Преди няколко дена се захванах да калибрирам екрана на телевизора, след като стана на 200+ часа.
Реших, че може да е полезно да публикувам моите резултати. Не претендирам, че съм експерт, аз самият едва от три-четири месеца се занимавам активно с калибриране, след като си купих малко софтуер и хардуер за целта. Ако намерите измерванията и коментарите ми за неуместни, неточни или подвеждащи, моля споделете.
Започвам до публикувам резултатите от различни начини на калибриране, които опитвам на телевизор Panasonic Viera TX-P50V20E.
Първо, резултат от калибриране направено с помощта на колориметър Eye One Display 2, софтуер HCFR, който e безплатен и може да се свали оттук
http://www.homecinema-fr.com/colorimetre/index_en.php, и може би най-добрият безплатен генератор на тестови изображения HTPC Software Pattern Generator
http://www.spectracal.com/download_HTPC.htmlТелевизорът беше свързан с лаптоп, посредством HDMI кабел, по който сигналът беше 1080p/60Hz.
Проведох калибрирането към стандарта REC.709 за HD видео сигнал.
Ето резултатите:
Luminance:

Гама крива, с цел 2.2

Баланс на бялото 6500К

Настройка на цветовете и графика на отклоненията (delta E)

Припокриване с REC.709 стандарта спрямо CIE (белият триъгълник изобразява цветното простронство на телевизора, а черният, който е под него и за щастие почти не се вижда

е стандартът REC.709):

Ето и настройките за резултатите от по-горните графики. Резултатите не са 100% перфектни, както се вижда и от графиките, има какво да се желае още откъм светимост на зеления цвят, която ми е малко височка, малко още да се поизпипат нещата, но засега дотук стигнах. Ако постигна подобрения просто ще коригирам версията тук.
Забележка: Отбележете още веднъж, че настройките са за HD video стандарта REC.709. Настройките на цветовете за PAL/SECAM са други и в момента ги правя.
Версия 1 от 12.07.2010:
Аз си избрах за база режим на картината "Професионален1".
Контраст: 49
Яркост: +2
Цвят: 29
Рязкост: 7
Еко-режим: Изкл.
P-NR: Изкл.
При тези стойности на контраста и яркостта, картината може и да не ви харесва, но само при тях постигнах добри резултати от тестовите изображения.
Настройката на цвета е важно да е на 29, тъй като този телевизор няма отделни настройки на светимостта или яркостта на всеки отделен цвят и само чрез глобалната настройка на цветовете можем да постигнем правилното процентно съотношение на цветните яркости, а именно R+G+B=100%, където R=21%, G=71%, B=8%.
По-нататък, ето и допълнителните настройки (за да имате достъп до тях, трябва предварително да сте ги активирали от Меню - Настройки - Разширени (isfccc) - Вкл.):
При тези настройки понеже няма цифрово изражение на стойностите, с +1 обозначавам бутването на плъзгача с една степен надясно, а с -1 съответното бутване наляво:
Баланс на бялото:
R-ниво - +1
G-ниво - +1
B-ниво - +1
R-изключване - +1
G-изключване - 0
B-изключване - +8
Режим цветове:
R-нюанс - 0
G-нюанс - +1
B-нюанс - +2
R-насищане - -2