Автор Тема: Съвет за стерео усилвател и DAC  (Прочетена 8487 пъти)

MichaelFichev

• Гост
Съвет за стерео усилвател и DAC
« -: Ноември 06, 2011, 20:50:19 pm »
Здравейте,
 от скоро се здобих с стерео колонки ELTAX Monitor 3 http://electron.bg/eltax-monitor-iii-bch-p-1169.html доволен съм имат 5 от 5 звезди в whathi-fi. Искам да използвам PС-то + стерео усилвател и външен DAC. Слушам музика с foobar2000 и ASIO Driver (с оптичен кабел) в момента колоните са вързани към усилвателя на "Logitech Z-5500" звука за мен е много добър освен в метала примерно динамичните електронни китари са твърде замазани в повечето песни и не само, но основно този жанр е проблемен и то доста oсезаемо. Също така усилвателя е твърде слаб за да ги захрани и сигнала е такъв, че се чува само среда и високи добре, че има subwoofer... И така искам да ми предложите сносен Hi-Fi усилвател среден/висок клас макар и на 10-15 години модел и някакъв DAC може и ръчно изработен нещо, което да просвири поне колкото звукова карта от 200-300лв. За усилвател гледах и си харесах YAMAHA AX-550RS Natural Sound или AX 470/570 оставям на вас да кажете подходящ ли е, ако не очаквам предложения, като се има в предвид и мощноста на колоните. Държа най-вече на качество усилвателя може и да е с по ниска мощност 2х50-60вата ще им стигне не е задължително да е по 80/90/100В (понеже колонките се водят номинална: 90 музикална: 150вата). Нещата ще са втора ръка, а бюджета е ограничен до около 300лв, не повече 150-200 усилвател и 100-150лв дак. Благодаря Ви предварително! 

Неактивен Capt_Flint

• Публикации: 33
Re:Съвет за стерео усилвател и DAC
« Отговор #1 -: Ноември 26, 2011, 13:40:45 pm »
Здравей,

Не е добре, че ползваш вградения усилвател на Logitech Z-5500 за захранване на ELTAX-ите.
Най-вероятно той има вграден кросовер, който реже НЧ и ги пренасочва към суба.
Ямахите, които си гледал са среден клас модели 92-94 г.
От тази серия усилватели на Ямаха добри са АХ - 890, 892, 1070, 1090, но те ще струват и значително повече.
Скоро в нета попаднах на продажба на Arcam Alpha 8, който e един добър усилвател и малко по-нов произведен някъде след 98 г. Цената му е 240 лв, но човека често прави "промоции" с отстъпка 10-15 %.
Ако имаш желание да разгледаш обявата пиши ми ЛС да ти пусна линка. (не знам дали пускането на линк към търговци тук не противоречи на правилата).

Има един китайски DAC Musiland Monitor 02 US, който може да се поръча през е-бей и е доста обсъждан във форума head-Fi.
Друг вариант е Musical Fidelity V-DAC, който да намериш втора ръка.

Успех!

lz3ty

• Гост
« Отговор #2 -: Ноември 26, 2011, 16:17:46 pm »
От опит знам,че при изграждане на система тръгваме от най-ниския клас,после се надгражда с времето,а ако то е 1-2 год. се чудим какво да правим със старите неща и пръскаме излишни средства. Ако и ти си като мен,те съветвам ако купуваш DAC поне да е началото на средния клас удобен за слушане на музика от лаптоп през USB -ARKAM r DAC-600лв. Същия можеш да ползваш и с всеки евтин  цд  плеър като транспорт. По късно можеш да вложиш още средства и да ползваш опцията към него за безжичен транспорт до дака от лаптоп за още 400 лв. По евтин вариант е DacMagic прдлаган в продажби на форума-400лв. Вариянти за усилвател на старо има много,но ако гледаш напред добър ватиант е Creec -предлага се в магазина на AV GUIDE.  При така изградена система няма да се налага честа смяна на компонентите. След някоя и друга година можеш да смениш и колоните,но вече ще имаш останалото...Разбира се всияко е въпрос на средства,но нещата могат да се случват едно по едно.
Успех!

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Ноември 26, 2011, 17:04:20 pm »
lz3ty, постът ти е доста в страни от темата.
Ясно е, че е най-добре, човек да си вземе система от среден или направо от висок клас, но не всеки има възможност да отдели такива средства.

В конкретния случай, MichaelFichev пита за съвет, за ситстема  на стойност общо 300лв., а ти му предлагаш усилвател за 1500 + ДАК за 650.  :-X

Според мен също да се търси прилична аудио система в общ бюджет от 300лв. е нереалистично и не особено разумно, за това и не съм дал предложения - не мисля че има прилични такива.

Но също толко неразумно и нереалистично е, да насочваме човека веднага към система за над 2000лв...

Ако MichaelFichev си направи труда да прочете останалите теми в стерео раздела, би могъл да си направи изводи кое и защо се препоръчва най-често до определен бюджет, който уви във всички случаи е доста над предвидения от него.

Иначе, в AV Store скоро се очакват бюджетни и доста интересни ДАКове, но колкото и да са бюджетни, пак не се вписват в ценовите граници описани в тази тема.