Автор Тема: Искам съвет  (Прочетена 7118 пъти)

idulgerov

• Гост
Искам съвет
« -: Ноември 01, 2011, 14:14:59 pm »
Здравейте, моля да ми помогнете със съвет за следното: Винаги съм слушал стерео и не съм привърженик на домашното кино. Проблема обаче е, че освен аудио от време на време гледам и концерти. А при тях напоследък звукът е многоканален и когато го слушам в стерео режим нещо ми се губи. Та това ми е мъката и моля за съвет какво да предприема?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Искам съвет
« Отговор #1 -: Ноември 01, 2011, 14:23:42 pm »
Проблемът ти всъшност е обсъждан многократно тук.
В сайта има статия именно по този въпрос:

Домашно кино и висококачествено стерео – как да ги съчетаем без компромиси!

Във  форума неведнъж са обсъждани кино рисивъри и стерео усилватели, поддържащи въпросния тип свързване.
Приятно четене :)

idulgerov

• Гост
« Отговор #2 -: Ноември 01, 2011, 16:20:22 pm »
Благодаря, прочетох статията. Доколкото разбрах, за да си реша проблема трябва да се снабдя с колони за домашно кино, така ли? И по точно със задни и център, тъй като фронтални си имам? Но аз не търся това. И май не е оправдано за десетина концерта годишно да хвърлям пари за 5.1 система. А и стигаме до напасването с моите ОТ. Кажете ми Rudra и останалите във форума как сте го решили този въпрос всеки за себе си?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Ноември 01, 2011, 22:33:13 pm »
А какво всъшност търсиш, какво точно ти се губи, в какво се изразява проблема и щом не плануваш многоканална система, как си представяш решението му?

idulgerov

• Гост
« Отговор #4 -: Ноември 02, 2011, 11:25:59 am »
Всъщност исках да разбера как всички вие, които сте със стерео системи се справяте със записи, които са да речем 5.1 ? Благодаря

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Ноември 02, 2011, 11:35:54 am »
Вариантите са основно два:
  • Или изграждаш многоканална система, за да се наслаждаваш напълно на многоканалните записи
  • Или гледаш/слушаш всичко на стерео системата си, като правиш компромис с многоканалния звук. В този случай, за да нямаш загуба на информация, плеърът, който ползваш, трябва да даунмиксва сигнала до стерео. Всъшност така или иначе повечето концерти, при избора на звуков режим имат опция стерео...

drazmahala

• Гост
« Отговор #6 -: Ноември 02, 2011, 12:12:57 pm »
Всъщност исках да разбера как всички вие, които сте със стерео системи се справяте със записи, които са да речем 5.1 ? Благодаря

Аз слушам в режим стерео - концерти и филми. Вероятно от филмите се лишаваш от някакви ефекти, но от концертите никак ;) Само си помисли, като ходиш на концерт, дали чуваш 5.1 например :) особено на открито 8) Филмите пък, които си заслужават наистина да ги гледа човек, заради звуковите ефекти е най-добре да отиде на кино ;) Така, че си купи хубав стерео усилвател и си гледай в стерео режим, ако разбира се музиката ти е основната цел.

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #7 -: Ноември 02, 2011, 13:32:16 pm »

Да споделя моя опит, тъй като съм жертва на система 5.1, съчетана със стерео усилвател. Проблемът ти има решение, когато говорим за слушане на концерти от пълни Blu-ray дискове - почти всички са записани едновременно с качествен стерео аудио поток. Превключваш на него и се наслаждаваш на добър стерео звук. Проблем имаш с пиратските mkv-та и подобни контейнери, където в концерта е записан само многоканалния звук. Там може да downmix-ваш колкото си искаш, но качествено стерео няма да чуеш, защото не е възможно от нищо да стане нещо...

Моят съвет - сваляй / купувай концери в пълен BD формат и си слушай стерео.   

idulgerov

• Гост
« Отговор #8 -: Ноември 02, 2011, 14:57:03 pm »
Благодаря на всички. Вече имам яснота по въпроса за себе си. Ще използвам за концертите опциите за стерео режим. Проблема ми досега беше, че повечето ми концерти на двд ги свалях от торенти и нямат възможност за режим стерео.