Автор Тема: Как да направя добра AV система?  (Прочетена 14150 пъти)

pakako

• Гост
Как да направя добра AV система?
« -: Февруари 20, 2012, 21:53:09 pm »
Здравейте!

Нов съм във форума, в който изчетох почти всички теми. Порових се и в други подобни, но този ми направи най-добро впечатление. Впечатли ме най-вече компетентността и желанието да помагате на такива като мен.

В момента си строя къща. Отделил съм специална стая за музика и филми. Ще бъде голяма 32 кв. м- размерът е 7 на 4.50 метра. Проблемът е, че не разбирам много от нещата, за които се пише във форума, затова ще помоля за съдействие и помощ в избора ми на компоненти. Слушането на музика и гледането на филми ще е 60/40 в полза на музиката. Идеята ми е цялата многоканална система да бъде изградена постепенно- някъде за около 6-7 месеца. Нямам право на грешки, защото след 4 дни ставам на 50 и нямам много време за поправка  :D . Харесах си receiver Yamaha RX-A2010; Klipsch RF-63 или RF 82, RC-64 или RC-62, RS-62 и RB-61. По ваше предложение и препоръки ще ми трябва и blu ray player, подходящ усилвател и всичко, което е необходимо за изграждането на една компактна AV система. Готов съм да приема съвети и напътствия. Нещата, които изброих по горе не съм ги слушал. Набелязах ги от форумите, в които съм чел. От Пловдив съм и ще ми е трудно да обикалям из София и да правя прослушвания.

Аз и семейството ми обичаме да слушаме предимно рок. Нямам точно определен бюджет, но съм готов да отделя около 10 хиляди лева за осъществяването на тази моя стара мечта. Стана доста дълго, дано не съм ви отегчил.

Благодаря предварително.

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
Re:Как да направя добра AV система?
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2012, 23:19:08 pm »
pakako, добре дошъл във форума.
Хубаво е, че си се сетил навреме с изграждането на концепцията за това помощение.
Добре е, че си набелязал някакви компоненти, но моя съвет е преди това да помислиш и за самата стая.
Как точно ще са разположени и къде самите компоненти, къде ще минават кабели, слушателска/зрителска позиция.
Имаш редкия шанс да започваш от нула /казваш че още се строи къщата/ и можеш да си спестиш много главоболия и неприятни изненади в последствие. Всички ние тук се борим с вече съществуващи ограничения като врати, прозорци, тип стени, мебели и тн. Налагат се компромиси, а това не е добре.
Ако искаш дай повече информация за помещението - скица, само за музика/кино ли ще се ползва, какви мебели се предвиждат и тн.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #2 -: Февруари 21, 2012, 12:43:15 pm »
Наистина е добре да отделиш време за уточняване на концепцията на бъдещата ти система - не толкова като конкретни компоненти, колкото като идея и разположение.
Например, хубаво е да помислиш  дали системата ще включва екран и проектор(бюджета го позволява) и в случай, че се спреш на такъв вариант, да положиш още на етап строеж/довършителни работи - нужните кабели, стойки и т.н.
Когато прецениш приблизително разположението на озвучителните тела в помещението, пускатнето на трасета и канали за кабели под пода също би ти спестило много главоболия за в бъдеще.

Относно самите компоненти:

Рисивъра на който си се спрял е чудесен избор за основа на система за домашно кино, в бюджета, който си посочил. Може да осигури адекватно звуково качество и захранване както на озвучителните тела, които си посочил, така и на  разнообразни други предложения в този бюджет(или в по-висок). Освен това предусилвателните изходи позволяват евентуално надграждане на стерео частта от системата, до много по-високи нива, ако някой ден те настигне такова желание. Тук е момента да да спомена, че ако слушането на музика наистина е водешно при теб, то не е лошо да обмислиш варианта за по-ниско ниво рисивър(например RX-A810), комбиниран със стерео усилвател!

Озвучителните тела, на които си се спрял, са сравнително често обсъждани - и тук, и в редица форуми в чужбина. Звуковото налягане, което могат да предложат, особено RF-63/RC-64 комбинацията е впечатляващо. Както неведнъж е ставало дума обаче, Klipsch имат характерно звучене, което може да ти допадне, а може и да не ти допадне.
Пловдив не е чак толкова далече. Мисля, че е редно и полезно да отделиш един ден за екскурзия до София и запознаване със звука както на Klipsch, така и на други интересни предложения в съответния бюджет.

Що се отнася до плеъра, има различни варианти и избора между тях до голяма степен зависи от това - какви са/ще бъдат основните ти източници на музика и филми - файлове или дискове.  В случай че не разполагаш със сериозна колекция от качествени дискове, може би е добре да се ориентираш към мултимедиен плеър - със или без оптично устройство. Ако пък имаш сериозно количество качествени дискове и наистина държиш на качественото стерео възпроизвеждане, то може би е добре да обмислиш подходящ CD плеър, комбиниран със съответния усилвател.

Докато обмисляш тези и други въпроси, които вероятно ще изникнат, разгледай раздел "Галерия" - там има чудесни примери за системи, стерео и многоканални, които могат да те насочат към интересни идеи - като концепция, като разположение, като интериор, дори като строителни решения(докато си на този етап).

Успех!

Неактивен RossT

• Публикации: 21
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2012, 16:06:34 pm »
Доста приличен вариант за източник е Oppo 95, който виждам се внася вече и официално в България. Ще имаш един от най-добрите 3D Blu-ray плейъри на пазара + приличен CD източник + DLNA стрийминг устройство. Какво повече може да иска човек - 3 в 1 промоция;)

pakako

• Гост
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2012, 21:10:18 pm »
Здравейте.

Благодаря много за отзивчивостта. Стаята ще се използва само за филми и за музика. Не предвиждам мебели(освен мека мебел за сядане като диван и т.н.). Съжалявам, че не успях да кача точния план на стаята, от който не се разбира почти нищо, но за сметка на това успях да направя всичко и да отбележа точните размери, врати и прозорци. Размерите излязоха малко по-различни, но това са точните. Относно стаята, давам линк, където може да видите за какво става въпрос(снимките са качени във Фейсбук) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.356189907748734.91854.100000731834972&type=3

Подът ще бъде с ламинат, а отгоре ще е или с мокет, или с дебел килим. Таванът ще бъде окачен с гипскартон, на 15 см. от плочата с 10 см. минерална вата. Смятам по средата на тавана да монтирам 3 панела. Също така, мисля да затворя и четирите ъгъла. Някой беше сложил линк как шведите си правят стаите и тази идея ми дойде от там. За съжаление, както виждате, в стаята има доста прозорци, но преди 3 години, когато правихме проекта, си нямах понятие от акустики и т.н. Смятам пред прозорците да сложа плътни завеси. Давайте идеи и напътствия как да направя стаята. Засега не мисля да използвам проектор, но не знам за в бъдеще. Би било хубаво да се прекарат кабели за него, само трябва да ми кажете какви. Както ще видите, стаята е със замазка, няма да бързам да монтирам паркета докато не решим къде ще бъдат компонентите, за да мога да прекарам кабелите. Засега нямам кой знае каква колекция от дискове, но нали знаете- апетитът идва с яденето...

Относно идването до София- да, наистина ще бъде по-разумно така и най-вероятно ще успея да отделя един ден за обикаляне по магазините и прослушване. Само трябва да ми кажете кои от тях да посетя. Наистина сте прави, че поне засега трябва да хвърля всичките си усилия в направата на стаята. Отворен съм към всякакви идеи. Както вече споменах, стаята е предназначена само за филми и музика.

Благодаря още веднъж!

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2012, 22:39:17 pm »
Разгледах снимките във FB. Таванът изглежда недовършен, което се надявам да означава, че ще го правиш "специален"  ;) Една тежка каменна вата в комбинация с окачен таван, отчасти от акустичен гипскартон, тук таме със скрито осветление, мисля, че ще свърши чудесна работа както от акустична, така и от интериорна гледна точка. Такъв примерно има в тази тема:
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=1555.0
Иначе формата на стаята не ти оставя кой знае какви варианти за разположение на компонентите. Аз бих си сложил телевизора, центъра и фронталните колони на стената без прозорец... а останалото е ясно. В малкия правоъгълник мобе да си направиш етажерки с DVD-та и CD-та, разни списания и други... работи.
Ще следя развитието на темата с интерес.
Поздрави и успех!
you're nobody without a naim

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #6 -: Февруари 22, 2012, 00:40:07 am »
Ето едно примерно разположение на компонентите в една система за домашно кино в твоята стая - виж прикачения файл.
Разбира се възможни са вариации.

В случай, че решиш да се презазстароваш за бъдещо слагане на проектор, то най-малкото трябва да пуснеш дълъг качествен HDMI кабел от мястото, където е електрониката, до мястото, където ще бъде проектора - на тавана - някъде около нивото на  SBL/SBR колоните например. Добре е ако пускаш такъв кабел, да предвидиш сериозен аванс в дължината - винаги се появяват изненади :)

За озвучителните тела, ако се спреш на това разположение, добре е да положиш гофрирани маркучи под подовата настилка, в които на по-късен етап да бъдат прокарани кабелите. Допълнително удобство на този вариант е възможността за смяна на кабел при нужда или при ъпгрейд.

Що се отнася до гипскартона и затварянето на ъглите - съвета ми е да пипаш твърде внимателно. Акустичния(перфориран) гипскартон може да е добро решение на места, ако е достатъчно подплатен с подходяща вата. Идеята за облицоваш едва ли не цялата стая с гипскартон, може обаче да доведе до сериозни неприятни кънтежи - ъглите са особено чувствителни в това отношение.

Неактивен sss

• Публикации: 95
« Отговор #7 -: Февруари 22, 2012, 12:51:14 pm »
Ето един линк, който предполага(!) какво би се получило при разпределение на озвучителните тела в правоъгълна или квадратна стая. Възможно е да се експериментира и с различно к-во акустични материали.

http://www.hunecke.de/java/lautsprecher/test-stereoplay-en.html

На мен също ми предстои "обзавеждане" на всекидневна стая + кино/стерео.
Притеснявам се само да не прекаля с гипсокартоните и ватата.
Ако се получи прекалено тиха стая крайнията ефект няма да е положителен.

bishan

• Гост
« Отговор #8 -: Февруари 22, 2012, 14:22:54 pm »
Моето субективно мнение е следното:
1. Имах домашно кино със 7.1 канален звук. В началото се самоубеждавах, че звучи доста по-добре от 5.1, но мисля, че за домашни условия оптимално разположена 5.1 не отстъпва на 7.1 (сега съм с 5.1, при около 30 м2), а спестените средства да се използват за по-добри 5.1.
2. При окабеляване не следва да се правят компромиси, но без изхвърляния разбира се, особено за задните.
3. Спестените средства от кабели за задни колони се пренасочват към фронталните и субуфера.
4. Колони се купуват по-рядко, (субективно мнение) и не бива да се правят компромиси, особено с фронталните, при които следва да се мисли в перспектива.
5. Според мен за задни е по-добре да се ползват букшелф колони на стойки, отколкото съраунд  (ако има място).
6. При домашното кино останалата част от техниката (ресивър, блурей) остарява бързо и там може на първо време да се направи компромис, като освободените средства се пренасочат към озвучителните тела, особено фронталните.

(междувпрочем в момента има изгодна оферта за Denon 3310 за 1000 лева във форума)
относно Klipsch - лично аз не харесвам отсечения им рязък и твърд звук

midas

• Гост
« Отговор #9 -: Февруари 22, 2012, 16:23:09 pm »
Съгласен съм с bishan,че за домашни условия 5.1 е напълно достатъчно,освен за помещения от 50-60 кв.м. и нагоре.Мисля,че е добре да се уточни дали освен това помещение ще има и друго, тип всекидневна където ще се гледа телевизия.Ако,има такова обособено с плазма/лсд,то това което ще бъде за домашно кино/музика е препоръчително да има проектор+екран, смятам помещението и бюджета го позволяват.Ясно е че, на този етап pakako трябва да изгради ясна концепция , какви компоненти ще съдържа бъдещата му система,надявам се и с наша помощ.Мисля,че се е насочил в правилна посока,остава да уточни някой детайли.Модела на Yamaha явно ще върши превъзходна работа, може би едно от най-добрите предложения на пазара в този ценови клас,RF-82 съм ги слушал лично на мен ми хареса как свирят. Прослушване най-много ще помогне за крайно решение.Успех!

pakako

• Гост
« Отговор #10 -: Февруари 23, 2012, 16:35:49 pm »
Здравейте.

Оценявам вниманието, което ми оказвате и ще се опитам да отвърна със същото. От понеделник подновявам довършителните работи по стаята и цялата къща. Ще се опитам да ви уведомявам за нещата, които правя по музикалната стая, ще качвам и снимки.

През последните дни съм насочил образоването си на тема акустика и смятам, че ще мога да се справя. Ако някъде сгреша- ще го поправя... откакто строя къщата, имам тези навици :D . Разпределението на компонентите, което е направил Rudra, ми хареса.

Въпрос: съраунд колоните може ли да са на стойки? В противен случай няма да са противоположни(в права линия). Колкото до гипсокартона, ще бъда внимателен и няма да прекалявам  8) . Може би на по-късен етап ще включа и проектор. Затова ми кажете какъв точно HDMI кабел да закупя?

Съгласен съм с bishan. В никакъв случай няма да правя компромиси с окабеляването. А, ако наистина с букшелф колони е по-добре отзад, съгласен... ще има място. Поне засега 5.1 и 7.1 за мен са само цифри, затова много ти благодаря за съветите.

От многото четене разбрах, че първо трябва да се изберат озвучителните тела и после според тях- всичко останало. Може и да греша. Ако имате свободно време, може да ми нахвърляте предложения за фронтални колони. Засега фаворити са Klipsch RF-63, но ще е хубаво да прочета и вашите мнения, защото в най-скоро време планувам пътуване до София (за обиколки из музикалните магазини) и всяка предварителна информация ще е полезна за мен. Бъдете здрави.

ПП: Днес наистина станах на 50! Наздраве!  (rock) 8)

Неактивен lazarus18

• Administrator
  • Публикации: 1634
« Отговор #11 -: Февруари 23, 2012, 17:37:28 pm »
Честит рожден ден!

Преди да уточним кабела за проектора, трябва да пресметнеш добре къде ще разположиш дивана/креслата за гледане. Оттам да се прецени колко голям екран може да се сложи и от там пък да се прецени къде ще стои самия проектор.
Иначе може да опънеш един 10м. HDMI кабел, който от едната страна да излиза при техниката и да върви по средата над окачения таван. Като дойде време за проектора се прави дупка за стойката и се изтегля кабела.
Предвид дължината на кабела е добре да е поне среден клас, а и да е последна версия на HDMI. Вече започват да навлизат 3D проектори и е хубаво да е съвместим.

bishan

• Гост
« Отговор #12 -: Февруари 23, 2012, 17:40:33 pm »
Бъди здрав. Това, което пиша е мое лично възприятие неангажиращо други мнения
- 5.1. или 7.1(2) разликата е в задния съраунд - липсата му или не;
- в твоя тип стая аз бих изтеглил съраунд колоните назад и бих пренебрегнал задния съраунд;
- Klipsch RF-82 за предни звучат впечатляващо ... на първо четене (слушане), поне при мен беше така. На второ слушане нещата се поуталожиха, а на трето слушане ме натовариха в повече и включих на задна скорост.
 Моето предишно домашно кино беше на база Bronze серията на Monitor Audio. Дълго време обикалях, слушах и се триумих, и сега пак съм с Monitor A,  но по-висока серия.
Всичко това е твърде субективно и обикновено изисква време и ... грешки, поради което има и пазар втора употреба.
Успех.

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #13 -: Февруари 23, 2012, 18:02:19 pm »
Честит рожден ден! Дано бъдещата система те радва дълги години :)

Сега на въпросите:
Схемата е примерна и ориентировъчна.
Не пречи за съраунд колони да се ползват букшелф озвучителни тела на стойки.
Също така не пречи, ако се изберат биполярни колони, поставени на стената, да не са разположени идеално една срещу друга - калибрацията на рисивъра се справя сполучливо с тези проблеми.
Разбира се, препоръчително е това разминаване ако го има да е малко.

Що се отнася до това - дали системата да е 5.1 или 7.1 канална. От една страна действително в повечето случаи 5.1 каналната система е повече от достатъчна. От друга страна - идеята на схемата е къде приблизително да са разположени озвучителните тела, за да се положат предварително трасета за кабели към тях. От тази гледна точка, нищо не пречи да се пуснат трасета за шести и седми канал, за да може, ако на по-късен етап pakako реши да разшири системата до 7.1 - да е напълно подготвен :)

Алтернативи на озвучителните тела има доста. Ето някои примери:

Monitor Audio RX6/RX8
Focal Chorus 816V/826V
Някои модели на Paradigm
KEF Q700/Q900
ProAc Studio 140 Mk2
и т.н.

Неактивен p100ynov

• Публикации: 133
« Отговор #14 -: Февруари 23, 2012, 20:44:04 pm »
Наздраве и от мен  :)

Чакам отзиви от прослушването в София. Не си мисли, че ще стане от веднъж. Най-добре е да се ориентираш към 3-4 модела, да ги послушаш, да оставиш впечатленията да отлежат, пак да ги слушаш и тогава евентуално да решиш. Ясно е, че не е от най-удобните неща да отскачаш няколко пъти до Столицата, но все пак бюджетът, който си решил да заделиш е сериозен и не трябва да се стреля напосоки, а от друга страна ти позволява да събереш наистина качествена система, просто трябва да откриеш ТВОЯТА такава.
Успех!
И пак - наздраве.
you're nobody without a naim