Автор Тема: Питане за бюджетен усилвател!  (Прочетена 7083 пъти)

saandy

• Гост
Питане за бюджетен усилвател!
« -: Август 20, 2012, 10:26:18 am »
Здравейте!
Бих помолил за Вашите мнения относно избора на бюджетен усилвател.
За сега моделите към, които съм се насочил са:
1. NAD C320BEE
2. NAD C325BEE
3. NAD C326BEE
4. Arcam Alpha 8R
5. Cambridge Audio azur 540a
6. Някой модел английски усилвател, който Вие препоръчате в същият клас.

Държа усилвателя да е английски модел.
До сега съм притежавал усилватели на Onkyo, Denon, Sony, Pioneer и Yamaha.
Все още ползвам усилватели на Pioneer и Yamaha, като всички изброени са модели до 1994 година.
Звук, не мога да описвам, но ми се иска да е по-меко и топло звучене.
Озвучителните тела за сега са DALI Concept2, като след време ще помисля за някой английски модел.
Източници - CD и тунер.
От далечната провинция съм и нямам възможност за обикаляне и слушане. Както е видно повечето от избраните от мен модели са ползвани машини ( освен модела 326BEE, който е все още нов на пазара ).

Благодаря предварително.

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Питане за бюджетен усилвател!
« Отговор #1 -: Август 20, 2012, 13:28:28 pm »
Далеч не всички английски усилватели свирят по подобен начин, само защото са английски :)
Например, според мен звука на Cambridge Audio и NAD е доста различен.

Не съм слушал тези усилватели с Dali. Ако трябва да дам съвет на сляпо, имайки предвид че предпочиташ:
Цитат
по-меко и топло звучене
, може би е добре да обърнеш повече внимание на NAD и ARCAM.

В същото време, на твое място бих търсил максимално "пресен" модел - по възможност с гаранция, а ако е извън гаранция, поне да бъде от наистина близкото минало - не от 1994 :)

Що се отнася до идеята ти да смениш колоните с английски - различните английски колони също звучат доста различно - това, че произхода им е общ, не ги прави автоматично еднакви или много близки по звучене.
Ако Dali ти допада като звук - защо не се придържаш към тях?

saandy

• Гост
« Отговор #2 -: Август 20, 2012, 13:38:35 pm »
Благодаря за отговора!
Да Dali ми допадат, като звук, но не знам какво ще се получи с " новият" усилвател. :)
за 94-та година имах предвид какви техники съм ползвал до сега, а не, че и престоящия модел ще е от тези години.

Така , като се замислям май почвам да клоня за един нов NAD C316 bee или C326 bee.
Разликата в двата се изразява само в по-високата мощност на 326 модела от 10 вата, или има и друго?
Музика се слуша на умерени нива, дори бих казал и тихи ( все пак сме със бебе в къщи ).
Стилове музика: всякакви, без електронна, техно, хаус и т.н. цигании.
Реалната мощност показана за модела 316 от 40 вата ме устройва.

И последно, някаква разлика в звученето на NAD 316 bee и 315 bee при едни и същи озвучителни тела, долавя ли се?
Благодаря!

Активен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Август 20, 2012, 14:50:45 pm »
NAD 316 би могъл и да се справя с твоите озвучителни тела, но според мен може да се окаже  ограничение при евентуален ъпгрейд на колоните.

Ако се спреш на  NAD като вариант, мисля че  NAD 325/326 е по-добър избор. Особено ако намериш 325 в добро състояние и на добра цена.

За разлика между **5 и **6 моделите на NAD - надали ще усетиш нещо фрапиращо. При новите модели има известни подобрения, гаранцията също е натежаващ фактор, но не мисля, че би забелязал сериозна разлика в звученето между тези 2 поколения.

От друга страна, разликата между даден модел и по-високия, обикновено не се изчерпва само в количеството ватове.
Пък по-добрия контрол върху озвучителните тела може да промени доста цялата звукова картина. Отделно в не малко случаи, в по-високите модели се използват и по-различни компоненти, което също оказва не-малко влияние на звука.

Като обобщение - в случай, че цената не е много по-висока, бих заложил на по-висок модел усилвател -  хем ще извлече повече от настоящите ти озвучителни тела, хем ще ти даде по-голяма свобода при евентуален ъпгрейд.

Успех!

saandy

• Гост
« Отговор #4 -: Август 20, 2012, 15:34:30 pm »
Благодаря за изчерпателният отговор.
Почвам да се оглеждам за нещо читаво втора употреба или ще изчакам известно време, да събера още някой лев за нов усилвател.