Здравей,
При положение, че нямаш много място зад озвучителните тела, добре е да обмисляш колони с преден порт или затворен обем. Този съвет повтаряме толко често, че може би трябва да го сложим като подзаглавие на форума

.
Някои озвучителни тела със заден порт също биха могли да свирят приемливо с 30см. зад тях, но това зависи изключително много от конкретното помещение и колони, и без тест на място аз не бих рискувал със заден порт толко близо до стената.
Относно споменатите от теб предложения:
Exposure - 2010S2 е добър усилвател, но сам по себе си изразходва почти целия споменат от теб бюджет. Не мисля че има смисъл при общ бюджет на системата от около 2000лв, да се обсъждат усилватели на такава цена.
BX2 са чудесни озвучителни тела за цената си, доста добри отзиви се чуват и за KEF Q300, щом си ги слушал, предполагам сам можеш да прецениш дали отговарят на изискванията ти за качество и сила на звука.
При положение, че си любител на рок и денс музиката, и на силното слушане, едно от предложенията, които веднага се появяват като идея е например NAD C326BEE + Klipsch Reference RB-81 II, но не съм убеден, че Klipsch са идеалния вариант за слушане на класическа музика...
Ако намериш вариант за разполагане на озвучителните тела по-далеч от стената, то възможностите за избор биха се увеличил значително.
Силно препоръчително е да обмислиш мястото на източника в системата си и ако си решил той да остане компютър, да се ориентираш към приличен ДАК.