
Имам също така Висуалхъб и то платена мога да го правя в хиляди вариации лоселесс формата , пак не става .
Има разлика пак .Или фаиловете в замундата не стават за нищо ,което е малко вероятно ,или си има разлика между оригинален диск и копиран такъв .

За мене варианта е хубав ЦД и хубави дискове .

maxrev

• Гост
« Отговор #25 -: Ноември 06, 2011, 17:51:25 pm »
Колкото до изчезването на колоните,сцени,холографски изображения на инструментите и т.н. описания,мога да кажа единствено да не робуваш на клишета от ревютата.Вероятно се случват,включително и т.нар.изчезване на колоните ,но вероятно при доста по-скъпи колони,с подходяща електроника и най-вече с перфектно разположение и в подходящо обработена в акустично отношение стая.Всички тези неща в твоя,моя ,а и на повечето хора случаи няма как да се случат в перфектната комбинация.Дали /тези които съм слушал аз,но вероятно важи с още по голяма сила за икон2,които са по-висок клас/са благоприятни за разполагане колони,доколкото е достатъчно да ги сложиш успоредно една на друга ,без да ги въртиш към теб,настрани ,надолу или нагоре за да звучат добре и ако седнеш по средата срещу тях със сигурност ще чуваш всичко все едно ,че идва точно от мястото между колоните ,без рязко разделение на лява и дясна,с изключение на случаите когато в записа е направено така,че звука да прелива от лява в дясна колона като търсен ефект.От друга страна каквито и колони да вземеш,ако ги пльоснеш както дойде из стаята затулени порафтове на секции,бюра  и други мебели ,или в полупразна стая с гол под,няма да могат да дадат 100 % от възможностите си.В случай ,че имаш път към Бургас ,с удоволствие ще ти предоставя възможност да чуеш системата ми с крийк и дали,а ако си взел икон2 и не ти пречи да ги вземеш,с удоволствие бих ги чул пък аз ,тъй като са ми една от целите при ъпгрейда на колоните като му дойде времето.Маранц 6003 съм слушал и също свири добре с дали ,като мога да кажа ,че в сравнение с крийк няма такова присъствие в ниските,но е приятен за слушане със сигурност.Всичко това са си мои субективни наблюдения на любител разбира се .Не се отказвай от идеята за по-качествен звук,малко по-малко се случват нещата,включително и по-доброто разположение  из къщи и се постига някакъв задоволителен резултат за даден момент,а после човек почва да се съмнява и да иска и още и още и така.Млко луда работа е,но пък доставя неописуемо удоволствие. :)

Неактивен Anto

« Отговор #26 -: Ноември 06, 2011, 18:08:11 pm »
Понеже спомена отново РМ6003 ,като разглеждам цените в UK и DE, Creek Evo 2 и NAD C356BEE са ценово съпоставими с РМ7004 а не с РМ6003. Това с колоните ,как да ти кажа , наистина не го бях срещал преди като описание. Просто така го почувствах и така се изразих пред продавача.Та той спомена ,че това било като термин.Иначе не ме е навивал да ми пуска това и онова.По скоро обратното, защото знаеше какво ще се случи.

maxrev

• Гост
« Отговор #27 -: Ноември 06, 2011, 20:51:31 pm »
За цените си  прав.Позволих си да изкажа впечатления от 6003,който съм слушал и това са моите впечатления за него в сравнение  с крийк ево 2,с конкретни колони,без претенции да му правя ревю или нещо такова,а го споменах,не защото имам предвид ,че не става или нещо такова,а просто защото стана въпрос,че и ти си го слушал и имаш някакви впечатления от звука му.За 7004 нищо не мога да кажа,защото нямам впечатления.Като цяло ,за да не се остава с погрешни впечатления ,че крийк с дали са едва ли не ултимативната комбинация усилвател-колони ,да си кажа,че според скромното ми мнение,в моята система ,в къщи, тази комбинация работи добре и дава приличен звук за парите,които съм могъл да отделя на даден етап.След проби с няколко други усилвателя  ,този ми даде това,което ми трябваше и си остана,а другите заминаха.Иначе със сигурност вероятно има и по-добри комбинации усилвател-колони.Просто всичко е много субективно и пустия му звук явно всеки го чува различно .С думи пък няма как да се опише звук,просто всеки се опитва да изрази,какво е чул ама тогава пък  става една.....общо взето не се получава .

Неактивен lazarus18

• Administrator
« Отговор #28 -: Ноември 06, 2011, 21:15:22 pm »
svetlo555, Не знам кой е "аудиофилския" начин за пускане на файови формати през Мак-а, но при PC с VLC не се води като такъв. Има огромно значение какъв плеър и с какви настройки и драйвери ползваш за това какъв звук излиза от компютъра.
Да не говорим, че ти сравняваш някакъв твой диск с някакъв флак, рипнат от някакъв диск.
Тука във форума има тема за качествено рипване на дискове. Направи flac на твой диск и поне с него опитвай като се опиташ да изкараш максимума от компютъра и плеъра.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #29 -: Ноември 06, 2011, 22:40:29 pm »
Anto, както вече много пъти е ставало дума, за да очакваш по-полезни съвети, добре е да дадеш по-пълна информация за плановете ти, цялостната визия за бъдещата система, крайния максимален бюджет, особеностите на помещението и още куп неща.
До тук знаем само, че са ти харесали озвучителните тела на Dali, че не си чул нищо или почти нищо друго и че не ти се захваща тепърва с изграждане на фонотека от качествени дискове.

Да се спрем за момент на въпроса с фонотеката. Противно на мненията на svetlo555, все повече сериозни аудиофили по света се ориентират към ползването на файлове, като основен източник на музика. Вариантите за това са няколко и са описаи в статията за изграждане на стерео система, поместена на сайта.

Ползването на такъв тип източник не значи задължително да разчиташ на пиратски файлове от торентите.
Много сериозни звукозаписни компании паралелно с пускането на компакти диск, пускат на сайта си даден албум за изтегляне срещу заплащане. Качеството на тези файлове може да е равно или дори по-високо от това на компакт диска, в зависимост от това в какъв формат и битрейт са записани(пояснение - тези файлове НЕ СА рипнати от ЦД!)

От там нататък, ако се спреш на тази концепция, в зависимост от бюджета и цялостното ниво на системата, можеш да избереш дали да заложиш на плеър + ДАК или на специализиран мрежов аудио плеър.

Що се отнася до колебанието ти за стерео усилвател, maxrev вече даде няколко отзива по въпроса.
Аз също мисля, че Creek звучи по-неутрално, и на първо слушане според някои може да изглежда "ЛЕК" в басовия регион.
NAD от друга страна звучи подчертано по-басово и плътно, по-характерно и според мен не чак толко неутрално, но много хора предпочитат именно този звук.

Ако се спреш на варианта за Плеър + Дак, добре е да вземеш предвид две неща:
1- В момента във форума се предлага втора ръка Cambridge Audio DacMagic на прилична цена.
2- NAD C356, когато пристигне, ще се предлага и във версия с вграден ДАК.