Автор Тема: Хоризонтално централно ОТ във вертикален  (Прочетена 3425 пъти)

vessk0

  • Гост
Срещнах една негативна статия за класическите централни ОТ - Horizontal Center Channel Speakers and Why They Should Be Avoided

Интересно четиво хвърлящи ме в размисли и страсти.

Някой от вас пробвал ли е вертикално поставен център и как му се е отразило на слуха? :)

Аз няма как да пробвам тъй като съм с най-ниския клас център и както и да го поставя все ми звучи лошо. :)

Неактивен sss

  • Публикации: 95
Re:Хоризонтално централно ОТ във вертикален
« Отговор #1 -: Юли 25, 2012, 10:19:17 am »
Няма ли да е по-добре да се постави още един център над ТВ?

Така гласовете ще идват наистина от екрана, а не под него.

Неактивен lazarus18

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1633
Re:Хоризонтално централно ОТ във вертикален
« Отговор #2 -: Юли 25, 2012, 10:56:48 am »
Според мен ако ще се избягва по някаква причина хоризонталното разполагане на централната тонколона /ще прочета после статията/ то трябва да се търси вариант със заместването й със една /или две/ като на фронталните. Според мен центъра е предвиден да свири легнал и изправянето му не е добра идея. Не че съм пробвал, но ми звучи логично. Представям си какво ще стане ако сложа стоящи колони легнали например.

vessk0

  • Гост
Re:Хоризонтално централно ОТ във вертикален
« Отговор #3 -: Юли 30, 2012, 00:28:24 am »
Тъй като мисля да закупя център от Monitor Audio, се чудя кое ще е по-удачно? Да взема Silver RX като предните ми колони или да взема Gold GS (ще се взима на старо). Заслужава ли си златния център пред сребърния като се има предвид че е от по-старото поколение... ???

Като направя ъпгрейда ще тествам и вертикалното/хоризонтално ориентиране на колоната, тъй като горната статия ме е хвърлила в дълбоки размишления, но пък логиката е двустранна - все пак производствено е решено тя да бъде хоризонтално поставена...

Неактивен Rudra

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 1831
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Хоризонтално централно ОТ във вертикален
« Отговор #4 -: Юли 30, 2012, 00:52:49 am »
Различните серии Monitor Audio имат различно звучене, в още по-голяма сила това важи за различните поколения на Monitor Audio. Старата Gold серия, макар и доста харесвана от някои, има славата на доста по-агресивно звучаща, в сравнение със съвременните модели. Това важи с пълна сила и за старата сребърна серия. От гледна точка на звуково напасване, според мен най-разумната покупка би била RXLCR.

Колкото до статията и разположението на центъра - не мисля че е добра идея, човек да приема за твърда закономерност всяко нещо, написано в интернет  :) Помня преди време също така се беше предоверил на един не много интелигентен калкулатор за разполагане на озвучителните тела... и според изчисленията трябваше да ги поставиш в средата на стаята.

Както и да е, като се обзаведеш с център, имаш пълната свобода да експериментираш и да прецениш има ли разлика в твоята система и до колко съществена е тя.
Не че мога да си представя как точно ще го разположиш вертикално в твоята система де ;D

vessk0

  • Гост
Re:Хоризонтално централно ОТ във вертикале
« Отговор #5 -: Юли 30, 2012, 01:37:22 am »
Аз винаги съм готов на експерименти. :D Просто ме интересуваше за диалог кое ще е по-неутрално от двете серии, ако има някой който ги е слушал.
Иначе като напасване, не знам колко подходящ пример е :D , но например задните и центъра ми, които са от една серия, имат коренно различно звучене.