Автор Тема: Съвети за фронт озвучителни тела до 1000лв за чифт  (Прочетена 7698 пъти)

adtomov

• Гост
Привет стопанино Rudra,
започвам предпроектно проучване за озвучителни тела за моя 7.1 ресивър Onkyo TX-NR709. Става въпрос за фронт-колоните, на които мога да слушам музика в  "директен" стерео режим от плейър. Отделените за целта средства са скромни, все пак, криза е, не повече от 500 лв. на колона.
Съвет?  :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • Публикации: 1873
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
Re:Съвети за фронт озвучителни тела до 1000лв за чифт
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2012, 21:02:54 pm »
Здравей, първия съвет е - отделна тема за отделните системи на различни потребители :)
След като се погрижихме за това - конкретно на твоя въпрос:
Както многократно е обсъждано, за да се даде що-годе адекватен съвет, трябва да сме запознати с доста повече подробности - големина на помещението, варианти за разположение на колоните, максимални отстояния от задната и странични стени, предпочитания към типове музика,конкретни изисквания към звука, бъдещи планове за развитие на системата и т.н. :)

Или както е казал "поета" - "Help me help you"  :P

adtomov

• Гост
« Отговор #2 -: Ноември 08, 2012, 21:20:34 pm »

:D не се засягай, моля. Подходът ти е съвсем професионален. Ако ще си говорим за реверберация, стоящи вълни, покрития на пода, стените и тавана, наличие на достатъчно на брой мебели с поглъщащ материал върху тях, и т. н., благодаря ти, но нямах това пред вид... това си е моя грижа.
Обемът на помещението е около 55-57 куб. м.
Това, което най-вече ме интересува е честотната характеристика на телата. По принцип съм си хайфист, но финансовите ми възможности засега са тези, които споделих. Насочеността на излъчване на говорителите в стаята, следва да е оптимална, но държа предимно на честотната характеристика. Запас по мощност имам.
 :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #3 -: Ноември 08, 2012, 21:26:03 pm »
Уви честотната характеристика не говори много за звученето на колоните.
Предпочитам а давам конкетни съвети, за неща, с които имам конкретен опит.
За целта обаче наистина трябва да знам какво звучене търсиш и как можеш да разположиш озвучителните тела - това би стеснило или разширило избора, тъй като някои предложения изискват особено голямо разстояние между тях и стените, други не толкова.

Така или иначе в този бюджет, моя избор твърдо би бил Букшелф колони. Какви - зависи от това какво звучене търсиш и какво разположение можеш да им осигуриш.

adtomov

• Гост
Re:Съвети за фронт озвучителни тела до 1000лв за &#
« Отговор #4 -: Ноември 08, 2012, 21:39:29 pm »

Благодаря за ангажираността ти, стопанино. :-)
Честотната характеристика говори много за тялото, когато то е поставено в напълно звукопоглъщаща среда, където съответната честотна характеристика може да бъде коректно измерена, както знаеш.  :)
Търся тяло, което може да бъде поставено близко до стените - 30-60 милиметра на задния панел от стената.
Звученето... Е, тук няма мерки и теглилки... Харесвам плътен бас, реалистични средни и адекватни, но ненатрапчиви високи.
 :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #5 -: Ноември 08, 2012, 21:43:29 pm »
Уви ще трябва да те разочаровам. Не се сещам за тонколона, която бих препоръчал да стои толко близо до стена.
Прочети темите изписани до тук - место говорим за това.
Определено мисля, че ако се стремиш, към някакво прилично звучене, ще се наложи да се замислиш за преаранжиране на системата.

Успех!

adtomov

• Гост
« Отговор #6 -: Ноември 08, 2012, 21:52:56 pm »
Логично, след такова изявление, следва да попитам: какво конкретно би ме посъветвал?  :)

Неактивен Rudra

• Administrator
  • AV Guide
    • www.avguide.bg
« Отговор #7 -: Ноември 08, 2012, 23:55:52 pm »
Озвучителните тела имат нужда от пространство около себе си, за да звучат добре.
При някои озвучителни тела, особено такива със заден бас-рефлекс порт, нуждата от такова пространство е особено ясно изразена - примерно често се препоръчва от производителя поне 50-60см до задната стена и повече от метър до страничните.
При озвучителни тела с преден порт или затворен обем, понякога тези изисквания са по-скромни, но това по никой начин не значи, че колони с такова акустично оформление ще свирят добре долепени до стената.
Като пример мога да ти дам системата на hgi, в която озвучителни тела с преден порт стоят на около 40см от задната стена за да се постигнат оптимални резултати. В моята система също озвучителни тела с преден порт стоят на 50 см от задната стена, за да звучат оптимално добре. в системата на drpetar, ако не бъркам, озвучителните тела(с преден порт) също след известни проби се оказаха на около 40см от задната стена. Примерите са много...
От тази гледна точка, при положение, че колоните ще са поставени в крайно неподходящи за извличането на добър звук условия, за мен идеята за ъпгрейд до голяма степен се опорочава.

Вариантите ти за избор също рязко се стесняват. Моделите до 1000лв, с преден порт или затворен обем, на нашия пазар, не са много на брой - Monitor Audio BX2, Focal 706V, KEF Q300, B&W 685, Klipsch RB-61 / 81, Mordaunt Short Mezzo 2 и т.н. Прочети досегашните теми в разделите за озвучителни тела - можеш да намериш доста мнения за звученето на няколкото по-популярни предложения.

adtomov

• Гост
« Отговор #8 -: Ноември 15, 2012, 20:09:15 pm »
........Моделите до 1000лв, с преден порт или затворен обем, на нашия пазар, не са много на брой - Monitor Audio BX2, Focal 706V, KEF Q300, B&W 685, Klipsch RB-61 / 81, Mordaunt Short Mezzo 2 и т.н. Прочети досегашните теми в разделите за озвучителни тела - можеш да намериш доста мнения за звученето на няколкото по-популярни предложения.
OK, благодаря за съветите.
Първо инстнктивно потърсих бутон "Благодари за съобщението", какъвто има в редица форуми, но тъй като не открих, написах настоящия пост.
 ;)