Автор Тема: Странен проблем с аудио системата  (Прочетена 13400 пъти)

vasilivanov

• Гост
Странен проблем с аудио системата
« -: Април 21, 2010, 21:52:29 pm »
Ето какво се случва.
Технически всичко трябва да е изправно, поне не виждам нищо повредено.
Като започна да слушам музика си свири съвсем нормално.
Учудващото е, че понякога, когато слушам музика се чува страхотно, понякога обикновено,а понякога много посредствено.
И започвам да се питам от къде може да идва самият проблем? Започнах да си мисля, че проблема идва от самия ток.
Не размествам абсолютно нищо, просто понеделник може да свири идеално, вторник да свири доста зле.  ???
От доста време е това, но реших сега да го напиша с риск да ме помислите за откачен.
Може и да си въобразявам нещо, не мога да го разбера.

Какво мислите вие по въпроса?

Предварително благодаря.

BaHko_goTuHoTo

• Гост
Re:Странен проблем с аудио системата
« Отговор #1 -: Април 21, 2010, 22:28:49 pm »
Мисля че и на мен ми се е случвало. Не си го обеснявам конкретно. Най-вероятно е от емоционалното настроение. Може би от това дали е наспан добре човек.  ;D

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Април 21, 2010, 22:41:43 pm »
Явлението може да се дължи на много неща, ако щеш дори на моментно настроение. Няма да се наемам да казвам кое е възможно и кое невъзможно, само ще спомена един пример, пък ти се сещай.
Всеизвестно е, че в наща мила рОдина, тока не е просто променлив, а твърде променлив  ;).
В много квартали стойностите са над или под номиналните... да не говорим, че идва и си отива когато си поиска. В повечето не съвсем нови сгради, инсталацията също е доста зле, няма реално заземяване и т.н.
Но това са общи приказки, с които доста хора са наясно.
Примера, който споменах е следния:
Както няколко пъти вече става дума, усилвателя ми работи 24/7 - препоръка на производителя ... и на десетки потребители. В усилвателя има голям тороидален траф... явно доста чувствителен към смущения. Системата ми е в стаята в която спя, и понякога вечер както всичко е тихо и спокойно, някой съсед включва електроуред, който връща ток(замърсява мрежата) ... сешоар, бормашина и т.н.
Резултатът е ясно чуваем брум от тороида, който изчезва след минута-две - или по-малко, зависи колко време трае интервенцията в ел. мрежата  :)

Този ефект наблюдават и доста английски съмишленици.
Та... не казвам, че проблема ти е със сигурност резултат от тока, казвам просто, че и уж минимални промени и вмешателства по мрежата влияят силно на такъв тип техника  :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #3 -: Април 21, 2010, 23:01:47 pm »
Май май се сетих. Смятам да пробвам тия дни да пусна посред нощ тихо музика да видя от къде идва проблема.
Би трябвало през нощта да е по-добре.
И при мен е в стаята, където спя и не съм забелязал брум, може би защото е в режим Stand by.

Филтри биха ли оправили проблема или не? Струва ли си?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #4 -: Април 21, 2010, 23:21:02 pm »
На този въпрос можеш да си отговориш единствено сам- чрез проба :) Имай предвид обаче, че хубавите (така наречени аудиофилски) разклонители и стабилизатори струват доста!

skynet

• Гост
« Отговор #5 -: Април 22, 2010, 23:09:24 pm »
Напиши повече...каква е системата, кога се случва това с влошаването на качеството т.е. случва ли се още с пускането или след се появява след продължително слушане в един момент започва да бледнее и да понабръждава или как? Изобщо, установявал ли си някаква зависимост? На какви мощности се слуша и установявал ли си някаква зависимост от натоварването, едни и същи ли са записите при които установяваш разлики или?

prince

• Гост
« Отговор #6 -: Април 23, 2010, 11:35:58 am »
Киров дават да взимаш вкъщи за проба. Имат кондиционери от 500 лева нагоре.
Според мен и това би свършило работа.
http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE600I
Мисля, че е на цена около 100 лв. Има и по-мощен вариант на сатбилизатора - 1200VA.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Април 23, 2010, 11:43:12 am »
prince такъв род стабилизатори често оказват пагубно влияние на звука, особено при по-висок клас системи.
Затова и има производители на такива устройства предназначени специално за аудио, въпреки че някои системи проявяват непоносимост дори към тях!

prince

• Гост
« Отговор #8 -: Април 23, 2010, 14:30:00 pm »
prince такъв род стабилизатори често оказват пагубно влияние на звука, особено при по-висок клас системи.
Затова и има производители на такива устройства предназначени специално за аудио, въпреки че някои системи проявяват непоносимост дори към тях!
Благодаря!
От тук следва въпроса: Към какво ще ме насочиш и препоръчваш в такъв случай?

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #9 -: Април 23, 2010, 14:39:50 pm »
Всичко зависи от нивото на системата ти, бюджета ти, и от това има ли реално нужда/полза от такъв стабилизатор за твоята система. Някои Hi-Fi производители изрично препоръчват техниката им да се ползва без такива устройства - директно в контакта!

prince

• Гост
« Отговор #10 -: Април 23, 2010, 14:52:03 pm »
Има ли значение, че живея до трафопост и сменям доста често крушки, както и на всичики уреди съм сложил защита срещу пренапрежение? Някои вече ги подмених, че диода им не отчеташе. Напрежението е доста колебливо.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #11 -: Април 23, 2010, 14:59:17 pm »
Дали има значение за какво? Определено не е добре, че напрежението ти не е стабилно, нотова си го знаеш и сам.
Има опасност обаче, един хубав Hi-Fi стабилизатор да струва колкото настоящата ти система. А докато не дадеш повече информация ... как очакваш коментари :)

vasilivanov

• Гост
« Отговор #12 -: Април 23, 2010, 21:35:03 pm »
Много често се случва влошено звучене в часовете от около 18 часа до към 22 часа, останалото е винаги различно.
Аз си го обяснявам само с потреблението на ток.
Предполагам, че като живея в блок, всеки от съседите сигурно си пуска по някоя пералня или печката за да сготви вечеря по това време.

В Top Audio Video ми предлагаха оптимизатори на Isotek, имаше един доста евтин Isoplug мисля, че се казваше за около 90 лв.
Колко е добър, вие ще кажете.

Atlant

• Гост
« Отговор #13 -: Април 30, 2010, 00:59:55 am »

Точно този стабилизатор е чудесен бюджетен избор.
Поинтересувах се и аз и дори писах на APC.
Става въпрос, че от него не излиза някаква модифицирана токова крива, ами излиза "pure (true) sine wave" - перфектната крива :)
Аз лично съм с такъв стабилизатор и съм доволен.